終於出花

作者: Brev 發表于 2022-11-19 19:29:54
1916 19

三年前繽繽帶返嚟,由小苗種到依家椰菜咁款,終於出花
唔記得叫咩名,但好似係十字花

20221119_192921.jpg 20221119_192910.jpg 20221119_192915.jpg
loklok 發表於 2022-11-22 22:18:30 |顯示全部樓層
三年前
回復

Brev 發表於 2022-11-26 10:44:55 來自手機 |顯示全部樓層
loklok 發表於 2022-11-22 22:18
三年前

係呀,之前一直放佢喺冇咩光嘅位,係半年前加咗燈俾食蟲,佢又叨到光,就生到棵椰菜咁款
回復

Brev 發表於 2022-11-26 16:10:45 來自手機 |顯示全部樓層
Brev 發表於 2022-11-26 10:44
係呀,之前一直放佢喺冇咩光嘅位,係半年前加咗燈俾食蟲,佢又叨到光,就生到棵椰菜咁款 ...

盆底嘅水根都好大把,等佢開完花要換吓盆 20221126_160904.jpg 20221126_160903.jpg 20221126_160848.jpg 20221126_111113.jpg
回復

taxitang 發表於 2022-11-27 07:18:39 |顯示全部樓層
早晨Brev大,度夏三年,好叻啊,請問是否也是沒開冷氣情況下度夏?謝謝!
回復

Brev 發表於 2022-11-27 13:09:03 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2022-11-27 07:18
早晨Brev大,度夏三年,好叻啊,請問是否也是沒開冷氣情況下度夏?謝謝!

的士大過獎了

佢喺我間房種,冇放窗邊,所以之前係弱光情況下成長,到半年前我加咗燈俾食蟲,多咗光佢生得快咗。不過佢距離光源有一米,所以光度都係較弱。而箋燈喺早上6點開到早上8點左右,我返工前會熄燈。到我放工返屋企,會再開,約黃昏7點到晚上11點左右。佢黃昏有冷氣歎,純粹因為種食蟲同三尖蘭,所以夏天我一放工返到屋企就開冷氣,到第朝7點。但下午時間會熱,我估溫差搭救。

哩棵個花形簡單,顏色係較傳統嘅十字花,當年我第一棵植物就係亞媽買俾我嘅紫羅蘭,又係十字花款。所以十字花對我嚟講都幾有意義。

而另一種我至愛嘅羅蘭係C60(當年喺花墟花寶買的,花寶都執咗笠好耐吓)。花色白,花型似茉莉。成十幾廿年前種,不過俾咗一棵朋友,而餘下果棵喺我去英國讀書時,因為屋企人唔識照顧死咗。如果可以俾我再遇,一定會再種。第三至六幀係當年C60第一次開花個樣。最後一幀記燈光與植株嘅距離。

20221127_130225.jpg 20221127_130218.jpg
回復

taxitang 發表於 2022-11-27 15:19:59 |顯示全部樓層
Brev 發表於 2022-11-27 13:09
的士大過獎了

佢喺我間房種,冇放窗邊,所以之前係弱光情況下 ...

謝謝Brev大詳盡的分享,很羨慕樓主的養花區域,高濕通風,是很多植物的首要條件,看樓主不時分享拖鞋蘭的開花照就知環境很好。
如果發叔未走,C60應該不難找,但現在要找某品種的紫羅蘭就真的不易,希望樓主早日找到心頭好。

款式多,又價廉物美,好懷念當年可以好容易就可以將心頭好據為己有。。。  發表於 2022-11-27 15:35
都係因為從失敗經驗學習,嘗試改少少,去養好花。畢竟係室內種,陽光會唔夠,所以近期用燈去就,不過始終自然陽光係最好的。不過室內種嘅好處,係容易控制微氣候,唯有拿捏好,取個平衡。發叔嘅紫羅蘭係最好的,款式   發表於 2022-11-27 15:32
回復

Brev 發表於 2022-11-29 20:27:11 來自手機 |顯示全部樓層

長大

20221129_205725.jpg 20221129_205721.jpg 20221129_202620.jpg 20221129_202618.jpg
回復

Monica20171025 發表於 2022-11-30 14:58:14 來自手機 |顯示全部樓層
在群裏問到佢嘅中文名叫:絲帶

謝謝呀~ 佢終於有返個名了 :)  發表於 2022-11-30 23:05
回復

yunge0 發表於 2022-12-3 15:41:05 來自手機 |顯示全部樓層
Brev 發表於 2022-11-29 20:27
長大

恭喜開出靚花!

慶幸個十字仲喺度 :)  發表於 2022-12-3 23:41
回復

Brev 發表於 2022-12-4 18:58:56 來自手機 |顯示全部樓層
Ugly duckling
醜小鴨
20221204_185739.jpg 20221204_185738.jpg
回復

Brev 發表於 2023-1-12 20:37:08 來自手機 |顯示全部樓層
第一枝花遮住咗第二枝花,見佢開咗一段時間,所以剪咗佢,第二枝花就好快生咗出嚟。仲有兩枝花芽長緊,但未蒲上葉面。
20230102_174408.jpg 20230111_205620.jpg 20230111_205618.jpg 20230112_201814.jpg
回復

Brev 發表於 2023-1-24 12:24:55 來自手機 |顯示全部樓層

有啲走色,不過我都係幾鍾意佢嘅紫色,吉百利一樣 20230124_122000.jpg 20230124_121959.jpg 20230124_121955.jpg
20230124_130035.jpg 20230124_130033.jpg 20230124_130030.jpg
回復

Brev 發表於 2023-2-10 10:59:44 來自手機 |顯示全部樓層
新花出返正常十字
20230210_094006.jpg 20230210_094010.jpg 20230210_094003.jpg
回復

Brev 發表於 2023-2-22 22:20:39 來自手機 |顯示全部樓層
花展開都幾大朵
20230222_221848.jpg 20230222_221846.jpg 20230222_221831.jpg 20230222_221833.jpg 20230222_221123.jpg 20230222_221117.jpg 20230222_221120.jpg
回復

Brev 發表於 2023-3-9 19:35:04 來自手機 |顯示全部樓層
剪走枝舊花,依家淨返兩枝,花後要修一修佢同換盆 20230309_193033.jpg 20230309_193021.jpg
回復

小雷子 發表於 2023-3-9 20:49:34 來自手機 |顯示全部樓層
Brev 發表於 2023-3-9 19:35
剪走枝舊花,依家淨返兩枝,花後要修一修佢同換盆

你種得葉好靚!
有冇試過插花莖繁殖?
回復

Brev 發表於 2023-3-9 21:39:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-3-9 20:49
你種得葉好靚!
有冇試過插花莖繁殖?

謝謝呀!

冇試過插花梗,其實佢都幾大棵,一棵就夠晒數,唔係我個種花位會爆滿
回復

小雷子 發表於 2023-3-10 15:05:14 來自手機 |顯示全部樓層
Brev 發表於 2023-3-9 21:39
謝謝呀!

冇試過插花梗,其實佢都幾大棵,一棵就夠晒數,唔係我個種花位會爆滿 ...

我就係冇留後備,好多十字花都冇晒十字,變成平民花!
回復

Brev 發表於 2023-3-10 19:10:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-3-10 15:05
我就係冇留後備,好多十字花都冇晒十字,變成平民花!

佢地的確好易走色,不過如果佢變全紫都幾靚呀~
回復