龍舌蘭爛葉求救 (又嚟實驗系列︰拔芽)

作者: waiting 發表于 2022-9-17 18:09:16
2252 18

請問各大大有乜方法拯救呢盆龍舌蘭?
可否砍頭重種?
其實我都唔知發生乜事, 呢個月冇去睇佢, 就變成咁…
lamkaicheung 發表於 2022-9-18 10:24:12 來自手機 |顯示全部樓層
還是檢查根部有否出現問題,看看是否有腐爛或萎縮情況,再作出決定修根或砍頭!
回復

waiting 發表於 2022-9-18 11:58:00 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-9-18 10:24
還是檢查根部有否出現問題,看看是否有腐爛或萎縮情況,再作出決定修根或砍頭! ...

好. 唔該lam大. 等我再爬下文, 睇清楚個步驟才動手, 而家停水先.
舊年已經爛咗棵雷神王妃, 好彩頂芽仲硬, 即刻手起刀落砍頭重新發根… 呢盆就唔知點搞, 爛中間, 無從入手.
回復

lamkaicheung 發表於 2022-9-18 12:37:22 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2022-9-18 11:58
好. 唔該lam大. 等我再爬下文, 睇清楚個步驟才動手, 而家停水先.
舊年已經爛咗棵雷神王妃, 好彩頂芽仲硬, ...

種植有生有死,wait大大救倒盡量救,救唔到都不用太擔心,因為我還有士啤係手
回復

waiting 發表於 2022-9-18 12:56:47 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-9-18 12:37
種植有生有死,wait大大救倒盡量救,救唔到都不用太擔心,因為我還有士啤係手 ...

我都仲有兩隻小側芽, 只係細過手指尾, 有排先至湊得大.
我就嚟可以接番班肉肉返嚟, 應該能傷亡.
回復

lamkaicheung 發表於 2022-9-18 17:43:22 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2022-9-18 12:56
我都仲有兩隻小側芽, 只係細過手指尾, 有排先至湊得大.
我就嚟可以接番班肉肉返嚟, 應該能傷亡.  ...

waiting大大能接肉肉回家照顧,相信多肉版又再可以熱鬧起來!
回復

waiting 發表於 2022-9-18 22:25:17 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-9-18 17:43
waiting大大能接肉肉回家照顧,相信多肉版又再可以熱鬧起來!<span class="emoji emoji1f601"></span> ...

等我接咗佢地再post吓醜照, 應該會嚇親各位… 全都走晒樣…
回復

Monica20171025 發表於 2022-9-19 16:33:50 |顯示全部樓層
如果根部無問題,中間腰砍,一棵變兩棵~~
回復

waiting 發表於 2022-9-19 19:00:49 來自手機 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2022-9-19 16:33
如果根部無問題,中間腰砍,一棵變兩棵~~

我懷疑佢中咗菌, 所以爛咗d葉, 打算砍咗佢.
回復

waiting 發表於 2022-9-20 15:06:27 來自手機 |顯示全部樓層
用界刀都切唔到, 出動水果刀, 斜斜哋插入葉片之間, 分開頭同底座, 再搣走爛葉, 風乾.
下一步就要睇下底座點樣落刀, 爬文話要切死佢刺激出芽.
回復

Monica20171025 發表於 2022-9-20 22:30:54 來自手機 |顯示全部樓層
底座睇落末被感染,應該可以重新開始,期待佢新生。
回復

waiting 發表於 2022-9-20 23:46:52 來自手機 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2022-9-20 22:30
底座睇落末被感染,應該可以重新開始,期待佢新生。

係呀!Monica大大, 暫時只係中間的葉有問題, 已經俾我搣走晒, 見到白雪雪就停手.
回復

Monica20171025 發表於 2022-9-21 15:16:22 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2022-9-20 23:46
係呀!Monica大大, 暫時只係中間的葉有問題, 已經俾我搣走晒, 見到白雪雪就停手. ...

及時發現搶救,仲有火種留抵~
回復

waiting 發表於 2022-9-25 11:53:36 來自手機 |顯示全部樓層
完結了… 切口發黑, 再切已解體.
只能寄望唯一血脈小側芽.
回復

chuyat10 發表於 2022-9-25 13:12:34 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2022-9-25 11:53
完結了… 切口發黑, 再切已解體.
只能寄望唯一血脈小側芽.

爛心係難搞D,都係積水中菌壞左根,無計再由側芽從頭來過啦,waiting姐。
我度有好多備份,想要隨時出聲。
回復

waiting 發表於 2022-9-25 13:42:08 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2022-9-25 13:12
爛心係難搞D,都係積水中菌壞左根,無計再由側芽從頭來過啦,waiting姐。
我度有好多備份,想要隨時出 ...

多謝十郎大先. 而家個底座仲有兩隻牙簽側芽, 連埋早前甩出嚟的共有三隻.

早幾日去花墟買植料, 睇中咗棵虎尾蘭「香蕉」, 睇下環境啱唔啱種先, 可以用佢填番嗰位.
回復

chuyat10 發表於 2022-9-26 08:39:01 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2022-9-25 13:42
多謝十郎大先. 而家個底座仲有兩隻牙簽側芽, 連埋早前甩出嚟的共有三隻.

係唔係好多幼苗。 20220926_083722.jpg
回復

waiting 發表於 2022-9-26 09:17:52 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2022-9-26 08:39
係唔係好多幼苗。

借問聲… 呢幾隻養咗幾耐先至有咁大?
回復

chuyat10 發表於 2022-9-26 10:05:55 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2022-9-26 09:17
借問聲… 呢幾隻養咗幾耐先至有咁大?

側芽今年一月摘下種到宜家,龍舌蘭生長超慢,兩個幾月生多一塊葉就算好好。
回復