返回列表 發新帖

苦科咖啡室

作者: coffee513 發表于 2021-9-17 21:08:01
2584 30
kkkwan0828 發表於 2021-11-6 20:38:43 來自手機 |顯示全部樓層
coffee513 發表於 2021-11-6 18:42
收到,唔該晒K大

之前繽Ⅹ見過,不過唔知e家重有冇
回復

coffee513 發表於 2021-11-7 21:30:12 來自手機 |顯示全部樓層
請問大大,苦科植物植料是否一定要經常保持濕潤,底碟可不可以有積水?謝謝。
回復

coffee513 發表於 2021-11-16 22:40:41 |顯示全部樓層

總係覺得有啲種得麻麻地,請各位指教

回復

Monica20171025 發表於 2021-11-17 13:46:39 |顯示全部樓層
coffee513 發表於 2021-11-7 21:30
請問大大,苦科植物植料是否一定要經常保持濕潤,底碟可不可以有積水?謝謝。 ...

不能積水,容易爛球莖。
其實係要小環境空氣流通且潮濕些(濕度能達到50~60度最好)。
回復

kkkwan0828 發表於 2021-11-17 16:03:12 來自手機 |顯示全部樓層
coffee513 發表於 2021-11-7 21:30
請問大大,苦科植物植料是否一定要經常保持濕潤,底碟可不可以有積水?謝謝。 ...

我屋企絕大部分苦科植物都係坐水種或者入盒仔種如果有球莖果D可以試下用疏水植料同控根盆種應該都ok,不過要實際觀察,始終每個品種需求唔同
回復

coffee513 發表於 2021-11-18 21:34:26 來自手機 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2021-11-17 13:46
不能積水,容易爛球莖。
其實係要小環境空氣流通且潮濕些(濕度能達到50~60度最好)。 ...

多謝指導
回復

coffee513 發表於 2021-11-18 21:35:45 來自手機 |顯示全部樓層
kkkwan0828 發表於 2021-11-17 16:03
我屋企絕大部分苦科植物都係坐水種或者入盒仔種如果有球莖果D可以試下用疏水植料同控根盆種應該都ok,不 ...

多謝指導
請問入盒仔種即是怎樣?
回復

kkkwan0828 發表於 2021-11-19 13:48:28 來自手機 |顯示全部樓層
coffee513 發表於 2021-11-18 21:35
多謝指導
請問入盒仔種即是怎樣?

大約這樣,都係放入食物盒種炸,覺得濕度唔夠先淋水,皮草一般都冇乜問題其他苦科就唔知,不過我遲D都要換個大盒D苗已經生到頂 IMG_20211119_134204.jpg
回復

coffee513 發表於 2021-11-22 19:28:49 來自手機 |顯示全部樓層

點解我嘅party dress 開很咁囂張(咁醜樣)
回復

coffee513 發表於 2021-11-22 19:54:20 來自手機 |顯示全部樓層
kkkwan0828 發表於 2021-11-19 13:48
大約這樣,都係放入食物盒種炸,覺得濕度唔夠先淋水,皮草一般都冇乜問題其他苦科就唔知,不過我遲D都要 ...

睇嚟可以保濕,又唔使積水。多謝指教
回復

coffee513 發表於 2021-11-24 22:43:04 |顯示全部樓層
coffee513 發表於 2021-11-22 19:28
點解我嘅party dress 開很咁囂張(咁醜樣)

放返喺陽光底下影,靚返少少
回復