返回列表 發新帖

心葉轉轉海棠一問

作者: owlcyr 发表于 2011-7-25 10:05:52
4624 37
Kel 發表於 2011-8-21 01:45:55 |顯示全部樓層
葉片軟垂是不是因為濕度不足?或可能環境忽然轉變而不適應?

我也有種,是放在室內有冷氣的地方,不過也沒有大礙 :- )
Exodus 發表於 2011-8-21 00:59:21 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-8-20 23:01
希望可以找出不用冷氣的方法

用細盆而植料一定要疏水,多淋水同濕度高一點,通風好加夜溫要降低,大概是這樣

by semi-alba@上一頁

秋海棠真係咁難種咩
重點真係唔係係果幾滴雪種囉
ht333147 發表於 2011-8-20 23:01:56 |顯示全部樓層
希望可以找出不用冷氣的方法
TAKU 發表於 2011-8-20 14:25:07 |顯示全部樓層

蝸牛海棠
學名:Begonia rex-cultorum Escargot
我的圖像
jimlwy 發表於 2011-8-21 16:25:23 |顯示全部樓層
我也有種,放在向南的窗台,夏天沒有直射陽光,兩三天就要淋水,否則老葉會軟賴賴的
owlcyr 發表於 2011-8-22 13:17:23 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-8-22 13:05
室內有無開冷氣?

廳無開冷氣o架~~
平日返工無人o係屋企,我其實都有擔心佢會焗得滯~
係開下風扇同吊扇lor,

我都係夜晚訓覺房先開冷氣,最初聽你地講完,我都有o的想擺入房,不過一來驚佢乾,二來唔係好想擺入去...
而家佢比我剪o左塊dup葉,另外有一執個邊蔩o左少少同埋乾乾地o既就留返低(上次幅相入面果塊),幾日淋一次水,其他葉就無呢o的問題,條柄都幾硬,無"the"落o黎.
睇佢果樣,我估應該捱得過掛
ht333147 發表於 2011-8-22 13:05:20 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-8-22 09:34
為o左唔想佢依賴冷氣,加上早前低能地放在近窗的地方,而家放返入廳,擺返去離窗較遠(4m左右),有散射光,比較陰 ...

室內有無開冷氣?
ht333147 發表於 2011-8-22 23:10:04 |顯示全部樓層
原來咁樣可以渡夏, 府上是村屋或高樓?
owlcyr 發表於 2011-8-23 10:14:52 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-8-22 23:10
原來咁樣可以渡夏, 府上是村屋或高樓?

可能都係因為好彩o架ja~
唔係住村屋,上樓的,不過可能因為o係山上面,加上夜晚我開晒露台窗開埋吊扇,可能空氣比較流通,所以無咁悶熱~
owlcyr 發表於 2011-8-24 10:03:24 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-8-23 11:45
原來風涼水冷, 玲瓏通透.
與村屋天台不可同日而語.

但係我睇返室內溫度計,都有成30度的.....
ht333147 發表於 2011-8-23 11:45:49 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-8-23 10:14
可能都係因為好彩o架ja~
唔係住村屋,上樓的,不過可能因為o係山上面,加上夜晚我開晒露台窗開埋吊扇,可能空 ...

原來風涼水冷, 玲瓏通透.
與村屋天台不可同日而語.
ht333147 發表於 2011-8-24 16:51:46 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-8-24 10:03
但係我睇返室內溫度計,都有成30度的.....

會不會 30 已是 max, 而且時間不太長, 當有人入屋便會開空調.
天台由9--6都30以上最高成40.
所以更難捱.
owlcyr 發表於 2011-10-11 09:41:44 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-8-24 16:51
會不會 30 已是 max, 而且時間不太長, 當有人入屋便會開空調.
天台由9--6都30以上最高成40.
所以更難捱. ...

溫度計之前就30度左右,都無開冷氣,

而家天氣一凍(室內26-27度),果然即時出幾塊新葉

ht333147 發表於 2011-10-11 12:34:09 |顯示全部樓層
天台 C 剩個個頭的都有出芽跡象,
owlcyr 發表於 2011-12-16 15:09:00 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-10-11 12:34
天台 C 剩個個頭的都有出芽跡象,

想請問下呢,芽佢就出好多,不過好多都枯o左(泥面2cm左右,原本o的毛都係紅色,點知之後就變啡枯o左),我擺o係窗邊,唔會吹到風,應該係咩原因呢?
ht333147 發表於 2011-12-16 16:26:29 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-12-16 15:09
想請問下呢,芽佢就出好多,不過好多都枯o左(泥面2cm左右,原本o的毛都係紅色,點知之後就變啡枯o左),我擺o係 ...

以我家的經驗, 多是淋水時沾濕幼葉, 感染而死.
盡量不要濕到葉片.
owlcyr 發表於 2012-2-16 15:11:07 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-12-16 16:26
以我家的經驗, 多是淋水時沾濕幼葉, 感染而死.
盡量不要濕到葉片.

我都已經貼泥淋,不過佢o的仔都好近泥,可以濕到少少掛~
好多都生到半吋左右就枯,到而家都係生得2,3塊新葉....
ht333147 發表於 2012-2-16 15:35:24 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2012-2-16 15:11
我都已經貼泥淋,不過佢o的仔都好近泥,可以濕到少少掛~
好多都生到半吋左右就枯,到而家都係生得2,3塊新葉. ...

我種的都有這情況, 大概有一半新葉不能成長,
還有, 空氣濕度要高, 泥土要偏乾.