食蟲植物生存大實驗

作者: Revali 發表于 2024-5-10 19:54:17
1214 6

每次天氣凍他們都會生好多。由土中的種子,自然會突然發芽生長。搞到我好唔想換土。
但係一熱就唔好,就愛死個樣,看到都心唔舒服啊唷。
就係23年1月12日,看到了28元的苗仔,在三木記,然後我就本身是去買甲蟲的食物時順便買埋,但是就是這樣不記起了,就係忘記在筆袋內面放usb 的部分,
直到2月4日去行山第一次見到有野生的毛氈苔才驚起。
個毛就係剩返一粒土,和"死亡"了的草
"28蚊就係無了"又給家人扁sad
之後老媽就把土放咗喺一個杯仔,泡著水放左係出面食太陽,試吓可唔可以up / (生成) / (respawn)番出嚟
無聊但是竟然反生了,看來是土有種子生反出嚟。good
但係他是一整片苗仔,幾十粒,綠豆大小嘅仔,bit 左出嚟
就係這樣有了 Drosera spatulataDrosera burmannii 的種源。
有啲spare 在冰廂,

之後在5月2 ? 日在花展買咗兩隻ping 好似係 ess 和 wesser 日日 meet 葉 生很多仔
但係給家人加水時照字面頭倒 黑晒 死晒, 好彩我種了一粒仔在實驗室
才能夠保種
現在就長很多了

d ping 好似耐熱d,又唔係好似夾要好多水,忙到無加水唔死,泡水唔死,只係上面倒水在葉蕊會死
有咩種植分享 可以放在留言。

不定期更新,請見諒。
己己另 發表於 2024-5-12 20:45:13 |顯示全部樓層
無圖? 有興趣睇下番生嘅Drosera。
回復

Revali 發表於 2024-5-14 23:32:22 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2024-5-12 20:45
無圖? 有興趣睇下番生嘅Drosera。

唔好意思,沒有留意到圖upload 失敗
回復

己己另 發表於 2024-5-15 15:32:12 |顯示全部樓層
實在陣容鼎盛! 其實你原本都有好多Drosera spatulata 和 Drosera burmannii。仲要買三木D苗仔?

ping係喜熱同較耐旱的。

你用咩燈?
回復

Revali 發表於 2024-6-3 21:38:47 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2024-5-15 15:32
實在陣容鼎盛! 其實你原本都有好多Drosera spatulata 和 Drosera burmannii。仲要買三木D苗仔?

ping係喜熱 ...

1 買苗仔是入坑開始的時候,很久以前了

2 ping 平時要做好多野,考試期間都無時間加水,又係每日就亁,
我在盆下面放咗矽藻土,水位泡到矽土的水平
之後又係要免得給家人扁我"成日都加水唔會曬咗冷氣 or 讀書時間 or説我做埋啲無謂野sad " 所以要等3 AM 晚上才在抽濕機把水加進去,反正tds 又唔高過40

3 我免得家人扁用多咗電,所以用 氢核聚变 發光的燈-太陽  又唔使waste money
有啲就係放在家内 6500k 的12v 6530 led 燈條用火牛供電, 在淘x也只是五到十元就有一米的,現成品很不錯但是貴 不如diy

ping flower

ping flower
回復

Revali 發表於 2024-6-4 14:41:07 |顯示全部樓層
然後我今日又係無聊,家人都係唔出去,在家中up ,反正都考完試我昨晚上3時事先把ping 苗搬咗入房,今日才把它分開咗,又係給家人看到又說太多多到要throw away,我就看看他長大之後先算啦,
用水苔,又係無矽藻土,用咗火山石在下面,種在10 dollars的育苗盆,一分就係幾十百幾棵,我想如果長得好又會在幾星期後又再要分多一次
抽濕機又無水啦,怕無水用所以在室內噴左好多 自來水 加濕,等數小時後就會有無 mineral 的水收成啦就可以今晚3am 淋蝕。

未分的ping

未分的ping

晒左一粒半鐘才分完

晒左一粒半鐘才分完
回復

Revali 發表於 2024-6-5 17:52:39 |顯示全部樓層
又用咗成大半個鐘換咗水苔,下半部的植料是新的,上面嗰啲全部都係舊嘅,因為入面會有很大機會會有種子的
其實都係覺得用泥炭和珍珠岩長得快啲 但係水苔方便快靚正啲

又係有種子發芽

又係有種子發芽

夾自從開咗花俾我meet 左,用咗一個月先至有新嘅生長點

夾自從開咗花俾我meet 左,用咗一個月先至有新嘅生長點

大水盆無位放多啲花盆所以我種在一起

大水盆無位放多啲花盆所以我種在一起

無心情meet d 野草,苔蘚又長孢子了

無心情meet d 野草,苔蘚又長孢子了
回復