Kiwi Dazzler 插花菖

作者: taxitang 發表于 2023-3-25 23:08:13
707 8

作記錄:
很久沒玩AV插花菖,近日又有興趣入了幾棵,既然有花菖,不妨再試試自己的技術。
hkclive 發表於 2023-3-26 09:55:53 |顯示全部樓層
花菖 真係右難,右要長時間

就咁插,濕氣夠唔夠?我見師兄師姐 多數要入溫室,等葉仔吸收空氣水份
回復

taxitang 發表於 2023-3-26 11:06:07 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2023-3-26 09:55
花菖 真係右難,右要長時間

就咁插,濕氣夠唔夠?我見師兄師姐 多數要入溫室,等葉仔吸收空氣水份 ...

早晨,因地方有限,葉插走色機會高,所以不想繁殖出現不對版,棄之可惜。插好花菖後,我也有密封保濕。
不知原因,我的帖子在園藝館首頁有顯示,但紫羅蘭分頁卻沒有顯示,真的奇怪。
回復

hkclive 發表於 2023-3-26 14:10:02 來自手機 |顯示全部樓層

係,我都係捷徑先見到,非洲紫羅蘭群組 係睇唔到
回復

hkclive 發表於 2023-3-26 14:15:41 來自手機 |顯示全部樓層
https://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=802279&fromguid=hot&extra=&mobile=2
上面位師姐 都係咁,要開過新post, 新post就冇事
回復

taxitang 發表於 2023-3-26 16:11:29 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2023-3-26 14:15
https://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=802279&fromguid=hot&extra=&mobile=2
上面位師姐 都 ...

等我試試,謝謝!
回復

hkclive 發表於 2023-3-26 16:17:18 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2023-3-26 16:11
等我試試,謝謝!

小事
回復

taxitang 發表於 2023-3-26 16:24:26 |顯示全部樓層

不成喎!剛剛重新開了新post,都係唔見,怪也!
回復

taxitang 發表於 2023-3-26 16:31:21 |顯示全部樓層

哈!真的怪,我打開自己的帖子看,有兩條紀錄,但自己打開最新剛剛的,是沒有回覆,這是正確,但去AV頁面打,雖然顯示是新的post,不過內容卻是之前舊的post。
回復