返回列表 發新帖

美國入口西印度黃瓜種子(又名刺黃瓜) 完結囉~好無奈>_<

作者: taboyan24 發表于 2011-8-3 22:03:28
2459 30
mono 發表於 2011-8-10 10:31:25 |顯示全部樓層
taboyan24 發表於 2011-8-10 10:12
哈哈~我之前見你咁講 ""如果你仲要,我再寄啲比你。""
仲以為寄嗰兩粒芫茜種子俾我嗰個人就係你tim~~ ...

更唔會係我啦。
我用泡泡紙包得好好㗎,個信封仲寫得好清楚添!
回復

taboyan24 發表於 2011-8-10 10:12:44 |顯示全部樓層
mono 發表於 2011-8-10 09:25
一粒......芫茜種籽,佢都好大方,無比半粒你。
真係好少有花友會咁大方。 ...

哈哈~我之前見你咁講 ""如果你仲要,我再寄啲比你。""
仲以為寄嗰兩粒芫茜種子俾我嗰個人就係你tim~~
回復

mono 發表於 2011-8-10 09:25:42 |顯示全部樓層
taboyan24 發表於 2011-8-10 09:14
唔使啦~兩位花友已合共俾左起碼六十粒種子~已夠了
不過係無諗到係一粒換一粒種子即
哎只能怪自己無講 ...

一粒......芫茜種籽,佢都好大方,無比半粒你。
真係好少有花友會咁大方
回復

new1 發表於 2011-8-10 23:29:46 |顯示全部樓層
taboyan24 發表於 2011-8-9 10:19
昨日收到多包種子, 唔知邊位花友咁過份, 可以話係用D芫茜殼跟我交換種子~
包裝內的芫茜種子沒有一粒是完 ...

我記得你: 我是第一個要和你交換種子(在排隊中看見), 在pm說好交換, 但在我寄出芫茜種子後, 你竟然pm我說: 因有其他花友(後來排隊的花友)給你芫茜種子, 你要我比郵費; 是否因為有其他後來排隊的花友, 有多些種類的種子給你, 就不要我的芫茜種子, 改為要我比郵費! (你在原文中, 是說想要少量芫茜種子, 沒有說要幾多粒, 你比2粒, 我便比起碼2倍你, 但不只4粒; 為何你現在刪除了原文中, 說可以用少量芫茜種子交換, 不用付郵費那一段?  幸好, 我有在pm中copy你在原文中最重要的你寫的東西)

做人公道一些好呀!  你要求別人比芫茜種子你, 我是第一個排隊(在排隊中看見)交換, 你應允了; 有什麼理由, 因為後來的花友比芫茜種子和其他種子, 就要求我比郵費; 況且, 我一早已寄出種子了!!!

註: 你在頭帖中紅字是後來寫的, 我才知ChowChow 有東西和你交換!

我給你是完整的種子, 不只4粒, 你只是比我2粒
可能在運送過程中, 郵差已壓過, 或者因你知道自己在pm問了對我不公平的問題, 雖然在pm裏, 向我賠不是; 但是否你心裏仍不舒服, 所以你收到後, 你處理過D種子, 然後照相, 就說我不是比完整的種子你!!!

我覺得比你屈!!!

你是否很想要多些芫茜種子? 你比2粒我, 你想要幾多粒? 我可以親手送給你! 當然, 時間, 地點要約

我可以發誓: 我送給你的種子, 在我放入郵箱前, 是完整的; 我還叫你在收到種子後, 要用硬物壓一壓, 令種子外殼裂開, 再浸水一晚, 然後放入泥中淋水

我有很多花友曾經和我交換, 他們都不會突然因為後來的花友比相同的東西, 而取消之前答應的事; 你是第一個, 我收到你pm都很突然+驚訝+嬲!

我唯一做得不好的是: 以為芫茜的外殼很硬, 郵差便不會壓到...不過, 其實是否因為郵差, 都不知道!!!
回復

Quicker 發表於 2011-8-11 12:36:03 |顯示全部樓層

估計中間可能有誤會, 去過菜種行買芫茜種子, 亞伯教種前要細力將1粒籽(果籽)壓成2邊, 1邊有1粒種子, 如果成功發芽, 會長2棵....
圖裡芫茜的外殼~ 就係將1粒籽(果籽)壓成2邊的樣子

中間的言語有什麼誤會相沖, 我不知道, 相哎唔好口, 你地自已私下解決啦!
種花係一件開心的事, 唔好攪到唔開心

she said sorry in pm but then you knew what she'd done in this post  發表於 2011-8-11 18:30
you're right, 分享是美事 but she set the rule first, I obeyed but she wanted to break her promise then; she said others gave her a lot, so I sent double/triple the amount she gave me  發表於 2011-8-11 18:28
回復

gunbuster363 發表於 2011-8-11 14:11:23 |顯示全部樓層
下次唔好交換啦
交換通常好難做到等價交換

不過呢, 除非我真係冇咁多種子, 如果唔係我都唔會比好少種子人
因為要考慮到會比郵差壓爛一d
同埋好多未必會發芽

上次我要九層塔種子同人交換holy basil種子
佢都係得少量嫁(後來收到係7,8粒), 我都明白, 因為呢d野唔係周街都有得賣
自然冇咁多可以分
我呢, 就比左超過50粒九層塔種子人地啦, 反正大把

頭帖中, 為何她後來要刪除這句, 我想大家會明白她的用意: 如花友有少量的芫茜種子, 可以以作交換, 不用繳付郵費.  發表於 2011-8-11 19:04
紅字是她後來寫上, 我不知道其他花友比她那麼多東西, 她沒有要求我比她其他種子, 大家已說好, 她後來改變初X  發表於 2011-8-11 19:01
she said others gave her a lot,so I sent double/triple the amount she gave me & she said "少量"; what did she expect the amount? I already did what she requested (頭帖-原文已被樓主刪改)   發表於 2011-8-11 18:38
回復

gunbuster363 發表於 2011-8-11 14:15:56 |顯示全部樓層

同埋我會包埋泡泡紙
因為都係大把(送sofa來屋企時包住sofa的泡泡紙, 自己收起)
同埋郵差真係好暴力嫁

I'll consider to put some protection attachment to the seeds to prevent postmen's force to the letter also to prevent people to state "I sent broken seeds", really thx  發表於 2011-8-11 19:11
回復

taboyan24 發表於 2011-8-11 16:39:58 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-8-11 14:11
下次唔好交換啦
交換通常好難做到等價交換

你講得好啱~下次唔再交換 收$2郵費連包裝好過~
起碼計落仲有六毫子係個袋度, 可以係花墟買到普通到唔普通o既芫茜種子呀~~

上次用幾蚊雞買左包芫茜種子有成百幾二百幾粒多過頭, 擺到依家發唔到芽~
我又費事買多包又種唔晒, 先諗住交換...點知搞出個大頭佛 無奈~

你都知你跟你交換的花友"holy basil種子唔係周街都有得賣自然冇咁多可以分"...
你明白就好啦 好大方的花友^^
nice to meet U
回復

taboyan24 發表於 2011-8-11 16:43:12 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-8-11 14:15
同埋我會包埋泡泡紙
因為都係大把(送sofa來屋企時包住sofa的泡泡紙, 自己收起)
同埋郵差真係好暴力嫁 ...

我都無諗過用泡泡紙包裝~
今次都係就咁入密實袋就算~
哈哈~下次會醒D嫁啦
回復

taboyan24 發表於 2011-8-11 16:57:36 |顯示全部樓層
Quicker 發表於 2011-8-11 12:36
估計中間可能有誤會, 去過菜種行買芫茜種子, 亞伯教種前要細力將1粒籽(果籽)壓成2邊, 1邊有1粒種子, 如果成 ...

佢講到我迫佢一定要繳付郵費, 唔准交換咁~
我都有問過其他花友可唔可以改用繳付郵費, 如果郵寄左都OK無問題...
佢就用幾個訊息係咁"炸"我...

算啦~佢啱晒, 我錯晒...我無野好再講...

甘完結了,我將這個post放進完成版去. agree ?  發表於 2011-8-12 15:34
回復

new1 發表於 2011-8-11 19:30:30 |顯示全部樓層
taboyan24 發表於 2011-8-11 16:57
佢講到我迫佢一定要繳付郵費, 唔准交換咁~
我都有問過其他花友可唔可以改用繳付郵費, 如果郵寄左都OK無問 ...

你不如解釋為何到最後才刪除: 如花友有少量的芫茜種子, 可以以作交換, 不用繳付郵費.
最初直至滿額, 都沒有刪除, 幸好, 我抄了你原文中最重要的一句在pm中; 到最後, 你用紅字寫晒所有花友用什麼和你交換, 然後刪除了"如花友有少量的芫茜種子, 可以以作交換, 不用繳付郵費", 你是什麼用意?

是誰令到種子一開為二? 是一個謎; 當然我不會做這種事情; 是否真的是郵差? 可能是/可能不是

我交換了那麼多次, 你是第一位交換者, 令我覺得什麼叫表面道歉(pm), 實質在帖中公開屈我

我沒有說過, 我完全沒有錯, 我唯一做得不好, 是包裝沒有做到: 防止任何人在收到時, 說:收到了破開的種子!

防人之心不可無, 我以後會小心!
回復