求救「羅漢松枝干發黑」

作者: chumanchuk 發表于 2021-10-16 10:06:20
1618 7

求高人指點

9月初買返來嘅,初初返來個樣(其實都有少少葉有黑點嘅狀況,但我買果陣未有留意)
初初返來個樣

初初返來淋水掌握的唔係太好,有幹過一陣,後來摸索過後就好了,用「乾濕交替法」。
但係在呢個半月度嘅時間裡,佢不停生出有黑點嘅葉,我都有剪走咗黑點葉(如下

本來一切都向好發展,但係打「獅子山」果日有雨,我諗著佢鍾意偏酸嘅肥,雨係ph偏酸,就淋少少雨啦。
結果未有兩日就變成咁個樣了,枝幹開始慢慢發黑了。

我今晚查看盆底嘅情況係

請問高人:仲救唔救的返?點做先好??感謝
cowslip 發表於 2021-10-16 17:28:11 來自手機 |顯示全部樓層

唔係高人,但我知羅漢松可以扦插繁殖,睇影見到有幾枝完全沒黑杆的枝條,你可以剪下來插枝, 死馬當活馬醫
回復

chumanchuk 發表於 2021-10-17 00:48:02 |顯示全部樓層
cowslip 發表於 2021-10-16 17:28
唔係高人,但我知羅漢松可以扦插繁殖,睇影見到有幾枝完全沒黑杆的枝條,你可以剪下來插枝, 死馬當活馬醫
...

好!我試試。
謝謝你
回復

火柴人 發表於 2021-10-18 18:13:00 |顯示全部樓層
唔係高人too

羅漢松澆水要「三分濕,七分乾」
回復

lc1201 發表於 2021-10-19 10:01:34 |顯示全部樓層
唔係高人 X 3
會有機會爛根,可能脫出來檢查一下會好D
同埋唔知舊植料有無蟲...由於奶過太多次野,個人習慣所有新植物入屋都要消毒+落蟲藥,以防萬一感染其他植物,FYR
回復

chumanchuk 發表於 2021-10-19 15:51:40 |顯示全部樓層
火柴人 發表於 2021-10-18 18:13
唔係高人too

羅漢松澆水要「三分濕,七分乾」

謝謝答覆啊

澆水的原則我確實是有按照「乾濕交替」原則進行,應該唔係水嘅問題。
回復

chumanchuk 發表於 2021-10-19 16:49:26 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2021-10-19 10:01
唔係高人 X 3
會有機會爛根,可能脫出來檢查一下會好D
同埋唔知舊植料有無蟲...由於奶過太多次野,個人習慣所 ...

謝謝x3答覆啊

我前日忍唔住拖出來確定下個根有冇爛,確定未爛,係正常嘅。
淋水我都係「幹濕交替」,應該唔係濕導致嘅問題。
依家嚴重懷疑係咪有菌,因為我啲植物次次返來我都會換返無菌泥,今次未換就瀨嘢。
(沒養過小盆景,諗住俾佢適應下新環境

我變得越來越皺,有種內部無法自行運輸水分、養分不及的感覺。
我打算稀釋雙氧水及高錳酸鉀,灌氧殺菌。
唔知有冇用,算係我垂死掙扎下吧~
回復

lc1201 發表於 2021-10-20 09:05:44 |顯示全部樓層
chumanchuk 發表於 2021-10-19 16:49
謝謝x3答覆啊

我前日忍唔住拖出來確定下個根有冇爛,確定未 ...

無爛根係好消息,就算上面D枝幹唔得,有根係度都易D有返生氣,祝早日康復!
回復