香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 吹水茶座
作者: gtrnismo 發表于 2008-3-19 16:42:41
9367 83
cuiyao 發表於 2008-3-19 17:52:35 |顯示全部樓層
原帖由 遙日 於 2008-3-19 17:40 發表
其實一直留意事情發展,我覺得五代同堂之所以被各花友抨擊(不管善意惡意)
並不因他的火星文或中英文程度,而是他的態度
後來有些較激進的花友開始批評五代同堂,也是源於不滿五代同堂的態度
情況就像:你討厭一個人的態度,就 ...

也認同。不是所有事情都是二元對立的,所以我想說,我不是為了五代同堂茄說話,我從來都只代表自己說話已。
奇就奇於,某些人明明覺得他的態度有問題,卻用與他類似的態度去回應,這是不是有點自打咀吧了?! 但周圍義正詞嚴說要幫人教仔的那班人,指出阿茄的不是之餘,又有沒有指出嘲弄他的人的不是? 我一直想指出的只是這點了。

其實我不覺得用幾個POSTS就可以改變阿茄,我何德何能? 我只能做到的,是認為他錯的時候就提醒一句,到了更不認同的時候就選擇閉咀。每個人跟小朋友相處的方法也不同,但我相信在這個範疇上並沒有真理。
回復

cuiyao 發表於 2008-3-19 18:02:20 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-3-19 17:30 發表

我很有同感

我看到很多的挑引說話, 我在想: 如果我是5代 (路筍), 我會好興, 因為以我印象中佢都好熱血重要係高校果隻
可能, 我就以後都唔再尼呢個會比人串既竇 ...

熱血高校..嘩哈哈哈哈。
我沒有把他想像得這樣有型,只是覺得他很原始,生命力很強。
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-19 18:14:08 |顯示全部樓層

太敏感了吧

其實一直留意事情發展,我覺得五代同堂之所以被各花友抨擊(不管善意惡意)
並不因他的火星文或中英文程度,而是他的態度
後來有些較激進的花友開始批評五代同堂,也是源於不滿五代同堂的態度
情況就像:你討厭一個人的態度,就 ...

"正如若你中英皆懂,卻偏偏要在說中文的人群裡用英文說話,你是否不太尊重其他人?"

甲) 我叉侖住D惡意批評5代英語的網友而已
未至於骨子裡病到黑色果隻

乙) 說中文的人群...其實並非如此, 例如我打翻個心裡測驗, 都有人用英文作答, 用火星文亦其實非少數民族
回復

Simplyone 發表於 2008-3-20 13:21:35 |顯示全部樓層
其實一直留意事情發展...
分了兩派:一是站在五代同堂那邊,說抨擊他的人不對、過分、小氣;另一派則是覺得五代同堂是「抵鬧」的....

好贊同遙日所言~
企在(支持)另一派0個邊(另一派則是覺得五代同堂是「抵鬧」的).....
就因為佢係小朋友, 大家已有所保留.....
回復

八王爺 發表於 2008-3-20 14:49:34 |顯示全部樓層
斃啦! 我老闆都成日話我英文差!

啱啱又問我,发咗 個 email 係講乜嘢!
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-20 14:58:10 |顯示全部樓層

你老闆...

原帖由 八王爺 於 2008-3-20 14:49 發表

車, 我地唐人尼家馬, 英文差有咩問題
個個人都係做到老學到老架喇

我覺得中文差就真係無野講喇

你問下你老闆英文又有幾好...(印象中你英文唔差wor)
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-21 12:56:00 |顯示全部樓層

如果你連3個這樣簡單的問題都不答不到

原帖由 阿行 於 2008-3-21 12:45 發表
D 邏緝錯哂 ~

你印象中八王爺英文唔差 同 八王爺佢自己英文實際差唔差一D關係都無, 因為你並唔係乜野權威人仕, 起碼你D英文連我呢D 讀野雞大學出黎既都覺得屎

同樣地, 八王爺老闆話佢英文差 同 佢老闆自己英 ...

以後唔好在moron前moron後喇, 唔係我個post都比人delete埋, 就真係一片空白了

答0左先喇
"讀野雞大學"不是一件壞事啊

最多我應承你答對後送禮物比你丫
回復

比得大帝 發表於 2008-3-21 13:25:28 |顯示全部樓層
我覺得個人的中文和英文好唔好, 與讀乜大學, 有冇讀大學全無關係, 我試過請好多大學生, 乜大學的也有 (除咗港大, 下面再分析), 有時真係覺得自己做咗亞sir, 日日向度幫佢地改英文, d字又核突到好似小學生一樣. (當然有例外)

不過我經驗, 港大學生的英文最好, 我相信不是港大敎得他們好, 而是他們本身有好的英文水準才入到港大.
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-21 13:42:45 |顯示全部樓層

其實都有D關係架

原帖由 Peter 於 2008-3-21 13:25 發表
我覺得個人的中文和英文好唔好, 與讀乜大學, 有冇讀大學全無關係, 我試過請好多大學生, 乜大學的也有 (除咗港大, 下面再分析), 有時真係覺得自己做咗亞sir, 日日向度幫佢地改英文, d字又核突到好似小學生一樣. (當然 ...

不過所謂既野雞大學未必代表不好的大學

更何況, 我地唔應該心存有野雞大學呢既個字, 對他們不公平

其實都有D關係架...學你話頭, 好學生才可以考到好大學, 但並不代表好大學一定有好學生
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-21 13:49:04 |顯示全部樓層

投訴?

原帖由 阿行 於 2008-3-21 13:00 發表

""讀野雞大學"不是一件壞事啊" 係問題黎咩 ?! 答咩呀 高手 ?!

moron 咪 moron 囉 ~ 你話唔同意見可以随便發表吖嘛, 咁你理得人地講乜啫, 唔啱聽咪又去管理員度投訴話阿行串你囉 ~ 都多鬼餘 ...

唔洗投訴喇, 你都已經唔係版主囉

Oh....其實問題是這樣的
對不起, 太前了
現在讓我再貼在這裡吧:

Q1: "you the best, i the best, we the best!"
Q2: "she dont like it"
Q3: "i hate vocabs"

以上3句句子有什麼問題?
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-21 14:18:29 |顯示全部樓層

復活節快樂

原帖由 阿行 於 2008-3-21 14:03 發表
你鍾意做乜問乜係你閣下既事, 答你果個就真係腦筋有問題

你就係唯一答左我既人囉

檔案關閉

遊びが終わった
回復

cuiyao 發表於 2008-3-22 03:48:27 |顯示全部樓層
原帖由 五代同堂茄 於 2008-3-21 17:41 發表
如果我打字叻d就唔會導致今天您們拿出來做帖子了........

哈哈,阿茄,這是我看見你第一次怪責自己啊!
不論是打字問題抑或個性問題,懂得自省就是好開始!加油!
還有,你讓我覺得自己被人罵得好有意義!!!!!!!我要多謝你!!!!!
回復

八王爺 發表於 2008-3-22 06:40:31 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-3-20 07:49 發表

又整估咗大家添。
其實我老闆的意思是「他不知道email內容中講的那件事係乜!」
所以,有时言者无心,听者有意。
当老闆同你講「唔知你個email講乜?」
心虛就以為自己係咪「英文」屎呢?
有實力o既,就知道佢講「唔知內容係乜事」!哈哈

另外,我成日係度打 簡体字,有d花友就問我:「你係咪大陸人!?
簡直吓到我 下巴都掉下來!
乜打簡体字就係大陸人?
香港人唔用得咩?
回復

比得大帝 發表於 2008-3-22 16:37:57 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-3-22 10:13 發表

王爺, 我地當然知道邊個有實力既, 唔係点做王爺呀 ?!

王爺, 阿行,  講開又講喎, 通常王爺都係世襲, 唔係講食力個噃, 王爺通常係皇帝嘅兄弟, 做唔到皇帝成日想謀朝散位, 通常係奸個噃.

梳哩梳哩, 睇得戲多添.
回復

dryfish 發表於 2008-3-22 18:07:39 |顯示全部樓層
(O_o)??    你告佢D咩呀???(我是路過的)    ╮( ̄o ̄)╭ 
回復

比得大帝 發表於 2008-3-23 00:55:03 |顯示全部樓層
原帖由 dryfish 於 2008-3-22 18:07 發表
(O_o)??    你告佢D咩呀???(我是路過的)    ╮( ̄o ̄)╭ 

告佢蝦細路
回復

八王爺 發表於 2008-3-23 07:04:56 |顯示全部樓層
哈哈 ... 王爺 就係 不務正業,游手好閒,蒔花养草,嫖賭飲炊之人。

花鳥虫魚,琴棋书画,金石雕木 ... ... 騎哩八掛 乜都啱 果d 人。
回復

jellyfishy 發表於 2008-3-23 10:56:26 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-22 16:37 發表

王爺, 阿行,  講開又講喎, 通常王爺都係世襲, 唔係講食力個噃, 王爺通常係皇帝嘅兄弟, 做唔到皇帝成日想謀朝散位, 通常係奸個噃.

梳哩梳哩, 睇得戲多添. ...

啊~ 阿王爺原本只係王子, 都唔知佢攪乜鬼老左咁多要叫自己做王爺.
水母都係慣左叫佢做王子, 個子字又易打.
水母念舊, 所以連係cross都係會被叫番做過爬咁啦~~嘻嘻~~
回復

IVAN 發表於 2008-3-23 21:51:12 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-3-23 01:14 發表

車 ~ 我夠係細路咯 ~ 不過係大細路咋嘛 ~

既然大家都係細路 ~
嘈兩句咪算數囉 ~~
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-24 00:37:32 |顯示全部樓層

好耐無見

原帖由 八王爺 於 2008-3-22 06:40 發表

又整估咗大家添。
其實我老闆的意思是「他不知道email內容中講的那件事係乜!」
所以,有时言者无心,听者有意。
当老闆同你講「唔知你個email講乜?」
心虛就以為自己係咪「英文」屎呢?
有實力o既,就知道佢講「唔知內容 ...

你為何打簡體??

為什麼我打拼音都是繁體?
回復