我愛露絲瑪莉 - 揭開瑪莉死の迷

作者: lola 发表于 2011-8-17 19:34:59
31800 219
sasock 發表於 2012-3-7 23:46:25 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2012-2-3 22:24
請問"露絲瑪莉"開花是否代表就死?

現在未死,不過枝條下面無曬D葉
leeleeplant 發表於 2012-3-8 21:53:12 |顯示全部樓層
這是上星期買,放在其他盆面,見盆底有根生出來,是否現在需要換大D盆呢?
lola 發表於 2012-3-8 21:57:55 |顯示全部樓層
leeleeplant 發表於 2012-3-8 21:53
這是上星期買,放在其他盆面,見盆底有根生出來,是否現在需要換大D盆呢?  ...

對rosemary真係又愛又恨, 我覺得有一些似是如非的心得:
不攪不死, 越攪佢越死
雪狼 發表於 2012-3-18 00:06:15 |顯示全部樓層

我響x紛見到一棵開了一小叢紫籃花仔.
lola 發表於 2012-4-21 19:14:50 |顯示全部樓層
剛剛換了八吋盆, 清除近泥面老葉
lola 發表於 2012-4-21 19:19:08 |顯示全部樓層

這盆都是八吋, 等待修葉中

cklife: 這盆只有一棵, 他有四枝分枝, 所以不能分盆...

嘩...一棵生得咁勁...  發表於 2012-4-27 07:19
一盆種左幾多棵呀?  發表於 2012-4-22 06:29
new1 發表於 2012-4-22 17:32:07 |顯示全部樓層
為何我有些rosemary近泥面那些葉有很多枯然後脫落?  是多水還是少水? 還是有病?

我今天剛剛修剪了近莖部的葉,發現莖部有細小嫰葉生出來的旁邊老葉,輕輕一碰就掉下來。我想是新陳代謝吧...  發表於 2012-4-27 07:21
其實我也將泥面老葉除去, 恐防沾水感染...  發表於 2012-4-22 18:19
有相嗎?  發表於 2012-4-22 18:17
new1 發表於 2012-4-25 10:57:11 |顯示全部樓層
好像有紅蜘蛛侵襲, 又要噴苦棟!!!
lola 發表於 2012-4-27 04:25:56 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-12-10 08:30
回覆︰new1  原來這樣可以引它生根!

係呀...根會追水嘛...

cklife: 天氣開始回暖, 打算修剪迷迭香, 一係風乾, 一係浸油, 以防total lost
請問可否教下修剪和事後制作的步驟, 謝謝.
cklife 發表於 2012-4-27 08:31:39 |顯示全部樓層
lola 發表於 2012-4-27 04:25
cklife: 天氣開始回暖, 打算修剪迷迭香, 一係風乾, 一係浸油, 以防total lost
請問可否教下修剪和事後制 ...

呃...我覺得你種得靚過我喎....我點教你呀.....
大家交流下啦....
我唔知咁條對唔對架,我係用我種羅勒既經驗對待迷迭香。

我一月時,舊棵株係咁修既...

原來既樣

則邊有兩枝做左壓條,己長根順便將佢分離。

我會先將底部近泥面既葉剪走。

跟住就修剪中間近莖部既葉,令佢通風。

我就係咁修囉...

lola  請問之后幾個月生成點
差唔多啦,都係差唔多樣,我將佢放左係房,無太陽曬,只有散射光,準備渡夏。

利個方法掂噃, 葉片從新生長, 沒有枯萎  發表於 2012-4-27 20:38
請問之后幾個月生成點  發表於 2012-4-27 19:44
好像頭髮偷薄了很多!!!  發表於 2012-4-27 11:32
lola 發表於 2012-4-27 19:35:18 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-4-27 08:31
大家交流下啦....
我唔知咁條對唔對架,我係用我種羅勒既 ...

查實我唔敢郁佢, touch wood. 還未有事, 不過你知啦, 瑪莉好小器, 動不動就死比我睇, 所以今次我打算收三份二 (唔知得唔得), 減少損失

唔試下又點知呢....  發表於 2012-4-27 20:25
lola 發表於 2012-4-28 04:41:20 |顯示全部樓層
大家交流下啦....

cklife: 從看圖分析, 我估有以下步驟:, 對嗎?

1. 减少枝條數量
如果枝條太密, 可以分棵, 方法是可以將不同株分盆, 或將同株枝條用低壓法分株
    咁母株上枝條可以減半, 通風效果最高, 但真的成棵疏哂 (-50%)

2. 餘下枝條清底 (-5%)
就是將近泥面老葉除去, 以减少沾水感染細菌機會, 這個一定要做, 我果棵葉和泥, 起碼有三吋距離

3. 可以摘頂 (-30%)
可以除去枝條頂部約三分之一, 如果做了步驟1, 就有可能要做這步驟, 因為可以激法再分棵, 以保持未来形態

4. 中間摘葉 (-10%)
這個位有D驚驚, 通風效果也高, 但唔知點搣葉.

cklife 發表於 2012-4-28 07:18:05 |顯示全部樓層
lola 發表於 2012-4-28 04:41
cklife: 從看圖分析, 我估有以下步驟:, 對嗎?

1. 减少枝條數量

1. 减少枝條數量
如果枝條太密, 可以分棵, 方法是可以將不同株分盆, 或將同株枝條用低壓法分株
    咁母株上枝條可以減半, 通風效果最高, 但真的成棵疏哂 (-50%)

依個步驟,我只係換盆時順便做,唔換盆要疏葉我腦裡面無佢。因為如果我手頭上植株數量夠,又無諗住要送比人,我會直接剪走佢。而剪中間D枝依個步驟會係第三步。

2. 餘下枝條清底 (-5%)
就是將近泥面老葉除去, 以减少沾水感染細菌機會, 這個一定要做, 我果棵葉和泥, 起碼有三吋距離

依個係我腦中既第一步,至於距離幾多,要睇植株大小、高度、同埋有幾多枝條同葉。主要係要佢能維持生命而又疏到風。
而且唔係淨剪葉,底步生出枝條太底我唔中意都會剪。

3. 可以摘頂 (-30%)
可以除去枝條頂部約三分之一, 如果做了步驟1, 就有可能要做這步驟, 因為可以激法再分棵, 以保持未来形態

依個步驟一般我會最後先做,最後我會離遠少少望棵植物,幻想下佢生長方法,設計想留幾多枝條,將唔要枝條剪走,剪到滿意,先會開始摘頂。
而摘幾多唔一定三分之一,要視乎我想棵植物點生,因為迷迭香莖會木質化,將來會生到好似人地D盆景咁,依家咁細棵你睇佢係嫰枝,將來就會變成主幹,所以如果諗住將來比佢生大棵...我唔會剪太短。但如果無地方種想修剪到細細盆,甚至當盆景玩,就要係枝未木質化之前剪短佢。
圖中依棵純粹開枝散葉用,無乜唸佢點生,佢壓條出黎既另一棵就有,你可以去我CK香草日記睇睇。

4. 中間摘葉 (-10%)
這個位有D驚驚, 通風效果也高, 但唔知點搣葉.

依個係我會做既第二個步驟,有時葉太密較難睇到枝幹,剪走中間既葉較容易睇清,而去決定點修剪枝條。
我通常唔係搣葉,我用剪架....迷迭香葉片細,跌係泥面既我再用攝子夾番出黎。

===========
講開摘頂,我又閒聊一下我既不愉快經歷。

記得第一年種迷迭香,係插枝條生既,種到拳頭咁高,出左少少側枝,我原本係想種有一尺以上高既植株,所以未摘頂,想等佢枝條夠長先摘。有一次有個網上識既皂友,佢係好熱情既,都算有計傾,佢攞野黎比我,話要借厠所用。去完厠所又話要睇天台,點知係天台行行下,佢好自然咁順手幫迷迭香摘頂,我叫都叫唔住。
佢係望另一方向,手垂底就摘左,結果我果迷迭香既主莖比我想像中短好多,當堂無心機理佢,後來都唔記得棵野係點死既。

但依件事當中,佢令我覺得佢唔專重我,因為佢用佢既想法諗我,而唔會問我想點,而且要我跟佢方法生活。
(上到天台又話依棵野唔食得唔好種,又話屋企種菜好傻,邊夠食丫。又話我應該出多D街,同朋友SOSO多D,唔好咁痴老公等。)

所以,大家睇到人地種既植物,遠觀好喇,想想摸要問過人呀。

上年租田就帶過一D農友過去參觀,見到人地D瓜隻隻都用手摸下,結果要人地出聲叫佢唔好摸。

我都有好深感受, 就像我想幫羽葉薰衣草同紫蘇留種, 佢居然剪哂D花掉咗...  發表於 2012-4-28 07:55
step 4 我會用另一盆試試  發表於 2012-4-28 07:53
好多謝ck意見, 我都猶豫step 1 會不會整死瑪利, 明白了, step 2 應該可行, step 3 我會試試一些枝條看看, 等下星期再試  發表於 2012-4-28 07:52
cklife 發表於 2012-4-28 08:11:28 |顯示全部樓層
回覆︰[lola  我都有好深感受, 就像我想幫羽葉薰衣草同紫蘇留種, 佢居然剪哂D花掉咗...]

真係吐血....

所以, 利幾年我要習慣看開點, 唔係就激死都未天光  發表於 2012-4-28 08:17
lola 發表於 2012-4-28 09:21:20 |顯示全部樓層
大家交流下啦....

cklife: 還想問修葉後用什麼方法保存, 可以時間長, 又不易走味呢?
cklife 發表於 2012-4-28 10:18:55 |顯示全部樓層
lola 發表於 2012-4-28 09:21
cklife: 還想問修葉後用什麼方法保存, 可以時間長, 又不易走味呢?

我浸油....

果日修剪左新果盆迷迭香,有少少葉,洗乾淨左,放係個網篩度晾乾水。
到完全無水,我就將佢放入玻璃樽,再加橄欖油,過幾日聞到香味就放入雪櫃。
油用黎拌沙律或拌意粉。
要醃野煮送時,攞D渣出黎用。

我見其他人同我會唔同,佢地會風乾晒之後先浸,因為咁可以保存得好D。
但我覺得風乾左氣味會細好多。
就因為我無風乾,而且用橄欖油(都容易變壞架),所以稍稍出味我就會放入雪櫃。

再黎就係浸醋或者浸酒,依個要視乎你既使用方法。(我好少用香草酒或香草醋整野食,所以無浸)
風乾都得,最好可以用風乾機短時間快速風乾,以減低氣味散失既機會。

另外,我今日將舊果盆D葉又收集一下,諗住放埋一齊浸。
發覺,放係假天台,同放係房氣味相差好多,放係假天台香味強勁好多。
希望新依盆可以成功係假天台渡夏,咁就可以種多好多盆係天台喇....
lola 發表於 2012-4-28 10:50:29 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-4-28 10:18
我浸油....

果日修剪左新果盆迷迭香,有少少葉,洗乾淨左,放係個網篩度晾乾水。

Thanks 教主.

我都係想用來浸油吃沙律, 買回來乾的我還有很多.
又怕浸油易變味. 放雪櫃都係一個好方法.
lola 發表於 2012-4-29 08:53:39 |顯示全部樓層

好第一盆摘頂

修葉-將較大片葉子摘下

lola 發表於 2012-4-29 09:01:35 |顯示全部樓層

第二盆摘頂

跟住摘下大片葉子, 都好多下

lola 發表於 2012-4-29 09:07:29 |顯示全部樓層

跟住洗乾淨, 風乾, 入樽