【新手求助】巧克力方磚生咗好多花芽

作者: pamella0817 發表于 2022-5-10 21:27:09
1404 12
大家好,我有一棵巧克力方磚早一兩個星期淋得太多水,
幾日後甩好多葉,到我晾乾再種返,莖部出現好多黑點,
我覺得可能係黑腐,就剪咗兩個頭出嚟,晾乾打算再種,
但問題係呢兩個頭有好多個花芽,我聽講花芽好消耗養分,
我呢兩個頭又仲好細,係咪能該剪走花芽?
但而家花芽都未生大,我又驚剪咗會傷到本身棵花,
有冇大神可以解答下
IMG_2801副本.png IMG_2800副本.png IMG_2802副本.png
pamella0817 發表於 2022-5-11 10:39:58 來自手機 |顯示全部樓層
Push.        !
回復

Monica20171025 發表於 2022-5-11 16:38:13 |顯示全部樓層
花芽仲細,開唔到花喇。
去除花芽,揀一兩塊靚葉擺係泥面做葉插備份咯
回復

lc1201 發表於 2022-5-11 17:05:26 |顯示全部樓層
呢個星期比較潮濕,個人覺得條花可以等乾爽返先剪走,反正都開唔成
傷口晾乾需要比較多的時間,因為好多時候細菌會係傷口入侵,我種兜就係咁樣成日中赤腐...
之後我決定修完根後就咁放埋一邊,等出咗根芽再入盆,呢個過程係講緊幾星期,FYR
回復

lc1201 發表於 2022-5-11 17:08:48 |顯示全部樓層
根芽圖片support
回復

pamella0817 發表於 2022-5-11 18:49:34 |顯示全部樓層

我非常手痕咁撩咗佢哋出嚟睇,有一棵已經發咗好幾條根,仲識找泥,但另一棵個頭歪咗嗰個畀我整甩咗條根,而家再種過,希望早日發根~
回復

pamella0817 發表於 2022-5-11 18:54:21 來自手機 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2022-5-11 17:05
呢個星期比較潮濕,個人覺得條花可以等乾爽返先剪走,反正都開唔成
傷口晾乾需要比較多的時間,因為好多時候細 ...

另外想問下,我有棵子寶又係淋太多水爛根,我喺另一棵子寶到分咗啲BB出嚟種,但一兩個星期都未發根,佢個母體因為空根,我切咗爛嘅部分之外到種再爛,而家打算轉水培誘根,但啲BB太細,係咪唔適合用水誘根?
回復

lc1201 發表於 2022-5-12 08:58:14 |顯示全部樓層
pamella0817 發表於 2022-5-11 18:49
我非常手痕咁撩咗佢哋出嚟睇,有一棵已經發咗好幾條根,仲識找泥,但另一棵個頭歪咗嗰個畀我整甩咗條根, ...

有長根就好啦!識吸水好快就會回復狀態
回復

lc1201 發表於 2022-5-12 09:01:37 |顯示全部樓層
pamella0817 發表於 2022-5-11 18:54
另外想問下,我有棵子寶又係淋太多水爛根,我喺另一棵子寶到分咗啲BB出嚟種,但一兩個星期都未發根,佢個 ...

多肉生命力都好頑強,畀D時間佢地,無事嘅!
淋水呢樣野真係好睇個人種植環境同植料,仲要睇埋天氣~我都交咗唔少學費HAHA...慢慢你就會拿捏到你的淋水cycle,加油~~
回復

pamella0817 發表於 2022-5-12 13:23:47 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2022-5-12 08:58
有長根就好啦!識吸水好快就會回復狀態

但畀我拎上睇之後,好似又破壞咗佢啲新根,好後悔!!同埋另一棵巧克力幼苗我拎起見個底有啲啲黑,我驚又黑腐就切咗底部,但晾乾咗一日就種返(早幾日未落雨),而家又好驚佢會黑腐,泥土冇澆水但噴咗少少喺面頭!!點算!但我唔敢再拎佢出嚟,想佢快啲服盆出根,上次晾根已經有少少發皺
回復

lc1201 發表於 2022-5-12 15:25:24 |顯示全部樓層
pamella0817 發表於 2022-5-12 13:23
但畀我拎上睇之後,好似又破壞咗佢啲新根,好後悔!!同埋另一棵巧克力幼苗我拎起見個底有啲啲黑,我驚又 ...

無根時唔使淋水阿,發根D葉會皺都正常,佢要發力咇條根出來
回復

pamella0817 發表於 2022-5-12 15:32:15 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2022-5-12 15:25
無根時唔使淋水阿,發根D葉會皺都正常,佢要發力咇條根出來

咁我而家喺咪照由佢埋喺土,唔好理佢,等佢慢慢生?
回復

lc1201 發表於 2022-5-13 11:23:24 |顯示全部樓層
pamella0817 發表於 2022-5-12 15:32
咁我而家喺咪照由佢埋喺土,唔好理佢,等佢慢慢生?

最好啦~點都想淋水的時候就圍住盆邊畀1-2圈水,等植料入面有D水氣但又唔會太濕
有根的話你輕輕推佢會feel到有阻力,同埋植物睇落會有精神D
回復