天台的20盆蝴蝶蘭生長記錄

作者: simple1 发表于 2011-8-2 12:53:26
29190 118
蘭花 發表於 2011-8-3 02:29:16 |顯示全部樓層
如覺得水苔太濕...可以試加一些少科學泥為保濕用途

加一些少科學泥為保濕用途 ... I really wonder how you grow yours ....  發表於 2011-8-3 17:18
simple1 發表於 2011-8-3 09:27:29 |顯示全部樓層
謝謝各花友的提點,今早已經在盆面加了一層水苔,另外又剪了一些長野草放在上方由屋簷伸出的格網上、用作遮蔭。
simple1 發表於 2011-8-3 10:33:04 |顯示全部樓層

需然cheap cheap地,不過都遮到陽光。
這幾天會找些長草改善。唔賣正式遮光網是因為設計上個格網是用來給攀緣植物的...
大家見到幾條籐嗎?

10:00-11:00原本是天台陽光直射的時間,遮蔭率都OK掛!
加了水苔在表面。
蘭花 發表於 2011-8-4 00:50:40 |顯示全部樓層
蘭花 發表於 2011-8-3 02:29
如覺得水苔太濕...可以試加一些少科學泥為保濕用途

不同環境
可以有不同的植料

So you suggest him to use 科學泥 in such kind of 環境 ?? Terrible ...  發表於 2011-8-4 16:28
keroro 發表於 2011-8-4 16:12:23 |顯示全部樓層
support-->還保 and how about your plant ????
become better???
蘭花 發表於 2011-8-4 17:07:33 |顯示全部樓層
當你參觀了   

各種蘭花的原生環境  

會知道答案
avery 發表於 2011-8-4 17:21:13 |顯示全部樓層
蘭花 發表於 2011-8-4 17:07
當你參觀了   

各種蘭花的原生環境  

原生環境 ?? 你唔係以為我會冇睇過呀話 ~

但係, 你唔係認為樓主個熱到可以煎蛋既天台係原生環境呀 ...
insky1234 發表於 2011-8-4 20:22:47 |顯示全部樓層
如果你想係天台種蘭請你種d耐熱同加黑網兩重....會好好多d蘭令好多.....睇你個天台同我都差唔多.....加左黑網減小強光直射.....天加上有新鮮空氣是很多蘭友都希望有ga 地方...
加油.....
1..你現在先要做好減小強光.....直射蘭葉...散光就ok....
2.把有問題的蘭根除去...做除菌工作
3.植料要睇你淋水次數決定...天台最好用d混料唔好用水x.......混料一至兩天一次.....天氣太熱最好一天一次.....淋水時間早上6-7點晚上8點後......
以上是個人心得....希望你種得令d喇.............
dtyhbv 發表於 2011-8-4 21:15:48 |顯示全部樓層
蘭花 發表於 2011-8-4 17:07
當你參觀了   

各種蘭花的原生環境  

咁講同冇講過有乜分別。。。

good~~~XDDDDD  發表於 2011-8-4 22:36
insky1234 發表於 2011-8-4 21:18:39 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2011-8-4 21:15
咁講同冇講過有乜分別。。。

佢係好多人個post 都講好多廢野.......原諒佢喇....佢都係想人多d 幫親佢ja.....有好野我唔怕買
Tony 發表於 2011-8-4 22:41:21 |顯示全部樓層
insky1234 發表於 2011-8-4 21:18
佢係好多人個post 都講好多廢野.......原諒佢喇....佢都係想人多d 幫親佢ja.....有好野我唔怕買
...

而家咪幾好~先唔講佢d野廢唔廢~但而家起碼冇佢之前hard sell咁篤眼篤鼻~XD
dtyhbv 發表於 2011-8-4 22:46:39 |顯示全部樓層
咁唔知邊種蘭原生係生係發保膠上面呢。。。我係佢間鋪到見過佢有一隻蘭上發保膠種~

用純發泡膠種蝴蝶蘭完全無問題  發表於 2011-8-5 06:28
Tony 發表於 2011-8-4 22:56:01 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2011-8-4 22:46
咁唔知邊種蘭原生係生係發保膠上面呢。。。我係佢間鋪到見過佢有一隻蘭上發保膠種~
...

你嗰陣應該問埋丫麻~而家可能死咗~唔知架喇~XDDDDDD
taxitang 發表於 2011-8-4 23:14:41 |顯示全部樓層
請樓主注意,其實是不是太晒,株植物已經話你知,蝴蝶蘭的葉片偏紅,已經是陽光過多的警號,23樓第二幅圖片內大蝴蝶蘭的葉片應該報消了,好快會溶掉或成塊甩掉,個人經驗是如果蝴蝶蘭的根是粗壯冇爛的話,會比較忍受到較多光,但始終對蝴蝶蘭唔係太好。但如果是相反的話,根系唔太好的話,就算多少少光都會影響好大。
還有少少意見,我都是養魚發燒友,但唔知道大大的生物環是有用過,如果有用過,而又放在珊瑚魚魚缸,那麼它吸收了很多有害物質,例如鹽、通常剎箘水的銅質藥物、亞硝酸鹽、阿摩尼亞......等等,對植物唔係太好,敬請留意。

應該話 "原本青葉" 的蝴蝶蘭葉片偏紅,已經是陽光過多的警號 ~ 因為 Dtps. 好多都係紅葉架 ~  發表於 2011-8-5 00:15
蘭花 發表於 2011-8-5 02:05:01 |顯示全部樓層
Tony 發表於 2011-8-4 22:56
你嗰陣應該問埋丫麻~而家可能死咗~唔知架喇~XDDDDDD

喺20年前我拿拖鞋去比賽...有位種蘭花的阿叔 同我講麥提沙唔可以種拖鞋蘭

20年後 今日 ....好多人都用麥提沙種拖鞋蘭和其他蘭花....

如你覺得有問題  唔好喺100年內用此方法種花啦....

麥提沙我要黎食架喎 ~ 哈哈哈 ~~ ^^  發表於 2011-8-6 12:16
麥提沙我要黎食架喎~~XD  發表於 2011-8-5 12:20
Mocchaccino 發表於 2011-8-5 03:49:53 |顯示全部樓層

With reference to your photos, your Phalaenopsis are not being grown under an optimal condition. I agree to some of the recommended remedies. Keeping them in a medium of Sphagnum moss does help in retaining moisture and would be perfectly better in order to match your growing environment.

Unclear though of what is happening here, I prefer a peaceful discussion rather than arguing. At least it's what I, as a new comer, hold in principle.

I support to have peaceful discussion.  發表於 2011-8-8 00:17
講清楚費事俾人誤會 .. 我係話隻小豬仔 抽水 ~ ^^  發表於 2011-8-6 12:18
又抽水 ...  發表於 2011-8-6 12:16
Agreed and support to have peaceful discussion.  發表於 2011-8-5 07:36
Exodus 發表於 2011-8-5 06:27:05 |顯示全部樓層
蘭花 發表於 2011-8-5 02:05
喺20年前我拿拖鞋去比賽...有位種蘭花的阿叔 同我講麥提沙唔可以種拖鞋蘭

20年後 今日 ....好多人都用麥 ...

親愛的種左幾十年的蘭花前輩,我發現原來野生既朵麗蘭春蘭四季蘭報歲蘭都係生係地下度架喎,
咁您試下將佢地擺係室內或者曬到出煙的天臺用泥種,種兩年每個星期寫份report同大家分享心得囉
請您記得用純科學泥或者唐泥種喎!拭目以待

like ^^  發表於 2011-8-5 12:21
笑爆 ^^  發表於 2011-8-5 07:44
simple1 發表於 2011-8-5 08:36:58 |顯示全部樓層
再多謝大家寶貴的意見,縱合大家意見後,小弟已經/將會:

1. 防曬的首要的工作,友人給了一些兩三尺高的香茅正好用來遮蔭!
2. 加強濕度,在烈日當空的時間,我會在盆面放一層水苔。
3. 淋水會在晚上自動噴灑保濕,早上因應天氣會在日曬前會大水淋一次。
4. 每星期噴一資百菌清.....毒藥....

希望一個月後再post相片能見證成效。

bbb168bbb 發表於 2011-8-5 09:01:41 |顯示全部樓層

樓主的積極改善及聽取各大大意見,讚賞.

(3. 淋水會在晚上自動噴灑保濕,)是甚麼意思,小心因淋水不足,有熱蒸氣.
祝早日看到你的靚花.
simple1 發表於 2011-8-5 11:07:23 |顯示全部樓層
bbb168bbb 發表於 2011-8-5 09:01
樓主的積極改善及聽取各大大意見,讚賞.

(3. 淋水會在晚上自動噴灑保濕,)是甚麼意思,小心因淋水不足,有熱 ...

謝謝提醒
因為晚上不方便到天台..黃昏的熱力又可能未散(需然蘭花的位置在午後已經很陰涼).
所以安裝了自動灑水器,在晚上8時噴灑幾分鐘來補濕。
我想很多蝴蝶蘭都愛晚間的水氣。

吾嚴我多事就好,  發表於 2011-8-5 22:11