我愛露絲瑪莉 - 揭開瑪莉死の迷

作者: lola 发表于 2011-8-17 19:34:59
31795 219
lola 發表於 2011-11-7 08:33:59 |顯示全部樓層
weewee 發表於 2011-11-3 12:22
下了種子差不多20天,一D反應都冇 .

試下室溫浸水一星期再在雪櫃浸四星期, 會見到外面有層果膠, 再落泥

有心唔怕遲

KKKK 唔係一浸水,就會好快見到有層果膠嘅咩? **** I think the cold treatment is not for the jelly, but for cheating the seed as winter..........

唔係一浸水,就會好快見到有層果膠嘅咩?  發表於 2011-11-7 08:36
lola 發表於 2011-11-7 20:47:11 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-11-3 12:40
Anyway, I will try the whole pack I have.

http://hkplants.com/forum.php?mo ... 003&pid=1156020

試下#83 方法, 再post 上黎研究下, 好嗎?

可能要十一月底先....  發表於 2011-11-8 17:04
lola 發表於 2011-11-11 15:10:58 |顯示全部樓層
春田花花 發表於 2011-8-19 11:23
回復lola n KKKK -
我之前係"Cityxxper"買, 浸了1星期出根, 我估金鐘太古廣場地庫果間都應該有得賣.
我試過 ...

終於出根啦, 三星期, 有難度, 重係得小許根

KKKK  咁你依家咩好多唔同嘅品種? *** I thought
I just have two kinds according to the outlook (except the seedlings)

咁你依家咩好多唔同嘅品種?  發表於 2011-11-12 11:12
大山包 發表於 2011-11-12 01:42:12 |顯示全部樓層
lola 發表於 2011-11-11 15:10
終於出根啦, 三星期, 有難度, 重係得小許根

勁ar, 希望佢快高長大, 生多d子子孫孫就好啦 victory:

thanks  發表於 2011-11-12 12:55
lola 發表於 2011-11-12 13:02:02 |顯示全部樓層
春田花花 發表於 2011-8-18 17:51
去超市買棵浸根重快

I used 21 days for the roots.........
lola 發表於 2011-11-13 10:19:17 |顯示全部樓層

有一次買了一盆新的rosemary, 放在家養了幾星期, 看見他好像沒有甚麼生氣, 加上盆子破了, 便加了超少基肥及疏水泥土...

這盆rosemary 由二大棵組成, 過了一星期, 發覺一棵生長正常, 一棵開始變乾...

有少許像以前的死去那棵, 當然我今次就不再學個blog甘樣剪出來用水浸根
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 1&fromuid=60185
(這樣對健康的枝條都炆水, 又何況對脫水的枝條呢!)

因為要保住棵rosemary, 最重要係保住D葉既濕度, 同埋要少用肥料, 減少肥傷

我覺得有兩個可用的方法:

1) 剪頂插枝, 加蓋
2) 低壓法, 加蓋

因為今天想保存整棵的形態, 及保存母株, 我大概同低壓法一樣, 在主幹底部(有少許賭博成份), 除去了少許樹皮, 不用太深, 只要能夠吸水和有利於生根就可以了, 再用泥覆蓋底部主幹, 上面葉子要蓋好保濕, 如圖示
lola 發表於 2011-11-13 10:41:38 |顯示全部樓層

對我這個新手來說, 買回來不落肥不換盆, 健康的繼續健康, 已經是不容易的事了.

這次希望還可以知道如何拯救垂死的枝條, 確實需要努力...
等了兩三天, 她回覆有水份的葉子, 已經很安慰, 未來三,四個星期我仍然要幫他除去壞葉, 繼續保濕, 等新根長出來我才放心...
lola 發表於 2011-11-13 12:19:41 |顯示全部樓層
像現在立冬了盍著還可以, 夏天咁熱就唔知啦....
lola 發表於 2011-11-13 19:06:34 |顯示全部樓層

今天看看澳洲種, 一開始有根, 就會發得好快
lola 發表於 2011-11-13 19:13:53 |顯示全部樓層

這盆又多了少許嫩芽, 真係好想好想種到好似草民兄果棵咁大 , 努力呀瑪莉! 都唔知道夏天點過...
lola 發表於 2011-11-24 19:16:35 |顯示全部樓層
這排天氣極乾, 我試下種一盆在公司

呢盆種得好靚~  發表於 2011-11-30 19:20
那麼多株, 可以食羊時用!  發表於 2011-11-24 23:14
lola 發表於 2011-11-30 20:20:09 |顯示全部樓層

其實我還有一顆形態重靚, 不過已成過去了, 因為我換了盆
lola 發表於 2011-11-30 20:59:51 |顯示全部樓層

小苗像是塑膠製, 不懂長大

*** 我不敢掂佢, 怕佢會斷

跟我的差不多﹗但那兩片真葉還真的很香﹗  發表於 2011-12-1 00:17
jessicayip31 發表於 2011-12-2 02:00:47 |顯示全部樓層

我上星期買返來既迷迭轉左個大小小既盆俾佢, 就開始謝了! 請問出了什麼問題? 要點做好??

cklife  泥係咪無溝疏水物料呢。。。我見你d泥咁鬼似泥炭土既?
<----CK 泥係普通既培養土來, 剛換盆有d謝! 依家可能適應了, 精神晒啦~

泥係咪無溝疏水物料呢。。。我見你d泥咁鬼似泥炭土既?  發表於 2011-12-8 19:16
lola 發表於 2011-12-2 18:09:44 |顯示全部樓層
jessicayip31 發表於 2011-12-2 02:00
我上星期買返來既迷迭轉左個大小小既盆俾佢, 就開始謝了! 請問出了什麼問題? 要點做好??
...

其實我係唔敢換盆, 我換親都出事
lola 發表於 2011-12-2 18:13:48 |顯示全部樓層
jessicayip31 發表於 2011-12-2 02:00
...

有人話迷疊香需要適應你屋企一排, 唔好太曬佢咁, 跟住先至慢慢轉變...

so far 我净係自己插枝的還好, 送給花友都死, 買回來不換盆的還好, 換了盆的, 死ing

依家無事鳥, 仲精神晒, thx!! 我又cut左頂個d出來浸根, 種多幾棵 ^ ^ 哈...  發表於 2011-12-9 00:11
KKKK 發表於 2011-12-8 08:40:41 |顯示全部樓層
我的小苗,已經出咗四葉喇﹗雖然慢,但應該係健康成長。
lola 發表於 2011-12-8 12:49:18 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-12-8 08:40
我的小苗,已經出咗四葉喇﹗雖然慢,但應該係健康成長。

我都係, 就是近幾天回暖少許生出來的.

唔係涼咗先生得好啲咩?  發表於 2011-12-8 12:52
lola 發表於 2011-12-8 12:59:58 |顯示全部樓層
我估21-25度最好..
寶頤 發表於 2011-12-8 18:35:34 |顯示全部樓層
@.@"我盆ROSEMARY長期響戶外架WO,
雖然大得慢, 但係由15蚊既苗仔都好強壯咁長大左2年