氣死我啦........................

作者: claudiatang 發表于 2011-7-28 10:49:37
7712 47
owlcyr 發表於 2011-7-29 09:36:25 |顯示全部樓層
小白 發表於 2011-7-29 00:03
係呀... 可能我住市區, d 苦瓜冇虫.... 其實係咪果蠅幼虫多??

黃咗唔係熟咩... 上網睇仲話, 熟咗唔吃得. ...

我講o既"蟲",大部份係指瓜蠅~~

另睇係邊隻黃啦(我又無試過種老變黃,唔敢肯定),你無包黑袋,晒到通常會微黃,但係好似你張相果隻黃(仲要係局部地區),就肯定係針o左
回復

孖吉 發表於 2011-7-29 09:48:17 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-7-29 09:32
到底要捉公蟲或母蟲呀........?我以為誘捕瓶會通殺。

捉哂啲公,啲乸咪唔會去生蛋囉~
回復

chanpyhilda 發表於 2011-7-29 16:49:01 |顯示全部樓層
我棵黃椒出左好多隻, 但都係畀d果蠅食晒, 今年好似特別多果蠅咁~~~舊年我都仲有椒食!!
回復

小白 發表於 2011-7-29 23:13:38 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-7-29 09:11
的果蠅罐離開的果遠啲咪得囉,我果啲離開 10~20 呎咖。而且買的果蠅罐只吸引雄性果蠅,唔係釘瓜果的雌性 ...

黃色蚊紙放係遠 d..  話時話無蜜蜂中伏... 雖然得果1, 2 隻...
回復

小白 發表於 2011-7-29 23:19:56 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-7-29 09:36
我講o既"蟲",大部份係指瓜蠅~~

另睇係邊隻黃啦(我又無試過種老變黃,唔敢肯定),你無包黑袋,晒到通常會微 ...

係冇厘頭近尾部變黃, 跟住第 2 天就擴大兼有橙色, 同慢慢爆開.... 呢個情況係檸檬咁大的瓜都有發生 (雨天后)

我張相果隻黃 唔多覺有虫... 下次再留意下先... 謝謝

你張相??有時可能只係針O左,未必一定生得出蟲,不過已經會變蔩,生唔到,枯,跌落地......  發表於 2011-7-31 11:54
回復

小白 發表於 2011-7-30 00:54:51 |顯示全部樓層
扒完文... 可作參考

"白綠色品種幼果呈淡綠,成熟後即轉為橘黃色;青色品種成熟變為青紅色。"
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7006101604533

國產優良品牌苦瓜生產管理技術作業標準
http://www.afa.gov.tw/friendlypr ... lish&CatID=1461
回復

貓尾 發表於 2011-8-4 17:34:56 |顯示全部樓層
見到有人教以下方法:

1. 辣椒蒜頭水
2. 係果樹下面放兩三盆極臭的萬壽菊, 臭到佢地唔敢過來, 死未?

哈哈哈~ XD  發表於 2011-8-4 20:31
回復

miffymary 發表於 2011-8-3 23:09:11 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-7-28 17:15
鹹濕仔................
果蠅罐邊度買?我以為自己做..................

如果你買幾個就考慮淘寶啦!

THS ^.^  發表於 2011-8-3 23:12
回復

孖吉 發表於 2011-8-4 21:39:34 |顯示全部樓層
貓尾 發表於 2011-8-4 17:34
見到有人教以下方法:

1. 辣椒蒜頭水

介紹人用 辣椒蒜頭水 果幾個 post,內容不盡不實,令人錯失防治良機!

• 佢地話防治害蟲,你又知唔知害蟲有幾多種?唔清楚講明可以防治對像就說有效,跡近神醫所為!要不得!
  • 種 辣椒 的都知道,辣椒 會俾果蠅釘!何來防果蠅?
  • 施用 辣椒蒜頭水 只可以向下施放,向上只會令自己沾上,未見其利先見其害,甚不智!

• 另外,萬壽菊 主要作用在 泥 和 矮樹,苦瓜咁高點保護?

防 果蠅 和 防其他害蟲不同,其他害蟲只要控制數量便可以,但一隻果蠅己可以毀整個果實,防治要求是兩碼遠的事!

有機耕種己經比用化肥化學農藥多工夫,如果行事之前唔諗清楚,必定事倍而工半!
回復

小白 發表於 2011-8-5 00:05:23 |顯示全部樓層
呢排 d 萬壽菊係咁亂生... 唔怪得冇咩會飛的東東...
回復

貓尾 發表於 2011-8-5 11:14:51 |顯示全部樓層
我當然係試過OK先分享, 不過閣下可以自行決定既, 起碼我用完之後, 真係改善左, 連螞蟻都少左, 而家呢個方法係由教授有機耕種的小冊子來的, 不是所指"神醫",   我沒有說蒜頭辣椒水天下無敵, 只是可以防止一部分的蟲害, 相信每位種植的人都不是在一盆植物只有一種害蟲吧?  我是自己試過才叫人用, 未試過不會叫人用的, 這方法我已用了五年以上。如果覺得不合用, 可以不用, 大家都是分享, 言詞不用這麼硬吧?

你堅持要將 蒜頭辣椒水 向上噴我也沒法,既然你覺得有用就繼續用吧~  發表於 2011-8-5 11:22
回復

貓尾 發表於 2011-8-5 11:31:04 |顯示全部樓層
當然, 我沒有勉強人用, 只是覺得有效才分享, 我只覺我很傷心, 這方法我是看了書及找了很多資料才自己試用後有機拿出來分享, 沒有到被人這樣說, 也讓我為那些有志參與有機耕作的人不平。不再說了! 說多無益。

我沒說過半句 有機耕作不對 啵 @.@"  發表於 2011-8-5 11:36
回復

claudiatang 發表於 2011-8-5 11:36:05 |顯示全部樓層
貓尾 發表於 2011-8-5 11:31
當然, 我沒有勉強人用, 只是覺得有效才分享, 我只覺我很傷心, 這方法我是看了書及找了很多資料才自己試用後 ...

不要傷心啦﹗很多謝你的意見呀﹗花友們都是分享自己的經驗和心得。多多交流就可以了﹗不要介意呀﹗
回復

孖吉 發表於 2011-8-5 11:40:04 |顯示全部樓層

我都傷心

响呢度,以訛傳訛花樣百出乜都有,你估佢地講的我第一次睇,第一次做?我屋企都有有機耕種書,外國人點做我都研究埋,辣椒可以防到乜嘢我一清二楚。我指出不足的地方就用 有機耕作 個朵扣我帽子?!

哈哈同意~~~  發表於 2011-8-8 17:32
回復

貓尾 發表於 2011-8-5 11:44:39 |顯示全部樓層
claudiatang , 謝謝你呀! 我只是受不了被人在網上胡亂指責, 受不了委屈, 而且說多了好像越來越麻煩, 我學精了, 不再多咀

又未去到胡亂指責,吉吉講o既係無錯的,可能o係言詞上有所誤會o者~  發表於 2011-8-8 17:31
回復

孖吉 發表於 2011-8-5 13:30:47 |顯示全部樓層
貓尾 發表於 2011-8-5 11:44
claudiatang , 謝謝你呀! 我只是受不了被人在網上胡亂指責, 受不了委屈, 而且說多了好像越來越麻煩, 我學精 ...

行家一出手就知有没有:
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 205&fromuid=607
回復

惡姨 發表於 2011-8-5 13:56:10 |顯示全部樓層

同學仔, 苦瓜如果好似呢隻咁, 就唔洗包住

呢D咁大隻, 就包吓就穩陣D

開花一定要包喇

點包?? 睇吓啦

之後要用燈籠包, 睇我個惡田啦

節瓜就一定要包喇

很清楚,到位,很有水準,張相勝過千言萬語 : )  發表於 2011-8-5 21:53

評分

查看全部評分

回復

claudiatang 發表於 2011-8-5 16:10:12 |顯示全部樓層
同學仔,你好叻呀﹗講解得very清楚。明早又要開工了﹗
回復

惡姨 發表於 2011-8-5 17:36:31 |顯示全部樓層
同學仔, 煩煩你食左D瓜瓜, 留2-3粒種子比我, 些些

毛問題...........  發表於 2011-8-5 17:42
回復

惡姨 發表於 2011-8-5 18:05:21 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-8-5 16:10
同學仔,你好叻呀﹗講解得very清楚。明早又要開工了﹗

網袋仔你可以去乞兒島10皮店, 就有咖喇,不過未必間間有貨, 如果你搵唔到, 就call 我啦

釘橋............  發表於 2011-8-5 22:33
回復