朋友送的種子 玉露 熊童子 龜甲 patpat

作者: wingt903_ 發表于 2022-1-9 19:53:36
2330 18
10月頭播種,玉露及熊童子種子大約各二十多粒.,只有一粒成功發芽。龜甲2粒,其中一粒成功發芽,patpat 二十多粒.,一半成功發芽
wingt903_ 發表於 2022-1-13 00:28:24 來自手機 |顯示全部樓層
山地玫瑰及東雲,10月播種
回復

wingt903_ 發表於 2022-3-11 21:50:30 來自手機 |顯示全部樓層
2022Mar.   
回復

yunge0 發表於 2022-3-14 11:42:04 來自手機 |顯示全部樓層
看着它們長大更有成功感,加油!
回復

wingt903_ 發表於 2022-3-15 22:51:04 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2022-3-14 11:42
看着它們長大更有成功感,加油!

係呀, 可惜我影得唔好睇.
回復

yunge0 發表於 2022-3-16 10:20:44 來自手機 |顯示全部樓層
wingt903_ 發表於 2022-3-15 22:51

唔緊要,養大就成功喇!
回復

yunge0 發表於 2022-3-16 10:21:37 來自手機 |顯示全部樓層
wingt903_ 發表於 2022-3-15 22:51

唔緊要,養大就成功喇!日後還有許多機會拍照呢!
回復

yunge0 發表於 2022-3-16 10:21:59 來自手機 |顯示全部樓層

我都有種玉露BB,有種種下化了,現在剩四粒,長得很慢。

回復

wingt903_ 發表於 2022-3-16 17:34:11 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2022-3-16 10:21
我都有種玉露BB,有種種下化了,現在剩四粒,長得很慢。

由種子開始種?
回復

wingt903_ 發表於 2022-3-16 17:40:51 來自手機 |顯示全部樓層
補多一張最近嘅相, 英國天氣比較乾燥 ,大約兩至三日就淋一次水
最近有落咗啲玉露種子, 發芽率唔高,大約20%
回復

wingt903_ 發表於 2022-3-16 17:46:37 來自手機 |顯示全部樓層
玉露發咗芽, D根都生得好慢, 咬唔實D泥就好快化咗, 落咗20粒 ,發咗芽嘅得六粒, 到而家得番四粒
回復

wingt903_ 發表於 2022-3-16 17:48:30 |顯示全部樓層
要等佢咬實D泥先敢清走D硬左既青苔
回復

wingt903_ 發表於 2022-3-27 22:14:15 來自手機 |顯示全部樓層
20220327_151114.jpg 20220327_151123.jpg
回復

wingt903_ 發表於 2022-5-6 16:35:22 來自手機 |顯示全部樓層
近況 :玉露大隻咗,五十鈴 靚仔咗,龜冇物大到,但生咗大塊葉
回復

wingt903_ 發表於 2022-5-6 16:39:40 來自手機 |顯示全部樓層
趁著春天嘅來臨 ,落咗三大盤 五小盤 既種子
回復

wingt903_ 發表於 2022-5-11 04:07:20 來自手機 |顯示全部樓層
以為玉扇,原來玉露。襯住未到夏天,試下網上d人教既悶養,日頭悶養,晚上開蓋。今日拍照留念
回復

wingt903_ 發表於 2022-6-5 06:42:01 來自手機 |顯示全部樓層
更新近況
五十鈴玉換了大盤, 龜好像大了些
前面的熊童子長多了葉, 但態爪未變色。 後面兩盤在英國買的成株
回復

wingt903_ 發表於 2022-6-18 02:37:35 來自手機 |顯示全部樓層
慶祝第四塊葉的出現
回復

wingt903_ 發表於 2022-10-9 18:10:50 來自手機 |顯示全部樓層
五十鈴玉開花
回復