【求助】十二卷唔生根

作者: pamella0817 發表于 2022-5-20 00:27:34
1341 7
我棵十二卷之淋太多水,一拎上嚟彩先發覺空晒根,同埋有啲黑莖,於切到好貼葉,但問題係晾乾完放咗一個幾星期都未生根,諗住試吓轉水誘生根法,冇掂水咁放咗幾日,中間個芯開始變紅發皺,之後都仲係健康嘅綠色,點算,仲有冇救?點先可以生根?
另外仲有棵子寶都係一樣情況,切完上盆又再黑莖,而家再切,晾乾好幾日,水誘咗幾日都冇成果…
pamella0817 發表於 2022-5-20 14:58:23 來自手機 |顯示全部樓層
Push!!!           .
回復

wingt903_ 發表於 2022-5-20 19:31:46 |顯示全部樓層
12卷生根本來就好慢, 1-2個月係正常, 你呢棵唔算發紅發黑, 你唔好放盆, 就咁分埋一邊吹下風, 直到見到佢有根出先落盆.  呢D乾擺3個月都唔死
回復

wingt903_ 發表於 2022-5-20 19:40:17 來自手機 |顯示全部樓層
呢棵放埋左一邊兩個月 都差啲唔記得咗呀
而家拎返出嚟先見到有一條小根,剛落盆
回復

pamella0817 發表於 2022-5-23 16:05:27 來自手機 |顯示全部樓層
wingt903_ 發表於 2022-5-20 19:40
呢棵放埋左一邊兩個月 都差啲唔記得咗呀
而家拎返出嚟先見到有一條小根,剛落盆 ...

直接放喺土上發根ok嗎?
回復

chuyat10 發表於 2022-5-24 13:37:01 來自手機 |顯示全部樓層
pamella0817 發表於 2022-5-23 16:05

Ok架,好易發根。 IMG-20220523-WA0000.jpg IMG-20220523-WA0001.jpg
回復

wingt903_ 發表於 2022-5-25 04:01:49 |顯示全部樓層
pamella0817 發表於 2022-5-23 16:05

乾哂之後放土都可以, 唔使比大多水
回復

sasock 發表於 2022-5-25 11:30:58 |顯示全部樓層
我之前都有同樣問題,新入手嘅十二卷真係好易爛。
https://hkplants.com/thread-95892-1-1.html
回復