利維達?禾葉?準備開花~

作者: Monica20171025 发表于 2022-1-9 20:08:05
1533 10
出花苞了,但太少,只得兩隻,
要怎樣可以出多啲?

EAB4D677-C14C-438A-99B6-A20238E2C2EA.jpeg F84D4C0E-A1EB-4731-823C-1C26F3F4C3AF.jpeg
Victor9394 發表於 2022-1-10 02:32:02 |顯示全部樓層
加光 同埋水凍D
Monica20171025 發表於 2022-1-10 11:08:42 |顯示全部樓層
多謝版主分享經驗~
之前放咗一盆(出2支花)在窗外,感覺啲葉有少少變透明,是否係凍傷呢?
室內照燈的葉睇落OK,只出1支花。
Victor9394 發表於 2022-1-11 01:02:54 |顯示全部樓層
未見過狸藻變透明啊~
佢地應該唔容易凍傷,原生地通常都係慢流既凍溪水
Monica20171025 發表於 2022-1-11 10:32:30 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2022-1-11 01:02
未見過狸藻變透明啊~
佢地應該唔容易凍傷,原生地通常都係慢流既凍溪水

好嘅,我繼續觀察一下
Monica20171025 發表於 2022-1-25 10:57:47 來自手機 |顯示全部樓層
其實早幾天就開花,今早才有時間幫佢影相!
請問呢朵花係利維達還係禾葉嘅花?
記得當時購買時,賣家告知其中混入少量禾葉⋯⋯

5F4EA3CF-A769-4000-A1D7-9CB94F06F171.jpeg D5818815-41AC-4990-8018-1DE60234702C.jpeg CAD2E051-8F6B-4C75-9BE7-D809BB5CC56F.jpeg EEF6C711-FDC1-4B9B-9D13-384CC8322524.jpeg
uiamiam 發表於 2022-2-1 13:29:38 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2022-1-25 10:57
其實早幾天就開花,今早才有時間幫佢影相!
請問呢朵花係利維達還係禾葉嘅花?
記得當時購買時,賣家告知其 ...

花應該是利維達. 一定不是禾葉.
Monica20171025 發表於 2022-2-1 15:25:50 來自手機 |顯示全部樓層
uiamiam 發表於 2022-2-1 13:29
花應該是利維達. 一定不是禾葉.

多謝幫忙確認~
Monica20171025 發表於 2022-2-14 23:23:57 來自手機 |顯示全部樓層
2022.2.13更新

E9A44F73-A63F-4FA1-8910-098559D2CA65.jpeg F3E2B626-20AF-4862-BFCD-BAAF16CD74F8.jpeg 931BE050-0583-4302-99FB-5C3BBBB60C6E.jpeg
Monica20171025 發表於 2022-4-9 10:32:57 來自手機 |顯示全部樓層
2022.4 update

7E28A5E8-0053-499F-AFAB-2EFF69A3A638.jpeg 9D35927E-AED7-42AB-881E-E11F756DDF67.jpeg
Victor9394 發表於 2022-4-9 23:44:47 |顯示全部樓層
成績唔錯喎~