我愛露絲瑪莉 - 揭開瑪莉死の迷

作者: lola 發表于 2011-8-17 19:34:59
31923 219
lola 發表於 2012-7-3 08:59:14 |顯示全部樓層
pwhfanny2005 發表於 2012-6-22 00:18
我有D唔明, 又話要通風, 點解用膠樽蓋住?

這是另一盆做過深切治療的瑪莉,她從又黃又乾(圖右),變回大部分綠色(圖左),葉片已沒有捲著。

**** 用這方法較有效, 我把她的爛根黑葉盡量清除,放在大風陰涼處浸水。
回復

gracegarden 發表於 2012-7-3 09:45:41 |顯示全部樓層
lola 發表於 2012-7-3 09:13
我把她的爛根黑葉盡量清除,放在大風陰涼處浸水。

睇到你D ROSEMARY, 好懷念之前既佢地,
第一盤在花墟買(一般品種)
第二盤在粉嶺香薰園買
第三盤在花墟買既台灣品種
分不同季節買, 不同土及多水小水種, 結果都係
依家好想種又不敢種!
你要加油! ROSEMARY 真係好SWEET架!
回復

kcm2342011 發表於 2012-7-3 09:56:31 |顯示全部樓層
我呢樣種左都有成大半年都仲係咁樣唔識大既
回復

lola 發表於 2012-7-3 18:32:09 |顯示全部樓層
gracegarden 發表於 2012-7-3 09:45
第二盤在粉嶺香薰園買

我發覺一定要買較老的瑪莉,最好是本地的,買時要大大盆,較為安全,還有是買的時候看看外貌和環境,會較有保障。
回復

lola 發表於 2012-7-3 18:35:17 |顯示全部樓層
kcm2342011 發表於 2012-7-3 09:56

我也有一棵塑膠瑪莉BB, 由秋播都最近熱死了,都只有2cm 高,激死人。
回復

lola 發表於 2012-7-3 18:40:11 |顯示全部樓層
gracegarden 發表於 2012-7-3 09:45
第二盤在粉嶺香薰園買

這兩處都是分細株來賣,mass production , 有一些鋪頭還放在冷氣間賣,我咪中咗招囉, 真係怕怕。

相信我中招其中有D原因都係在mass production 買+鋪頭還放在冷氣間賣! 當然我可能種得不好啦!想起種在地-家道理農場既ROSEMARY!  發表於 2012-7-3 23:14
回復

lola 發表於 2012-7-3 18:43:09 |顯示全部樓層
kcm2342011 發表於 2012-7-3 09:56

你放在冷氣房嗎?可幸還未熱死,希望你安然渡夏。
回復

kcm2342011 發表於 2012-7-3 18:57:51 |顯示全部樓層
lola 發表於 2012-7-3 18:43
你放在冷氣房嗎?可幸還未熱死,希望你安然渡夏。

我放係房 之前放係窗邊日日曬
而家放左係地下 等佢唔會直接曬到
回復

lola 發表於 2012-7-3 20:11:51 |顯示全部樓層
kcm2342011 發表於 2012-7-3 18:57
我放係房 之前放係窗邊日日曬
而家放左係地下 等佢唔會直接曬到

小苗係一定要曬太陽,但瑪莉BB又怕熱,好難攪啫!
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-7-3 21:49:19 |顯示全部樓層
lola 發表於 2012-7-3 08:59
這是另一盆做過深切治療的瑪莉,她從又黃又乾(圖右),變回大部分綠色(圖左),葉片已沒有捲著。

**** 用 ...

但水多又話會爛根, 你放在水裏有機耐?
回復

lola 發表於 2012-7-3 22:06:51 |顯示全部樓層
pwhfanny2005 發表於 2012-7-3 21:49

聽說,根分為水根和泥根,有沒有看過cklife 的示範?她放小瑪莉在盛水飲品杯,
內放小泥盆,盆內根生到落水都無事。

我覺得爛根可能係

- 肥料太濃
- 泥裡太多菌,ph 值不平衡
- 有虫
- 泥裡不夠oxygen 氧氣
- 水不夠新鮮,含氧量低

以上都是自己估下,等高手更正好D

回復

lola 發表於 2012-7-3 22:15:36 |顯示全部樓層
pwhfanny2005 發表於 2012-7-3 21:49

這個post之前都有講,用超市插枝,也有用水浸到幾兄弟出根,應該無問題呱!
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-7-3 22:55:07 |顯示全部樓層
我的瑪莉都係在太子買的現在同奧勒岡一齊住,兩至三日淋一之水, 見到瑪莉有黑點更剪左佢, 種左兩個星期施過一次肥, 買佢地返來時的小葉現在都變了大葉, 之前D大葉已食左,一個星期都未死我已覺得好成功了 我住公屋的只可將佢地放出在廚房窗外, 我加左個膠FILE在上面, 因樓上的人好冇家敎唔係垃圾就係倒D唔知乜水落黎, 都唔明這類點解會有樓住, 比街佢地住就差唔多! 我加左粒牛屎肥, 少少菜肥同骨肥, 加左肥肥之後小葉便變了大葉!
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-7-3 23:01:19 |顯示全部樓層
lola 發表於 2012-7-3 22:15
這個post之前都有講,用超市插枝,也有用水浸到幾兄弟出根,應該無問題呱! ...

我以為你浸左好耐, 原來你等緊出根, 祝你成功
回復

lola 發表於 2012-7-4 03:25:06 |顯示全部樓層
pwhfanny2005 發表於 2012-7-3 22:55
我的瑪莉都係在太子買的現在同奧勒岡一齊住,兩至三日淋一之水, 見到瑪莉有黑點更剪左佢, 種左兩個星期施過 ...

如果無估錯,兩棵植物都在同一間連鎖店買的,因為我就是在果間舖頭見到果個好有商業道德的姨姨,佢就是要每天修剪瑪莉的黑葉,也不肯將她們放入店內。

所以我也買了一盆臺灣返的奧勒岡。。。好似得這間舖有得賣咋。
回復

lola 發表於 2012-7-4 03:34:33 |顯示全部樓層
第二盤在粉嶺香薰園買

gracegarden 相信我中招其中有D原因都係在mass production 買+鋪頭 還放在冷氣間賣! 當然我可能種得不好啦!想起種在地-家道理農場既 ROSEMARY

*** 當然泥,水,肥,環境的配合是很重要的,买回来时是先天,自己种植时是後天的。
*** 嘉道理的瑪莉好嗎?不知道,没有试过。
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-7-4 09:05:05 |顯示全部樓層
lola 發表於 2012-7-4 03:25
如果無估錯,兩棵植物都在同一間連鎖店買的,因為我就是在果間舖頭見到果個好有商業道德的姨姨,佢就是要 ...

我諗係, 因個姐姐好有心機解答客人的問題, 但我買完出門口時聽到佢同人講, 唔好比佢地西歪晒, 但我屋企西歪得好勁
回復

lola 發表於 2012-7-29 07:01:33 |顯示全部樓層

第二次收大葉, 發覺最好只收大葉, 不要低壓和摘頂

摘䈎好過摘頂,原因係摘了頂會一開二,不利通風

低壓只適合需要分株時處理,  壓了就少一條, 但多一棵

收大葉有很多好處
回復

KK66 發表於 2013-1-29 19:02:13 |顯示全部樓層
剛買一盆,希望種到啦!

祝君好運。  發表於 2013-1-29 22:18
回復

violet_bb 發表於 2013-3-24 22:58:01 |顯示全部樓層
lola 發表於 2012-7-3 08:59

**** 用 ...

我家的瑪莉葉片正是捲著的,有的甚至捲得像C字一樣,但她的顏色是正常綠色。請問這是出了甚麼問題呢?

看看叶底有冇虫?  發表於 2014-3-22 11:03
回復