空間大改做。。食食們的祕密小天地~

作者: momodoll 发表于 2011-7-19 13:43:28
20672 139
Monk's 發表於 2011-8-23 22:08:28 |顯示全部樓層
Re : momodoll  吾知可吾可以24wow

妳而家用的燈具都ok挌,用住先...

鏡頭咁貴都借俾人?很多男仕心中相機可是老婆
avery 發表於 2011-8-23 22:12:27 |顯示全部樓層
durianpancake 發表於 2011-8-19 20:36
re: Monk's  努力D揾錢,第日開間夾店搭單賣蜢^^

租都唔夠交...

係電費都唔夠
momodoll 發表於 2011-8-23 22:42:42 |顯示全部樓層
Monk's 發表於 2011-8-23 22:04
又唔一定,不過食蟲是可以長期燈照的,小夾在冬天前快高長大會安心些
遲D叫榴槤班戟俾D草蜢妳餵夾啦. ...

草蜢...怕怕...
alternatively...播草蜢d歌比佢聽得吾得..

不如我得閒扲佢出去同我去耕田食下野la...
土豆貓 發表於 2011-8-24 11:53:20 |顯示全部樓層
你枝T5係邊度買架, 仲有係咪你搵d勾釣住佢架, 我都想整呀....
Monk's 發表於 2011-8-24 12:22:48 |顯示全部樓層
Re : durianpancake  佢棵野有排都未食到蜢...問題係d蜢無咁細隻夾仔我會比夜晚佢休息, 感覺上健康d, 同埋跟返佢原生環境都有夜晚架嘛

我之前都有想過夜晚休息的問題,但原來24小時照燈是可行的,而且電費公司俾,之不過正如你說這又不是必須,可做可唔做。記得差不多時候自動獻蜢啦
momodoll 發表於 2011-8-24 12:55:52 |顯示全部樓層
re: durianpancake  唔好客氣, 但種死左罰一千 ;p  發表於 12 小時前

罰一千=0=!!!!
No.!!!!!!!!>_<.

Monk's  時下最流行的寵物夾?小心佢咬妳 :p 塊田遠唔遠架?  發表於 昨天 22:51
寵物夾~~咁我要買條夾帶比佢wow~~
durianpancake話吾攪佢o個3條毛~佢吾會咬人ge bor
9月3日開田~係c子山公園~仲可以去埋bbq tim~
Monk's 發表於 2011-8-24 13:23:17 |顯示全部樓層
Re : momodoll  durianpancake話吾比野佢食都得ge bor.=)

夾夾好易種,遲D妳都可以分享他人
momodoll 發表於 2011-8-24 13:34:52 |顯示全部樓層
班cake兄...放呢個燈邊位岩吾岩?
定要放入d?

durianpancake 發表於 2011-8-24 13:36:28 |顯示全部樓層
Monk's 發表於 2011-8-24 13:23
Re : momodoll  durianpancake話吾比野佢食都得ge bor.=)

夾夾好易種,遲D妳都可以分享他人 ...

話時話我仲有一隻夾未有人要

餵捕會生快啲,唔餵只會生慢啲,死唔去的
durianpancake 發表於 2011-8-24 13:39:14 |顯示全部樓層
momodoll 發表於 2011-8-24 13:34
班cake兄...放呢個燈邊位岩吾岩?
定要放入d?

暫時呢個位放返個幾星期先,
之後見到佢有生長就可以放燈底

咁就又紅又大啦
momodoll 發表於 2011-9-14 12:06:30 |顯示全部樓層

各位~係時候update下小小ping的情況~
之前聽大家話..停水...小ping好似吾識生咁...但見到佢生番d白根仔出黎~

3星期前係花寶買佐包珠石..加佐大量珠石去小ping度...
換了小盆, met走佐d謝佐的葉..
放入小杯, 腰5mm - 1cm的水~

佢係呢3個星期入面...小ping情況一天比一天好~

次序:左上(3星期前), 右上, 左下, 右下(今天)

好多謝大家之前比我的comment~小ping可以番生~真係要多謝大家~
durianpancake 發表於 2011-9-14 12:18:57 |顯示全部樓層
讚啦
有根生就係好事啦
momodoll 發表於 2011-9-14 14:31:57 |顯示全部樓層
我見佢有2個心...使吾使分開佢?好似好迫咁...
durianpancake 發表於 2011-9-14 14:51:52 |顯示全部樓層
分株是也...
但我無乜玩ping, 都係等高人指點...
momodoll 發表於 2011-10-4 10:16:46 |顯示全部樓層
小ping生佐條"穌"出黎..
什麼來的...??

Picture 008_1.jpg
Monk's 發表於 2011-10-6 13:31:48 |顯示全部樓層
momodoll 發表於 2011-10-4 10:16
小ping生佐條"穌"出黎..
什麼來的...??

的確是令人費解
我D好望角都生有這些鬚,最少應該沒有不良影響
durianpancake 發表於 2011-10-6 19:33:18 |顯示全部樓層
Monk's 發表於 2011-10-6 13:31
的確是令人費解
我D好望角都生有這些鬚,最少應該沒有不良影響

花柱?

話時話, MoMo棵花巿夾點呀家下?
momodoll 發表於 2011-10-6 21:36:05 |顯示全部樓層
durianpancake 發表於 2011-10-6 19:33
花柱?

但冇花"林"ke...?得支柱...

花巿夾....上次扲佐佢上山餵蚊...點知蚊都一隻都食吾到..
我就成身蚊"蘭"....所以...
.
.
.
.
我要打佢入冷宮呀>_<..
係office涼下冷氣la 佢!
momodoll 發表於 2011-10-6 21:53:28 |顯示全部樓層
durianpancake 發表於 2011-10-6 19:33
花柱?

我想問下呢...
佢其實食吾食蟲ke?
我塊田好多蟲呀...什麼千足蟲呀, 毛蟲呀...
Monk's 發表於 2011-10-6 22:17:28 |顯示全部樓層
momodoll 發表於 2011-10-6 21:53
我想問下呢...
佢其實食吾食蟲ke?
我塊田好多蟲呀...什麼千足蟲呀, 毛蟲呀...  ...

妳田入面D蟲咁大條,夾那有咁大個口?

正常情況下,夾會被毛蟲吃...