新仔請教關於燈o既問題

作者: 軒仔(3) 發表于 2011-8-3 22:37:36
1498 11
最近朋友想換台燈,佢知我有玩食蟲,所以就將佢盞舊燈比左我 但我睇到枝橙係FSL 4500K 18W 咁我見18W就記得18W好似係T8黎 但又想換做T5 但又唔知換唔換到...(個位會唔會唔同?)同埋想請教大家就算用T5/T8想要高光D o既話,大家建議用邊種好?
軒仔(3) 發表於 2011-8-4 10:00:10 |顯示全部樓層

咁係咪換枝14W 6500Ko既T5好?其實主要問題係我想知枝燈o既T8光管換唔換到左T5...因為我怕兩種燈個位唔岩,買左番黎又換唔到...我本身用開4000K,都唸住換埋本身果枝
請問6500K大約幾多錢?
回復

avery 發表於 2011-8-4 10:02:04 |顯示全部樓層
T5 T8 燈座不同, 火數亦不同
回復

avery 發表於 2011-8-4 10:03:22 |顯示全部樓層
軒仔(3) 發表於 2011-8-4 10:00
咁係咪換枝14W 6500Ko既T5好?其實主要問題係我想知枝燈o既T8光管換唔換到左T5...因為我怕兩種燈個位唔岩,買 ...

車 ~ 光管可以幾貴 ... 你一棵 Funnel Trap 夠買一堆啦
回復

avery 發表於 2011-8-4 09:52:32 |顯示全部樓層
舊燈流明通常已大打折扣, 換新光管啦

T5 夠光勒
回復

starlaw 發表於 2011-8-4 08:33:40 |顯示全部樓層
當然用T5,6500K好D!如果要再光D,T5HO不過會比較熱!
回復

軒仔(3) 發表於 2011-8-4 10:12:30 |顯示全部樓層
咁邊類台燈係本身有T5(可以自己換嘛...)?
回復

durianpancake 發表於 2011-8-4 11:36:17 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-8-4 10:03
車 ~ 光管可以幾貴 ... 你一棵 Funnel Trap 夠買一堆啦

唔駛去到funnel呀嘛...

wacky都搵到一堆啦
回復

durianpancake 發表於 2011-8-4 11:35:35 |顯示全部樓層
軒仔(3) 發表於 2011-8-4 10:12
咁邊類台燈係本身有T5(可以自己換嘛...)?

台燈?

既係唔要光管?
回復

軒仔(3) 發表於 2011-8-4 12:52:52 |顯示全部樓層
durianpancake 發表於 2011-8-4 11:35
台燈?

既係唔要光管?

意思係有冇台燈係枝光管本身係T5黎?(可以自己換高光D嘛)
回復

durianpancake 發表於 2011-8-4 13:02:01 |顯示全部樓層
軒仔(3) 發表於 2011-8-4 12:52
意思係有冇台燈係枝光管本身係T5黎?(可以自己換高光D嘛)

我記得每一種座只可以用一種光管
t5座只可以t5光管
好大原因係因為watt數唔同, 比你插得落都開唔到

有錯勿插
回復

kinangus 發表於 2011-8-4 13:59:45 |顯示全部樓層
光管和燈泡不同.
t5燈的支架長度和火數是固定的,
插腳設計, 直徑也和t8不同, 鎮流器種類也不一定通用
通常只能換不同牌子和色温(k)的管
回復