玫瑰武士 7 Aug 2023 #7

作者: waiting 发表于 2022-9-27 14:48:28
1417 6

肥嘟嘟好可愛, 葉生長序呈螺旋形, 好靚.
平平哋買棵嚟玩吓, 希望唔會種死佢.
名牌寫玫瑰武士, 唔知是否對版.
chuyat10 發表於 2022-9-28 07:12:29 來自手機 |顯示全部樓層
與虎尾蘭同属,應該好易服侍。
waiting 發表於 2022-9-28 09:20:24 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2022-9-28 07:12
與虎尾蘭同属,應該好易服侍。

而家睇下佢可唔可以曝曬.
琴晚幫佢換咗顆粒泥, 下星期淋水, 再過兩日就擺佢出窗.
呢棵抵玩, 35蚊.
lamkaicheung 發表於 2022-9-28 15:00:38 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2022-9-28 09:20
而家睇下佢可唔可以曝曬.
琴晚幫佢換咗顆粒泥, 下星期淋水, 再過兩日就擺佢出窗.
呢棵抵玩, 35蚊.  ...

呢隻嘢係吸陽高手,曝曬冇問題,我依家先知佢叫玫瑰武土;
waiting 發表於 2022-9-28 15:14:24 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-9-28 15:00
呢隻嘢係吸陽高手,曝曬冇問題,我依家先知佢叫玫瑰武土;<span class="emoji emoji1f605"></span><span class="emoji emoji1f605"></span> ...

唔該lam大. 我可以慳番d功夫揾資料.
我都唔肯定個名啱唔啱, 你知花墟d名成日亂咁嚟.
lamkaicheung 發表於 2022-9-28 15:29:53 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2022-9-28 15:14
唔該lam大. 我可以慳番d功夫揾資料.
我都唔肯定個名啱唔啱, 你知花墟d名成日亂咁嚟. ...

前排fred大俾咗棵我種,所以我一直唔知佢收咩名,話時話從外形來睇真係有啲似玫瑰,等我返到屋企又拍張照相來睇睇先!
waiting 發表於 2023-8-7 00:27:43 來自手機 |顯示全部樓層
呢棵嘢真係生得好慢……好慢……