幾隻毛氈苔

作者: B17 發表于 2022-4-30 15:25:05
7606 105
B17 發表於 2022-11-13 18:00:18 |顯示全部樓層
屋外淋水喉水嘅4盆,半生半死!

Drosera Carbarup-2022-A009.jpg

Drosera Carbarup-2022-D010.jpg

唔似係水喉水殺死佢地,否則應該全軍覆沒
死嗰兩盆係舊年種嘅,睇嚟係年紀大加環境差至命?
奇怪嘅係盆中今年小苗都死哂,難道係環境因素?
生嗰兩盆同一環境又冇事喎,咁即係點呢???
回復

Victor9394 發表於 2022-11-14 16:21:56 |顯示全部樓層
結論係水並唔係唯一因素令佢地滅亡
但我都係果句,TB買唔錯既RO水機兩百蚊有找,何必慳呢D錢搏一搏
回復

B17 發表於 2022-11-14 17:27:31 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2022-11-14 16:21
但我都係果句,TB買唔錯既RO水機兩百蚊有找,何必慳呢D錢搏一搏 ...

呢幾盆係實驗品,死唔死歸宿都係堆填區
另外窗邊幾盆一直用蒸餾水,開心生長
回復

Victor9394 發表於 2022-11-15 04:33:24 |顯示全部樓層
即係用水喉水有一半機會生存/死亡
純水就冇事
回復

B17 發表於 2022-11-15 12:46:58 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2022-11-15 04:33
即係用水喉水有一半機會生存/死亡
純水就冇事

純水+窗邊溫和環境就冇事
等今年胞芽種定,就送窗邊嗰啲出去再做實驗
回復

己己另 發表於 2022-11-18 22:58:51 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2022-11-14 16:21
但我都係果句,TB買唔錯既RO水機兩百蚊有找,何必慳呢D錢搏一搏 ...

有無好介紹?
回復

Victor9394 發表於 2022-11-19 17:18:56 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-11-15 12:46
純水+窗邊溫和環境就冇事
等今年胞芽種定,就送窗邊嗰啲出去再做實驗  ...

我喜愛科學家精神
回復

Victor9394 發表於 2022-11-19 17:20:30 |顯示全部樓層

我有果D 都買左好多年 (7-8年),其實冇特別揀,睇你屋企幾大 幾多人用而決定買幾大部
回復

己己另 發表於 2022-11-19 21:41:48 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2022-11-19 17:20
我有果D 都買左好多年 (7-8年),其實冇特別揀,睇你屋企幾大 幾多人用而決定買幾大部 ...

即係用埋黎出飲用水?
回復

B17 發表於 2022-11-20 15:29:56 |顯示全部樓層
又影下屋裡面幾盆,比兩個月前大咗
Drosera Spathulate var. Lovellae-2022-B008.jpg
Drosera Spathulate var. Lovellae-2022-D009.jpg

有點擠逼,下次要種少啲
Drosera Carbarup-2022-C009.jpg

評分

查看全部評分

回復

Victor9394 發表於 2022-11-20 16:58:17 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2022-11-19 21:41
即係用埋黎出飲用水?

係呀,過濾左就冇乜雜質,岩飲

ic, thanks!  發表於 2022-11-20 18:05
回復

B17 發表於 2022-12-23 16:28:04 |顯示全部樓層
寒流冇理一輪,Drosera Spathulate var. Lovellae變紅,似凍傷!

Drosera Carbarup,月亮湖冇事!屋外Drosera Carbarup已經有孢芽,窗邊未有,難道未夠凍?

寬苞睇落ok!

可能太乾燥,所有毛毛水珠都消失!

回復

B17 發表於 2022-12-30 18:41:10 |顯示全部樓層
屋外drosera carbarup有苞芽

Drosera Carbarup-2022-B014.jpg
回復

B17 發表於 2023-1-6 15:44:36 |顯示全部樓層
drosera carbarup,收孢芽再種,今次疏啲,5粒
Drosera carbarup-2023-B001.jpg
回復

B17 發表於 2023-1-16 18:13:34 |顯示全部樓層
月亮湖掉出屋外,凍到傻傻地,總算凍出苞芽
回復

B17 發表於 2023-1-23 17:22:08 |顯示全部樓層
苞芽清晰可見

種得好  發表於 2023-1-23 23:53
回復

B17 發表於 2023-1-31 16:37:52 |顯示全部樓層
drosera carbarup發咗一粒,其他應該都快
Drosera carbarup-2023-B002.jpg

月亮湖已下種,未有嘢睇,唔影!
回復

B17 發表於 2023-2-9 18:42:07 |顯示全部樓層

長滿孢芽嘅毛氈苔
Drosera Carbarup-2023-C001.jpg

之前下種孢芽長出爪子

drosera carbarup
Drosera carbarup-2023-003.jpg
放大
Drosera carbarup-2023-003a.jpg

月亮湖
回復

B17 發表於 2023-2-13 15:00:45 |顯示全部樓層
毛毛出花芽
Drosera Spathulate var. Lovellae-2023-B001.jpg

回復

B17 發表於 2023-2-14 14:57:49 |顯示全部樓層

52樓嗰盆,色變暗,睇嚟命不久矣
Drosera Carbarup-2023-B001.jpg
回復