返回列表 發新帖

一切由6月開始....♥ YB 幼稚園 ﹏ ✿ Sep 9 ..p.3

作者: *豹妹yabbe 發表于 2011-8-1 14:00:55
4059 58
*豹妹yabbe 發表於 2011-8-16 00:43:44 |顯示全部樓層

2020  e....我D冬瓜Bs....唔係咁架喎,好綠架,唔會架喎!

所以咪話囉~~!*  應該有問題喇~><  希望佢出到真葉ok啦

lunse
我都想救到佢呀~!!* 6粒得一粒發左芽就係佢喇e+

加油呀 冬瓜B  發表於 2011-8-16 00:46
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-8-16 06:49:59 |顯示全部樓層
邓休升酊qk 發表於 2011-8-16 03:34
支持楼主 哈哈

是廣告人嗎@@?? =3= 吼
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-8-18 11:22:56 |顯示全部樓層
aug 18 喇*

回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-8-27 00:47:03 |顯示全部樓層

各位我又返黎喇~!!^^
去左旅行4日3夜 >< 返黎有蟲害....又有d死下死下.....估唔到一返黎熱左咁多....
e+大約係 29度左右仲要勁勁勁哂!!!!  希望死灰復燃啦~

Aug 25 *~

aazz1234  你都找個有花園嫁啦!!!  
係啦...xD*不過有係有花園不過對付老鼠仲煩....而且呢度d泥唔得!

zoeyuhk  有個大花園真好~~
zoe...唔係你想像咁好嫁咋...呢度買咩都貴-3-"
花園本身d泥又唔得....硬到石咁-3-""  如果要種野落邊個位就要邊個位溝d泥..-.-"又有老鼠

你都找個有花園嫁啦!!!  發表於 2011-8-27 10:47
有個大花園真好~~  發表於 2011-8-27 00:48
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-8-27 12:17:58 |顯示全部樓層
椒大佬結果但係冇生氣,,點算呀~><

同場加影...為食青魚而收的檸檬...
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-8-27 12:19:32 |顯示全部樓層

好似太哂太熱喇-.-

zoeyuhk:: 咁用咩方法好呀?*  放上花園地一係?
不過其實個陽光足夠哂熱d盤><

zoeyuhk  :唔係呀~ 我地夜晚會收返佢上"木台" 嫁~!* 因為怕左d松鼠定唔知老鼠

zoeyuhk  : 我諗住慢慢將佢地落花園嫁喇^^~ 愈黎愈大喇...

咁你日頭都擺佢地上枱啦haha...  發表於 2011-8-28 15:03
因為石屎地日頭吸完熱夜晚會放返出嚟架...  發表於 2011-8-28 00:51
搵野long起佢地啦... 例如枱呀椅呀咁....  發表於 2011-8-28 00:50
石屎地, 好易熱死啲根=.="  發表於 2011-8-27 15:24
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-8-28 00:48:18 |顯示全部樓層

估唔到蕃茄咁快結果.....好事定壞事呢?~
2個月多dd,又唔算高大既ROMA*

麥煞那  : 當然啦....哈....*希望快高長大

有得食就係好事 A,A  發表於 2011-8-29 10:17
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-8-29 04:47:31 |顯示全部樓層

有一部分落左田喇~ 不過睇黎太曬!*  
mini pepper 唔岩落田....!!  以後都係住o係"木台"上面算喇!!

yuyuma  好似好密,因為蕃茄同椒椒落田好快大架  
d椒係mini pepper,,所以有d大都唔係好大棵.....應該ok..roma蕃茄,係我阿爹手快快轉左落田-3-"哈哈
不過o個幾棵生得特別慢....大o個do係盤都有果喇....

麥煞那  如果真係好曬好乾 最好有準備 膠樽做滴灌  
that's ok....我長期o係度淋水,,不過太曬我諗,考慮緊起唔起返走佢.....
不過roma蕃茄都ok ...^^~

neddylo  d 泥.....好 dry,有無落基肥先定植呀
我溝左泥,,隻泥有雞屎等等既天然肥....本身d泥好差我諗....
我呢度,,冇咩肥賣就算有我都唔識=3= 只有溝泥-.- 另外洗米水

zoeyuhk  我都覺得太密了=.=   ( 我dad 放落去嫁>,<")係喎,,我要影我個蕃薯俾你睇喎,,,e+去影...
yuyuma  我未種過mini pepper,不過我之前中型椒三四個月有一米半高,成paul樹咁。我見園友種roma蕃茄都有一米高,最好種係田角位好d。
roma生到一米@@~ omg...有冇相可以分享下呀?*

我都覺得太密了=.=  發表於 2011-8-29 20:49
我未種過mini pepper,不過我之前中型椒三四個月有一米半高,成paul樹咁。我見園友種roma蕃茄都有一米高,最好種係田角位好d。  發表於 2011-8-29 16:33
好似好密,因為蕃茄同椒椒落田好快大架  發表於 2011-8-29 10:27
如果真係好曬好乾 最好有準備 膠樽做滴灌  發表於 2011-8-29 10:16
d 泥.....好 dry,有無落基肥先定植呀  發表於 2011-8-29 09:47
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-8-30 01:31:22 |顯示全部樓層
蕃薯葉已經有咁多喇,,點先可以再多d呢~??

回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-9-2 08:12:24 |顯示全部樓層

9 月1  ,,個個都大左好多喇^^~  有d仲開哂花tim...好期待呀~^^
有咩肥料要注意落俾佢地呢???* 請教請教

roma蕃茄愈黎愈大^^~

其實幾時先可以收左佢呀???* 點睇熟未呢~?

April_lala  你這隻應算是指天椒之類好辣的品種吧? 如果是的話,等到佢轉紅色先摘啦.
唔係呀,佢係綠色嫁....!! 所以唔知幾時先叫熟=3= 點算

你這隻應算是指天椒之類好辣的品種吧? 如果是的話,等到佢轉紅色先摘啦.  發表於 2011-9-4 00:34
回復

麥煞那 發表於 2011-9-2 09:43:36 |顯示全部樓層
你個邊有冇 Diaso ? ( 即係香港既吉吉島10蚊店 )

香港既吉吉島10蚊店 10蚊包既肥料有好多款式

有丸仔肥 有油渣粒 ( 栗米或者其他榨完油既油渣 使用方法同花生麩差唔多 但係冇花生麩高氮高得咁誇張 )

雞屎肥 另外有的預先混合好既肥料 如果你個邊有 Diaso 可以去望下
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-9-2 11:45:11 |顯示全部樓層
麥煞那 發表於 2011-9-2 09:43
你個邊有冇 Diaso ? ( 即係香港既吉吉島10蚊店 )

香港既吉吉島10蚊店 10蚊包既肥料有好多款式

沒有~* 如果有就好喇><"
有一隻有雞屎肥既泥,,上面買左黎溝,,不過就俾人話好臭.....所以都係唔會再買雞屎泥~

麥煞那  郵購 好貴呢...

郵購 XD  發表於 2011-9-3 00:44
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-9-4 13:49:07 |顯示全部樓層
*豹妹yabbe 發表於 2011-9-2 08:12
9 月1  ,,個個都大左好多喇^^~  有d仲開哂花tim...好期待呀~^^
有咩肥料要注意落俾佢地呢???* 請教請教  ...

唔係呀...
回復

babycherry 發表於 2011-9-4 20:51:58 |顯示全部樓層
你姑姐有無好開心見到咁多野種到出黎~ (無記錯好似係姑姐呀可~)

冇錯呀~zoe你真係了解我既姐..ha  發表於 2011-9-5 05:08
好似係亞姨,佢口鐘意佢種菜架  發表於 2011-9-4 21:12
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-9-5 05:08:30 |顯示全部樓層
babycherry 發表於 2011-9-4 20:51
你姑姐有無好開心見到咁多野種到出黎~ (無記錯好似係姑姐呀可~)

我姑姐@@?~ 我阿e呀~*  哈....*最開心係我同阿爸囉...
有份種o個d睇住佢地大當然開心啦!
我阿e 只係成日想個花園靚既姐

babycherry  你阿爸都過左去
         我全家都o係呢度呀~

你咁咪唔可以得閒返下黎探親囉~~~!  發表於 2011-9-5 13:11
你阿爸都過左去?  發表於 2011-9-5 09:04
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-9-10 12:33:12 |顯示全部樓層

全部都開始結果喇*﹏ 好開心呀~ 不過有蟲蟲=3="
日日捉蟲呀e+~ 點算~~><"

蕃茄bb愈黎愈大喇.好開心

my sweet mini pepper

lunse:我都好開心佢地咁快咁大,我都唔知好唔好俾佢地結咁多果好....
因為佢地e+得 2個月大咋~!!* 你見唔見到pepper有葉洞呀? 唉好慘,日日捉蟲   

你個d番茄大得好快呀@@! 我想問你d番茄開左花幾耐先結果? 我個d開左花就黎2星期都仲未有果b
blair: 我呢隻係ROMA , 我都覺得佢大好快,,或者我轉左泥有雞屎肥,,,
佢未夠3個月大,,就出咁多花結咁多果我都有D驚..... 我已經摘走左佢幾堆未開既花嫁喇!! =3="
開左花,等佢謝左之後你會見到好少少一粒仔o係入面,,慢慢就會大喇,,你d花係咪未謝呀? 我好似唔駛兩星期...會唔會唔夠陽光?

你個d番茄大得好快呀@@! 我想問你d番茄開左花幾耐先結果? 我個d開左花就黎2星期都仲未有果b T^T  發表於 2011-9-11 15:52
妳d 茄b 幾靚仔靚女 我d 岩岩有花蕾 :)  發表於 2011-9-10 13:04
回復

鄉巴妹 發表於 2011-9-10 13:47:49 |顯示全部樓層
我之前種左棵辣椒,都係唔知咩動物,夜晚就出動食我啲椒仔,咁辣都唔知咩動物會食><
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-9-10 13:56:08 |顯示全部樓層
鄉巴妹 發表於 2011-9-10 13:47
我之前種左棵辣椒,都係唔知咩動物,夜晚就出動食我啲椒仔,咁辣都唔知咩動物會食> ...

嘩,,,你住邊呀??????????*
我o個度都有野咬呀~老鼠,松鼠-3-" e+買左超音波返黎,暫時冇再有野食...
遲d我d果熟既時候就唔知喇~><" 怕....><"

e+有蟲,,好多蟲o個下慘呢~

2020: 辣椒爛+蒜頭 有冇邊隻椒呀?? 開幾多水呢咁?

花店士頭婆話開水開希D,如果唔係會卓傷D葉架!  發表於 2011-9-10 17:04
用辣椒爛+蒜頭中爛開水噴得唔得呀?  發表於 2011-9-10 17:03
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-9-10 14:06:52 |顯示全部樓層
好多謝BanbieChan加左我一分.....
我會繼續o係呢個種毒樂園玩嫁^^~
回復