路邊迷你野花 (通泉草)

作者: waiting 發表于 2022-9-29 13:01:54
1646 6

有冇大大知道呢種野花叫乜名?唔該~
佢地長在大樹下的石磚縫, 花連葉都比一毫還要細.
Polly888 發表於 2022-9-29 17:39:23 來自手機 |顯示全部樓層

佢叫通泉草,是17B大師之前提過的
https://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=799713&extra=page%3D1&page=5&mobile=2
回復

waiting 發表於 2022-9-29 18:47:15 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2022-9-29 17:39
佢叫通泉草,是17B大師之前提過的
https://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=799713&extra=pag ...

唔該晒!
我剛上網揾到係通泉草, 正想自己回帖.
超可愛, 種唔種到嘅呢?
回復

Polly888 發表於 2022-9-29 22:49:12 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2022-9-29 18:47
唔該晒!
我剛上網揾到係通泉草, 正想自己回帖.
超可愛, 種唔種到嘅呢? ...

野花野草生命力好強, 好易種架。
小心佢哋隨時蔓延到所有盆栽
回復

waiting 發表於 2022-10-5 12:46:51 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2022-9-29 22:49
野花野草生命力好強, 好易種架。
小心佢哋隨時蔓延到所有盆栽<span class="emoji emoji1f609"></span> ...

我小朋友日日去探佢地
回復

Polly888 發表於 2022-10-5 13:15:01 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2022-10-5 12:46
我小朋友日日去探佢地

階磚被小草裝飾得很美! 真係值得日日去欣賞
回復

waiting 發表於 2023-10-6 12:45:48 來自手機 |顯示全部樓層
之前洗地被滅絕,我仲以為冇晒,今日行過又見到可愛小花。
回復