鐵皮石斛

作者: Monica20171025 發表于 2022-5-31 14:24:44
1052 6
入坑石斛的第一個品種,同一時期其他嘅都已經C咗,只得佢留低,計計下差唔多種了四,五年,越嚟越細棵,今年春天終於開到花。

27CF6291-3691-4AD3-A658-E3EE1DEC1604.jpeg D6C5B4AD-5CFA-40F4-A967-005A07C7180D.jpeg 1EE50715-1CF8-450D-94EC-BC1DDAC98434.jpeg D9495F94-D832-46E5-8445-1DA170974DBA.jpeg
W88 發表於 2022-5-31 15:32:44 來自手機 |顯示全部樓層
種得好,開得美,多謝分享!
回復

Monica20171025 發表於 2022-5-31 16:56:40 |顯示全部樓層
W88 發表於 2022-5-31 15:32
種得好,開得美,多謝分享!

感謝W大大光臨賞花~♪(・ω・)ノ

都話鐵皮最易入門嘅新手石斛,可惜幾年間都未種到大大從,
反而越來越小,唔C都算係安慰!
回復

W88 發表於 2022-6-1 08:02:17 來自手機 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2022-5-31 16:56
感謝W大大光臨賞花~♪(・ω・)ノ

都話鐵皮最易入門嘅新手石斛,可惜幾年間都未種到大大從,

石斛係咁㗎,一係越養越多花,一係一年開花比一年少!
回復

Monica20171025 發表於 2022-6-6 17:40:04 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2022-6-1 08:02
石斛係咁㗎,一係越養越多花,一係一年開花比一年少!

可能佢唔係咁適應我處環境,窗邊太陽唔足夠⋯
回復

Monica20171025 發表於 2022-6-6 17:50:45 來自手機 |顯示全部樓層
背景中的大岩開花啦⋯⋯

56E5AC3B-2AEF-42B4-B7AA-B80C6EB75A1E.jpeg 9286B735-9DD9-49AA-A73D-5A94551B45C2.jpeg
回復

W88 發表於 2022-6-6 21:12:48 來自手機 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2022-6-6 17:40
可能佢唔係咁適應我處環境,窗邊太陽唔足夠⋯

有太陽會好好多!
不過無太陽都有花開都算好好!
始終自己種,環境所限,同帶花買唔同,唔洗太高要求囉!
回復