花水晶

作者: taxitang 發表于 2022-2-21 11:05:19
1782 22
之前養徒了,而且又好像盆不夠大要轉盆,打算換土轉盆,但發覺來了三隻小苗,那麼不如再等等,等小苗再大啲才轉盆,但可惜,初步看來,二隻小苗沒有錦,另外一隻只是小錦,看看將來的發展。

全株照

全株照

遠看小側芽照

遠看小側芽照

近看側芽照

近看側芽照
lc1201 發表於 2022-2-21 15:01:46 |顯示全部樓層
的士大好耐無見啦,我都有一盤玉露錦生咗好多仔,仲未分家,怕小苗離開母株之後會生心更慢HAHA
回復

taxitang 發表於 2022-2-21 15:13:10 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2022-2-21 15:01
的士大好耐無見啦,我都有一盤玉露錦生咗好多仔,仲未分家,怕小苗離開母株之後會生心更慢HAHA ...

你好,拆不拆,要看個人喜好,不拆群生有氣勢,拆下分株,個別生長有型態。我較喜歡獨立生長,所以等再長大啲時,轉盆順手分株。
回復

lc1201 發表於 2022-2-21 16:17:42 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2022-2-21 15:13
你好,拆不拆,要看個人喜好,不拆群生有氣勢,拆下分株,個別生長有型態。我較喜歡獨立生長,所以等再長 ...

宜家有2隻子株幾乎全白 切出來要有D勇氣
回復

taxitang 發表於 2022-2-21 18:57:26 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2022-2-21 16:17

好老實,全錦唔切只不過拖累母株,切走全錦不需勇氣,預咗唔要,留空間給母株再出好錦側芽,只要養好母株,好錦的側芽只不過是時期的問題。
回復

taxitang 發表於 2022-2-21 19:00:33 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2022-2-21 16:17

紅圈呢隻看來好錦,當然,新葉一路長,斑錦一路變,說不定,樂趣之一。
回復

lc1201 發表於 2022-2-22 09:20:34 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2022-2-21 18:57
好老實,全錦唔切只不過拖累母株,切走全錦不需勇氣,預咗唔要,留空間給母株再出好錦側芽,只要養好母株 ...

多謝的士大意見! 等天氣暖D時剔走太多錦的子株先~
覺得全錦好靚但真係唔易打理,之前試錦葉葉孵但失敗收場,所以對多錦嘅有D怕
回復

taxitang 發表於 2022-2-22 10:46:55 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2022-2-22 09:20
多謝的士大意見! 等天氣暖D時剔走太多錦的子株先~
覺得全錦好靚但真係唔易打理,之前試錦葉葉孵但失敗收場 ...

全錦不是難打理,而是唔使打理,掉走吧!很少會出現奇蹟,往後養壯母株,不愁沒錦苗,但白斑玉露錦就真的不知如何生存。
我這棵玉露錦,新葉開始少錦,趨向全錦,遲些可能要砍頭繁殖留苗。
回復

lc1201 發表於 2022-2-22 13:28:38 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2022-2-22 10:46
全錦不是難打理,而是唔使打理,掉走吧!很少會出現奇蹟,往後養壯母株,不愁沒錦苗,但白斑玉露錦就真的 ...

好靚
收到,全錦bye bye!
回復

waiting 發表於 2022-2-22 16:27:32 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2022-2-22 10:46
全錦不是難打理,而是唔使打理,掉走吧!很少會出現奇蹟,往後養壯母株,不愁沒錦苗,但白斑玉露錦就真的 ...

Taxi大, 好耐冇見!好耐冇見你d十二卷.
另外有個壞消息… 你送我的綠島已經救唔返…
回復

taxitang 發表於 2022-2-22 19:39:37 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2022-2-22 16:27
另外有個壞消息… 你送我的綠島已經救唔返…  ...

師姐妳好,植物唔死,花商就唔會有生意,當吸取經驗,必經階段,唔使介懷。
回復

chuyat10 發表於 2022-2-22 20:26:05 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2022-2-22 16:27
另外有個壞消息… 你送我的綠島已經救唔返…  ...

正所謂舊的唔去,新的唔來嘛。
回復

waiting 發表於 2022-2-22 20:56:24 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2022-2-22 19:39
師姐妳好,植物唔死,花商就唔會有生意,當吸取經驗,必經階段,唔使介懷。 ...

我明白呀!只係佢不是擺在家, 未能及時發現, 救唔返, 冇咗個練習嘅機會, 有d可惜咁…
回復

waiting 發表於 2022-2-22 21:00:00 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2022-2-22 20:26
正所謂舊的唔去,新的唔來嘛。

十郎大, 你講呢d…
近排都係閉關安全d, 我都冇去多肉寄居處淋水…
回復

chuyat10 發表於 2022-2-22 21:07:36 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2022-2-22 21:00
十郎大, 你講呢d…
近排都係閉關安全d, 我都冇去多肉寄居處淋水…

仲係寄養人地度啊?疫情猫屋企正好惹花弄草啊!
回復

taxitang 發表於 2022-2-23 08:08:51 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2022-2-22 20:56
我明白呀!只係佢不是擺在家, 未能及時發現, 救唔返, 冇咗個練習嘅機會, 有d可惜咁…  ...

早晨,係呀!十二卷養在露天,容易雨水多,爛根腐爛,所以呢幾日我都將我的十二卷收晒入屋。
回復

waiting 發表於 2022-2-23 15:17:59 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2022-2-22 21:07
仲係寄養人地度啊?疫情猫屋企正好惹花弄草啊!

仲未拆棚呀… 我好想拎把剪出去剪開個網…
回復

waiting 發表於 2022-2-23 15:20:15 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2022-2-23 08:08
早晨,係呀!十二卷養在露天,容易雨水多,爛根腐爛,所以呢幾日我都將我的十二卷收晒入屋。 ...

一早已經將佢地推入簷篷底, 希望佢地冇事…
回復

chuyat10 發表於 2022-2-23 17:52:07 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2022-2-23 15:17
仲未拆棚呀… 我好想拎把剪出去剪開個網…

真係太龜速。
回復

taxitang 發表於 2022-2-23 19:19:23 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2022-2-23 15:20
一早已經將佢地推入簷篷底, 希望佢地冇事…

捱得過就無事啦,今日晴天無雨,我今晚也將十二卷放回屋外,明天享受晴天自然空氣。
回復

12下一頁