天生就是蝴蝶

作者: Polly888 发表于 2021-9-21 19:07:14
397 16
中秋節快樂, 在這個花好月圓的日子裏,怎能冇它。
它好有趣,所以幫它發個新帖。
大家對它應該不會陌生 ,我覺得它實在太想變蝴蝶了,或者它天生就是蝴蝶

有花時,它是蝴蝶

上一篇:不知是什麽蘭
下一篇:變種玉女兜
Polly888 發表於 2021-9-21 19:14:46 來自手機 |顯示全部樓層
冇花 ….… 它都是蝴蝶
Polly888 發表於 2021-9-21 19:17:28 來自手機 |顯示全部樓層
無論何時,它都是隻不折不扣的蝴蝶
Polly888 發表於 2021-10-8 14:41:05 來自手機 |顯示全部樓層
又一隻蝴蝶飛來
Ming36 發表於 2021-10-8 15:12:01 來自手機 |顯示全部樓層
今年炎夏七月我的兩株金邊蝴蝶蘭,繼連續兩年復花後,捨我而去了。
一株爛芯,一株被曬傷
它們的離去,提醒我,要把所有蝴蝶蘭速速換位放置保命!
Polly888 發表於 2021-10-8 16:36:27 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-10-8 15:12
今年炎夏七月我的兩株金邊蝴蝶蘭,繼連續兩年復花後,捨我而去了。
一株爛芯,一株被曬傷
它們的離去, ...

Polly888 發表於 2021-10-8 17:00:42 來自手機 |顯示全部樓層
一株爛芯,一株被曬傷
它們的離去, ...

新年前我都買咗兩棵蝴蝶蘭 ,作新年擺設用。新年過後卻爛根, 係全部根都爛晒, 葉子就有的爛,有的皺。唔知係咪放喺唔通氣嘅裝飾盆裏所致 。諗住佢死硬 ,幫佢換盆換植料。過了大半年,佢開始生根,長新葉, 雖然佢底部啲葉都係有啲皺
Polly888 發表於 2021-10-8 17:20:11 來自手機 |顯示全部樓層
一株爛芯,一株被曬傷
它們的離去, ...

又黃又紅又黑雨,落咗成日雨。
我露台嘅蘭花都被浸到滴晒水 , 我睇到佢哋就滴晒汗
Ming36 發表於 2021-10-8 19:41:15 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-10-8 17:00
新年前我都買咗兩棵蝴蝶蘭 ,作新年擺設用。新年過後卻爛根, 係全部根都爛晒, 葉子就有的爛,有的皺。 ...

皺葉會自然新陳代謝慢慢變黃老去,根部生得咁靚,一定有得救
Ming36 發表於 2021-10-8 19:44:21 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-10-8 17:20
又黃又紅又黑雨,落咗成日雨。
我露台嘅蘭花都被浸到滴晒水 , 我睇到佢哋就滴晒汗 ...

我回來把吊出窗外的加仔、石斛收回室內,淋灑清水,避免中菌。
現在開風扇吹吓佢哋,避免長期積水。
今年我完全沒有噴灑百菌清,嘗試在冇噴灑化學物的情況下,挑戰一下它們可否存活。
Polly888 發表於 2021-10-8 20:03:33 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-10-8 19:44
今年 ...

種蘭花,我未用過藥, 覺得佢哋都幾頑強, 冇咩蟲,而菌大都可自癒
但其他的如菊花 、風雨蘭 就有蟲咬
Polly888 發表於 2021-10-8 20:18:02 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-10-8 19:44
今年 ...

請問之前噴藥 , 係咪無中菌?
Ming36 發表於 2021-10-8 21:05:59 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-10-8 20:18
請問之前噴藥 , 係咪無中菌?

噴藥預防中菌。
室內種植比較少中菌,吊出窗外的機會比較高,特別是被雨水淋濕之後
Polly888 發表於 2021-10-8 21:15:40 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-10-8 21:05
噴藥預防中菌。
室內種植比較少中菌,吊出窗外的機會比較高,特別是被雨水淋濕之後 ...

多謝賜教
Polly888 發表於 2021-11-6 23:28:29 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-10-8 17:00
新年前我都買咗兩棵蝴蝶蘭 ,作新年擺設用。新年過後卻爛根, 係全部根都爛晒, 葉子就有的爛,有的皺。 ...

睇下,它似蝴蝶嗎?
葉子展開得像蝶舞翩翩
它之前因爛晒根,葉子dup晒, 冇厘神氣。現在卻靚翻哂。
Ming36 發表於 2021-11-6 23:58:39 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-11-6 23:28
睇下,它似蝴蝶嗎?
葉子展開得像蝶舞翩翩
它之前因爛晒根,葉子dup晒, 冇厘神氣。現在卻靚翻哂。 ...

見到啲根,就知佢開心啦!好精神啊
Polly888 發表於 2021-11-7 09:34:33 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-11-6 23:58
見到啲根,就知佢開心啦!好精神啊

早晨
多謝妳欣賞