新手求助,葉變軟,向內卷

作者: nicky0508 发表于 2022-1-4 22:28:21
3076 19
大概一個月前被換花盤和施了肥,之後就變了這樣。
係屋企人手多換既,發現佢有呢個情況之後再換咗一次泥。
但仍然都係咁,同埋盤邊唔知點解會結啲白霜出黎。
會係咩問題?可以點解決?
lc1201 發表於 2022-1-5 11:37:43 |顯示全部樓層

樓主你好,我都係AV新手,仲學緊,如果以下答得唔好,等埋其他高手答你會好D

除咗葉,你可以睇下莖有無發黑+軟,有的話就真係難D救得返啦...可以去買棵新的

另外AV最好用細盆仔種,大約啦,花盆直徑有植株直徑1/2 或1/3 就OK㗎啦

植料呢就咁睇相好似係泥炭為主,有機會淋水後因盆太大+根唔夠多,搞到太濕,up爛根~
市面有已mix好的AV專用泥,買一包可以用到一段時間。
如果想自己mix又得,泥炭為主+珍珠石OR其他輕身又疏水的植料會好D~

最後唔清楚你個種植環境同淋水頻率,AV喜歡溫暖+空氣濕度高+散射光~

希望幫到你啦
Polly888 發表於 2022-1-5 14:53:20 來自手機 |顯示全部樓層
根死兼有蟲, 兇多吉少
Monica20171025 發表於 2022-1-5 16:37:46 |顯示全部樓層
成株消毒清洗下,倒掛晾乾,新泥+細盆,
重新種,入溫室,睇下有無機會救得返!加油!
B17 發表於 2022-1-5 18:05:26 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2022-1-5 14:53
根死兼有蟲, 兇多吉少

同意到極!連泥掉落垃圾桶!洗乾淨個盆,留下次用!

英雄所見略同(◠‿◕)  發表於 2022-1-5 22:08
kenwong 發表於 2022-1-5 20:49:12 |顯示全部樓層
if 發黑+軟>>可收工

葉變軟,向內卷>> 根掛得九九十十
白霜>>你落的肥料
植料>>一般3合1珠岩;蛭石;泥碳2:2:1; 至少顆粒料七八成以上;
紫不會喜歡高酸的東西 原生石灰岩岩生性; 熱帶中海拔適四季中溫廿幾度
缺根要keep 高濕度入袋入溫室

nicky0508 發表於 2022-1-5 22:25:23 來自手機 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2022-1-5 16:37
成株消毒清洗下,倒掛晾乾,新泥+細盆,
重新種,入溫室,睇下有無機會救得返!加油! ...

請問消毒要用咩去清洗?
nicky0508 發表於 2022-1-5 22:28:33 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2022-1-5 14:53
根死兼有蟲, 兇多吉少

點睇得出有蟲?用bio kill可以嗎
完全無得救?
由一片葉開始種起,一個月前仲係好大棵,依家搞成咁。有紀念價值,唔想就咁放棄佢。
hkclive 發表於 2022-1-5 23:41:40 |顯示全部樓層
希望唔大,搵定一塊 好少少嘅葉,備份定 啦
lc1201 發表於 2022-1-6 09:08:43 |顯示全部樓層
nicky0508 發表於 2022-1-5 22:25
請問消毒要用咩去清洗?

https://hkplants.com/thread-138247-1-1.html

可以參考呢個post
Polly888 發表於 2022-1-6 14:48:19 來自手機 |顯示全部樓層
nicky0508 發表於 2022-1-5 22:28
完全無得救?<span class="emoji emoji1f62d"></span>
由一片葉開始種起,一個月前仲係好大 ...

明白你的感受

植株好弱,用什麼殺蟲藥都只會加速佢死亡,亦無補於事

葉子一點生氣也沒有,剪葉再重種的機會也不大啊

B17 發表於 2022-1-6 15:58:04 |顯示全部樓層
nicky0508 發表於 2022-1-5 22:28
完全無得救?
由一片葉開始種起,一個月前仲係好大 ...

掘起驗屍,死馬都有其價值  

揀兩塊未死直葉片,浸水搏返生!
hkclive 發表於 2022-1-6 17:54:24 來自手機 |顯示全部樓層
讚成b大講當死馬醫啦,cut葉浸水起碼都多一個希望,我覺得刀具 消毒完先cut, 同埋 cut 上 小小
A.leung 發表於 2022-1-13 21:28:11 來自手機 |顯示全部樓層
Oh.....一睇相都覺得救返機會好微(。•́︿•̀。)
連最中間嫰葉位都出晒毛(生蟲現像)
試下cut剩個芯位 睇下救唔救到啦~祝好運。
nicky0508 發表於 2022-5-6 22:38:27 |顯示全部樓層
POST完隔咗一個月先處理到佢,當時啲葉都係咁上下,但都有一塊新葉,覺得佢未死曬
檢查佢個陣,一郁佢就已經根莖分離
翻啲泥出黎發現大量蟲,淨低個莖都有一部分變咗空心,應該比蟲食曬
死馬當活馬醫,將空心莖部分切咗,將棵野拎去浸水

隔幾日竟然有起色,啲葉開始挺身
呢張圖係浸咗幾日,變挺咗,本身要兩枝牙簽先撐得住

浸多一星期開始有少少根,葉色變綠同挺,就將佢放落部盆

最新狀態

nicky0508 發表於 2022-5-6 22:43:35 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2022-1-5 11:37
樓主你好,我都係AV新手,仲學緊,如果以下答得唔好,等埋其他高手答你會好D

除咗葉,你可以睇下莖有無發黑+軟, ...

多謝大家比意見
應該係啲泥有蟲,屋企人係唔知邊度買返黎既泥
因為最後佢另一盆野都生曬蟲
根應該係有夠大,因為最黎翻盆野出黎個陣發覺條根都幾大下。
我影相個陣佢已經死咗七八成,本身大棵多30%左右,幾圈葉都剪曬
依家重生成功,好開心
hkclive 發表於 2022-5-7 08:52:40 來自手機 |顯示全部樓層
勁,咁都救到,比我會打定輸數放棄,而家開始熱,準備 定 渡夏未
Polly888 發表於 2022-5-7 09:28:55 來自手機 |顯示全部樓層
好犀利呀, 你已變成AV高手
Monica20171025 發表於 2022-5-7 10:51:22 |顯示全部樓層
勁呀,堅強哋生存落黎,後期要好好護理度夏~
lc1201 發表於 2022-5-10 10:22:48 |顯示全部樓層
nicky0508 發表於 2022-5-6 22:43
多謝大家比意見
應該係啲泥有蟲,屋企人係唔知邊度買返黎既泥
因為最後佢另一盆野都生曬蟲

有好消息真係太好啦! 最怕真係蟲蟲...最慘係有時肉眼都未必睇到,就算見到仲有機會有蛋...