這是蚜蟲嗎, 怎麼辦

作者: lola 發表于 2011-7-24 08:08:20
9427 58
孖吉 發表於 2011-7-27 04:10:42 |顯示全部樓層
lola 發表於 2011-7-27 00:18
利盆士多啤梨係去日本工幹時, 買了一個勁香勁甜的品種, 拿回來挑出種子哂乾, 再用棉花發芽....這幾年每天在 ...

原來係咁~ 蚜蟲好易死咖咋,你用苦棟油噴佢,每7日噴一次,好多昆蟲都會絶跡~
回復

lola 發表於 2011-7-27 09:17:14 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-7-27 04:10
原來係咁~ 蚜蟲好易死咖咋,你用苦棟油噴佢,每7日噴一次,好多昆蟲都會絶跡~ ...

謝謝你們, 看來都要剪哂D花蕾和小果果了

小小士多啤梨, 妳要振作呀!
回復

孖吉 發表於 2011-7-27 09:19:45 |顯示全部樓層
lola 發表於 2011-7-27 09:17
謝謝你們, 看來都要剪哂D花蕾和小果果了

Biokill 等7日己經可以採食,等唔等到呀?
回復

lola 發表於 2011-7-27 21:54:29 |顯示全部樓層

我種極都只有葉, 近來有小白花, 幫它授了粉, 果實都不懂長大, 種極都係觀賞植物, 邊度有野食啊
我的小果果, 真的很小, 像豆豉一般大小, 不過是全紅的, 不明白常常蝦我利個超級新....手.
回復

lola 發表於 2011-7-28 06:28:49 |顯示全部樓層

今早仍然看到芽尖小葉裡還有蚜蟲, 我再用上次餘下的辣椒水再噴.

可能上次有些地方噴漏了, 這個戰鬥確是漫長的, 唔知自制吸蟲機有沒有用呢.

請問師兄, 我的果實不長大, 是因為蟲害, 還是授粉不成功呢?
回復

silicon 發表於 2011-7-28 09:58:00 |顯示全部樓層
lola 發表於 2011-7-28 06:28
今早仍然看到芽尖小葉裡還有蚜蟲, 我再用上次用餘的辣椒水再噴, 可能上次有些地方漏了, 這個戰鬥確是漫長的 ...

溫度高不合它生長
回復

GOODluck20x 發表於 2011-7-28 10:03:12 |顯示全部樓層

我盆丸雀丸曾經試過惹滿芽蟲,當時我用個大膠袋凹住佢噴殺虫水...焗左3日 ... endup係死光死淨  
我覺得吾係好方法 ,只可以話系 work o既方法   
回復

lola 發表於 2011-7-28 13:08:13 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2011-7-28 10:03
我盆丸雀丸曾經試過惹滿芽蟲,當時我用個大膠袋凹住佢噴殺虫水...焗左3日 ... endup係死光死淨  
我覺得吾係 ...

會唔會侷死棵植物架?

唔係所有農藥都有蒸薰作用,所以未必有效~  發表於 2011-7-28 13:38
回復

GOODluck20x 發表於 2011-7-28 14:31:23 |顯示全部樓層
lola 發表於 2011-7-28 13:08
會唔會侷死棵植物架?

棵植物冇事呀~
殺虫水系高毒性, 要死一晚應該死o西..
其實我忘記左救番盆野出黎乍 @@''

其他 ching 提供o既方法温和又 work o既話 , 都係吾好試 ..毒气袋 ..
尤其農業植物 ...千祈吾好試 !!!   
回復

lola 發表於 2011-7-29 18:52:29 |顯示全部樓層
昨天下大雨, 唔知會不會沖走哂D害蟲呢? D 蚜蟲宿主 (鑽石玫瑰) 反而看不到有蟲, 全部跑去香甜的士多啤梨, 怪不得果實這樣小
回復

lola 發表於 2011-7-31 09:51:01 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2011-7-28 14:31
棵植物冇事呀~
殺虫水系高毒性, 要死一晚應該死o西..
其實我忘記左救番盆野出黎乍 @@''

真是蚜地蚜還在, 唔知換泥有無用呢
lola 發表於 2011-7-28 13:08
會唔會侷死棵植物架?

你講得o岩, biokill 係不能一Q清, 現在也試下再噴再用個透明膠袋凹住三天,我見有D水氣在膠袋內, 唔知BIOKILL 藥力會否留得住就唔知啦
回復

yellowyiyi 發表於 2011-8-1 13:21:16 |顯示全部樓層
我之前D 圓茄葉背都有芽蟲, 因為佢地吾郁我就用牙簽"Liu" 走/ 沖水就算.
第二日又出現, 上網查一查就改用棉花棒+白醋(無稀釋)抺走d芽蟲, 再抺一抺棵野.
之後芽蟲就無再出現~ 圓茄慢慢成長中
不妨一試丫!

好, 一於試下, 如果小小植物不死, 可能我會種出七味果果來,....  發表於 2011-8-1 18:45
回復

yellowyiyi 發表於 2011-8-1 13:26:57 |顯示全部樓層
lola 發表於 2011-7-31 09:51
真是蚜地蚜還在, 唔知換泥有無用呢

我覺得不必換泥, 換左都有機會再出現芽蟲,  如果換泥過程傷到植物就吾抵啦

其實今早我未看POST前, 用了酒精抹, 打算放工返去看看  發表於 2011-8-1 18:46
回復

lola 發表於 2011-8-3 06:25:20 |顯示全部樓層

點算呀? 今早發現它們跑到我棵日本南瓜去了, 救命呀!
回復

lola 發表於 2011-8-3 06:30:35 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-7-27 09:19
Biokill 等7日己經可以採食,等唔等到呀?

孑孑 吉師兄, 請問係咪一定要用苦楝油架? D 蚜蟲越來越多, 點算.
回復

孖吉 發表於 2011-8-3 10:30:48 |顯示全部樓層
lola 發表於 2011-8-3 06:30
孑孑 吉師兄, 請問係咪一定要用苦楝油架? D 蚜蟲越來越多, 點算.

唔一定苦楝油咖,綠油油,Biokill 都得 (或者去菜種行買 除蟲菊脂 約 $20,100ml,開 100 倍,即有 10L 份量 )

用藥要先知道殺蟲機制,才會有效:
- 苦楝油 主要係 胃毒 其次亦可 觸殺,要平均噴葉底和嫩芽,蚜蟲經常出沒地方,噴中蚜蟲固然會死,噴唔中,但之後有芽蟲爬在上面採食都會死,不過過程較慢,新手常誤以為無效
- 綠油油 主要係 包住蚜蟲令其窒息,沒有毒性,所要一定要噴中蚜蟲。
- biokill (氯菊酯) 和其他菊酯類殺蟲水 主要係 觸殺 和 胃毒,平均噴葉底和嫩芽便可,因為毒性效強,較快見到效果 (講緊一兩小時後,唔係即死),但未必每種植物都頂得住,我之前噴 非洲紫羅蘭 試過噴死。

介紹上面三種係因為有機或對人體毒性,可以安心使用。

好專業呀, 謝謝  發表於 2011-8-4 20:18
清楚晒。  發表於 2011-8-3 23:43
回復

miffymary 發表於 2011-8-3 23:00:32 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-8-3 10:30
唔一定苦楝油咖,綠油油,Biokill 都得 (或者去菜種行買 除蟲菊脂 約 $20,100ml,開 100 倍,即有 10L  ...

孖吉前輩,請問清源保又如何呢?

清源保 好似得咖,我主要對付菜蟲,不過重皮啲,$20 冇交易呀 ^^  發表於 2011-8-4 05:41
回復

lola 發表於 2011-8-3 23:25:02 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-8-3 10:30
唔一定苦楝油咖,綠油油,Biokill 都得 (或者去菜種行買 除蟲菊脂 約 $20,100ml,開 100 倍,即有 10L  ...

謝謝師兄, 其實我都用了biokill 兩次相隔三天, 第二次用膠袋凹住二天, 會否要用多少次隔多少天才有效? 我看樽上說明又沒有蚜蟲的圖和字
回復

孖吉 發表於 2011-8-4 05:55:41 |顯示全部樓層
lola 發表於 2011-8-3 23:25
謝謝師兄, 其實我都用了biokill 兩次相隔三天, 第二次用膠袋凹住二天, 會否要用多少次隔多少天才有效? 我 ...

biokill 應該係上面3隻之中最毒,但可能亦有漏網之魚,keep 住 3-7日 噴一次啦,到佢冇哂之後再噴一次才好停。

好收到, 一於戰鬥到底, 唔好放棄  發表於 2011-8-4 20:20
回復

lola 發表於 2011-8-6 14:28:38 |顯示全部樓層

終於等到放假, 黎幫小小士多啤梨做鮮奶spa

嘩,浸緊乜嘢呀?  發表於 2011-8-6 14:31
回復