返回列表 發新帖

信神 / 不信神

作者: gtrnismo 發表于 2008-3-19 23:22:20
4665 37
gtrnismo 發表於 2008-3-21 12:45:14 |顯示全部樓層

唔好感講

原帖由 羊咩咩 於 2008-3-21 01:38 發表
我唔係基督教徒,但我覺得
a)甲一生奉獻點解要落地獄?佢唔係教徒,咁點解叫德蘭修女?全名黎架?
b)我角度係甲要再誠心d,乙可以升做天使
唔好意思~呢個問題對你來講很重要,而我就無厘頭插嘴 ...

你已經帶出重點了
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-21 12:46:40 |顯示全部樓層

我很開心聽到

原帖由 Simplyone 於 2008-3-21 11:48 發表

你意思係:
a)如果甲與乙做了同樣的事情, 其分別只是一個信, 一個唔信, 我ge 理解是兩個都會上天堂...
b)如果以真正的基督教角度看是沒有分別

我很開心聽到你這樣的答案

我開始覺得基督教徒好明白事理之余重好包容非信徒
sorry, 因為之前我不是這樣想的
回復

羊咩咩 發表於 2008-3-21 14:37:36 |顯示全部樓層
"好明白事理之余重好包容"...點解?點做?個心又點唸?
回復

羊咩咩 發表於 2008-3-21 14:38:55 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-3-21 12:45 PM 發表

你已經帶出重點了

重點係咩?

回復

C.馬超 發表於 2008-3-22 13:01:57 |顯示全部樓層
唔排除會有神既可能
但果位神未必一定係基督教所指既上帝
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-24 00:48:13 |顯示全部樓層

重點係

原帖由 羊咩咩 於 2008-3-21 14:38 發表

重點係咩?

好人唔雖然信基督教都可以上天堂

當然做好人不是為了上天堂

如果他說的話沒錯的話

換個方式說: 就是不管他是否LV或飛粒膠毛, 好款實用耐用, 好野就得喇
回復

Exodus 發表於 2008-3-26 19:01:18 |顯示全部樓層
我覺得會有神,但同時都覺得呢個世界係spiritual
我覺得世界既結構會同His Dark Materials Trilogy入面所描述既類似

而神亦都係點燃大爆炸既人
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-27 11:40:13 |顯示全部樓層

點解你覺得神亦都係點燃大爆炸既人?

原帖由 Jumpluff 於 2008-3-26 19:01 發表
我覺得會有神,但同時都覺得呢個世界係spiritual
我覺得世界既結構會同His Dark Materials Trilogy入面所描述既類似

而神亦都係點燃大爆炸既人

你有呢個唸法一定有支持你既論點

指教
回復

Exodus 發表於 2008-3-27 20:08:04 |顯示全部樓層
世界唔會毫無主宰

而世界係多元性我都好認同
另一個世界某處正有個我做緊另一件事
而果個世界可能係魔法世界
或者行另一套法則
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-28 22:24:07 |顯示全部樓層

世界唔會毫無主宰?

原帖由 Jumpluff 於 2008-3-27 20:08 發表
世界唔會毫無主宰

而世界係多元性我都好認同
另一個世界某處正有個我做緊另一件事
而果個世界可能係魔法世界
或者行另一套法則

一定要架咩?
唔多覺...可以既

好似一條村無村長一樣, 可能人類覺得一個國家一定要有一國之首, 村要村長, 市要市長, 所以大家認定有主宰
回復

rainbow 發表於 2008-4-1 01:00:09 |顯示全部樓層
梗係有神啦......正係睇下你種D花花就知啦....那麼美...D 花瓣雖然是白色的, 但好似上左閃粉甘.........你式下整喇, 大自然井然有序,  even D 紫羅蘭入左屋, 她依然遵照大自然的規律甘生長...you just can't deny it...there must be a mighty one out there
回復

ioio999 發表於 2008-4-1 11:17:45 |顯示全部樓層
就算有神,我堅決唔信基督教
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-1 16:58:53 |顯示全部樓層

邏輯有點弱

原帖由 rainbow 於 2008-4-1 01:00 發表
梗係有神啦......正係睇下你種D花花就知啦....那麼美...D 花瓣雖然是白色的, 但好似上左閃粉甘.........你式下整喇, 大自然井然有序,  even D 紫羅蘭入左屋, 她依然遵照大自然的規律甘生長...you just can't deny it ...

premise 1: 正係睇下你種D花花就知啦....那麼美...D 花瓣雖然是白色的, 但好似上左閃粉甘.........
premise 2: 我整吾出大自然既井然有序
conclusion: 梗係有神

如果我話
premise 1: 正係睇下你種D花花就知啦....那麼美...D 花瓣雖然是白色的, 但好似上左閃粉甘.........
premise 2: 你整吾出大自然既井然有序
conclusion: 梗係有大爆炸啦

你會點睇?

你已經假設了一個支持論點是正確的: 科學一定解釋不到大自然的創造
如果假設是一定正確, 你的邏輯才會有力些
回復

tommysze8 發表於 2010-4-26 22:18:20 |顯示全部樓層
如果用邏輯可以証出有神或無神,咁千百年來,億億萬萬高人已經計出標準答案,唔到我地啦!
回復

HappyLeo 發表於 2010-4-30 16:35:14 |顯示全部樓層
唔信好簡單,就係無理由信。
回復

金剛 發表於 2010-4-30 16:43:03 |顯示全部樓層

信與不信不重要!如果能讓一個人有寄託,向善的方向,我是支持!
不管哪一個宗教! 我都會尊重!  我理念是  眾生平等  慈悲喜捨
回復

HappyLeo 發表於 2010-4-30 17:17:13 |顯示全部樓層
信與不信不重要!如果能讓一個人有寄託,向善的方向,我是支持!
不管哪一個宗教! 我都會尊重!  我理念是  眾生 ...
金剛 發表於 2010-4-30 16:43

對對,這是最重要的。
反而強人所難已經違背初衷
回復

tommysze8 發表於 2010-4-30 17:44:00 |顯示全部樓層
不管哪一個宗教! 我都會尊重!  我理念是  眾生 ...
金剛 發表於 2010-4-30 16:43

贊成!贊成!  
信與不信是隨心的,不能用邏輯推,亦不能強人所難。

一個寄託同向善的方向,我是支持!
回復