[新手求救] 屋企盤鬼棲閣好似就死。。。

作者: plc707 發表于 2022-5-19 15:48:39
3717 12
呢盤鬼棲閣係老婆送既生日禮物,所以種死左會好心痛
希望呢個板區專業既前輩們可以令佢起死回生,萬分感謝!

2月尾買回來
大概半個月淋一次水 (花灑照頭淋1分鐘左右直到盤底漏水)
家裡沒有陽光直射,所以用植物燈每日照5小時 (12 - 5pm)

幾個月既情況都覺得佢慢慢變差
生出黎既新葉會發黃枯萎/ 掉刺/ 外皮剥落/ 根部感覺比較黃??

最近一次淋水改為浸盤(水位到盤一半),但唔小心過左半個鐘先拎返上黎
情況感覺變得更差,有d位有發黑現象

配置和植物情況如下:
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_53cc.jpg UNADJUSTEDNONRAW_thumb_53cb.jpg UNADJUSTEDNONRAW_thumb_53cd.jpg
chuyat10 發表於 2022-5-19 16:48:58 來自手機 |顯示全部樓層
看上去唔係好樂觀喎,鬼棲算係難服侍的,太濕爛根,太乾又會枯,所以俾水好講究,植料微微濕就最好,又要光猛,睇下你救唔救得返,植物受傷變差要救返真係好難。
回復

chuyat10 發表於 2022-5-19 17:04:21 來自手機 |顯示全部樓層
枝乾冇軟仲有得救,如果係我會起出睇下根得唔得,如果根冇問題換大顆粒植料俾足水盆底漏完等植料乾曬再重複。如果根壞應該救唔返了。
回復

plc707 發表於 2022-5-19 17:17:41 |顯示全部樓層
佢成盤都仲係硬架
大顆粒植料應該是用邊隻? 冇經驗好驚整傷佢條根

如果係之前浸盤出事 依家係唔係停水會比較好?

謝謝你!
回復

sasock 發表於 2022-5-20 12:25:19 來自手機 |顯示全部樓層
覺得佢應該係缺水,啲顆粒都唔細加埋兩星期先淋一次水,乾都乾死啦。
首先睇吓條根有冇爛,冇爛就換植料,唔好晒燈,有葉先至晒燈。
回復

sasock 發表於 2022-5-20 12:27:43 來自手機 |顯示全部樓層
我盆鬼棲閣放喺天台露養,日曬雨淋,前牌仲落咗十幾日雨,盆底仲用筲箕養住啲水都冇問題。
回復

chuyat10 發表於 2022-5-20 14:29:19 來自手機 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2022-5-20 12:27
我盆鬼棲閣放喺天台露養,日曬雨淋,前牌仲落咗十幾日雨,盆底仲用筲箕養住啲水都冇問題。 ...

係啊,只要唔積水,濕係冇問題,佢係中意濕。
回復

plc707 發表於 2022-5-21 14:49:06 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2022-5-20 12:27
我盆鬼棲閣放喺天台露養,日曬雨淋,前牌仲落咗十幾日雨,盆底仲用筲箕養住啲水都冇問題。 ...

你呢盤好靚種得好健壯wo
回復

plc707 發表於 2022-5-21 14:52:26 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2022-5-20 12:25
覺得佢應該係缺水,啲顆粒都唔細加埋兩星期先淋一次水,乾都乾死啦。
首先睇吓條根有冇爛,冇爛就換植料, ...

我會注意淋水了

同埋我留意到有幾隻蟲
一種紅紅地橙橙地 太細粒 郁得慢
一種啡黑 郁得快似螞蟻?
仲有一種白色 係d葉度 唔識郁咁

回復

sasock 發表於 2022-5-21 21:28:53 |顯示全部樓層
plc707 發表於 2022-5-21 14:52
我會注意淋水了

同埋我留意到有幾隻蟲

我會整棵拔起,噴殺蟲水(我用Biokill )殺蟲,換泥再種,泥要疏水。
回復

chuyat10 發表於 2022-5-22 08:42:24 來自手機 |顯示全部樓層
plc707 發表於 2022-5-21 14:52
我會注意淋水了

同埋我留意到有幾隻蟲

白色應該唔係蟲,係佢葉有傷口流出的汁液,鬼棲閣汁液有毒。
回復

plc707 發表於 2022-6-28 20:20:33 |顯示全部樓層
之前買左殺蟲水 Biokill 噴  依家冇見過蟲了
但又有另一個問題

拎左佢睇根
發現佢原來未發根, 得幾條手甲咁長既根
應該點做好?
回復

ivanzone 發表於 2022-9-1 17:10:57 |顯示全部樓層
plc707 發表於 2022-6-28 20:20
之前買左殺蟲水 Biokill 噴  依家冇見過蟲了
但又有另一個問題

我自己都有一盆, 同埋我都有睇過D資料, 其實都唔可以太乾, 同埋我見你D植料都係棵粒多。 我自己就一星期一次大水, 我就無照頭淋, 不過我係長期有風扇係室內吹, 但我建議唔好直接吹住D植物, 主要係等空氣流通。如果天氣熱又乾, 我係星期既中間再加多一次水。光我都係用燈既, 我一日10個鐘。

如果未發根, 我諗一星期一次水都夠或者再長D, 主要係要有濕氣引佢出根。依家佢未有根, D葉一定枯黃, 因為都過左咁耐, 未發根前就不用比燈都得啦。下次你再入手塊根, 除非你好肯定有根, 如果唔係起一起出黎睇下比較好。希望幫倒你啦。
回復