呢盆多肉係咩品種?

作者: Lis 发表于 2021-5-24 16:32:11
1870 13
我想問吓呢呢盆多肉係咩品種啊,因為我上網搵又搵唔到喎!想麻煩大家幫我睇一睇啊,唔該!!
lc1201 發表於 2021-5-24 17:05:36 |顯示全部樓層

你好阿樓主,品種我認唔到,但可以好肯定你中咗無良商人的奸招啦...呢隻係呃人的「藥錦」
有大大開過post講,有時間可以睇睇

抵制藥錦 — 強烈譴責無良花販

本身棵肉肉被落藥已經好虛弱,加上呢排天氣咁熱,唔好俾佢直曬太陽啦,加速佢死亡阿 : (
另外相信樓主入手後應該無換泥,建議用顆粒植料,最簡單快捷就係去花墟搵「喜多肉」~同埋最好移走晒鋪面的石春仔,唔透氣...
Lis 發表於 2021-5-24 21:35:31 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2021-5-24 17:05
你好阿樓主,品種我認唔到,但可以好肯定你中咗無良商人的奸招啦...呢隻係呃人的「藥錦」
有大 ...

Nooo 我第一次養估唔到就中招啦...咁仲有冇得救架!!!!
lc1201 發表於 2021-5-25 09:08:22 |顯示全部樓層
未照顧過藥錦唔太清楚
不過可以試葉孵,即係拔仲係綠色的葉出來,睇下有無機會發根長新葉,變成另一棵~詳情可以google何謂「多肉葉孵」
如果再大膽D,可以剪走全部變色的葉,因為果D葉已經唔識光合作用,廢晒武功~
goldking2 發表於 2021-5-25 11:42:41 |顯示全部樓層
Lis 發表於 2021-5-24 21:35
Nooo  我第一次養估唔到就中招啦...咁仲有冇得救架!!!!

買了就算啦, 照養可也, 咁就唔好太多動作,
原盆放係度, 希望植物生命力強, 慢慢能自然退錦.
Lis 發表於 2021-5-25 13:12:56 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2021-5-25 09:08
未照顧過藥錦唔太清楚
不過可以試葉孵,即係拔仲係綠色的葉出來,睇下有無機會發根長新葉,變成 ...

我上網都有睇到人話砍頭。不過試下啦!
Lis 發表於 2021-5-25 13:13:25 |顯示全部樓層
goldking2 發表於 2021-5-25 11:42
買了就算啦, 照養可也, 咁就唔好太多動作,
原盆放係度, 希望植物生命力強, 慢慢能自然退錦.
...

好呀,唔該!
goldking2 發表於 2021-5-25 13:18:08 |顯示全部樓層
Lis 發表於 2021-5-25 13:12

你嗰盆有幾個頭, 都可以砍佢兩三個試下喎
Lis 發表於 2021-5-25 14:56:54 |顯示全部樓層
goldking2 發表於 2021-5-25 13:18
你嗰盆有幾個頭, 都可以砍佢兩三個試下喎

我砍咗啦,不過有啲基本全部都係白色我就連根拔起揼咗喇。我仲抆咗幾塊葉試下做葉孵,睇下仲有冇得救喇!
lc1201 發表於 2021-5-25 16:47:02 |顯示全部樓層
種植應該係開心嘅,知道有咩地雷下次唔好再買就好,有時真係唔係錢的問題,好地地買返嚟無啦啦死咗會影響心情
花墟係藥錦重災區,仲有缸X佬都係,希望樓主往後買到健健康康的多肉啦
little_stone 發表於 2021-5-25 17:40:37 來自手機 |顯示全部樓層
Lis 發表於 2021-5-25 13:12

品種係:吹雪之松錦
馬齒莧科、回歡草屬

佢本身中間就係粉紅色嘅
但睇相中間好白,可能真係落咗藥
可以試砍頭或葉插

砍頭就攞中間綠色嘅試發根
葉插都係搵啲綠色葉
Lis 發表於 2021-5-25 17:59:23 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2021-5-25 16:47
種植應該係開心嘅,知道有咩地雷下次唔好再買就好,有時真係唔係錢的問題,好地地買返嚟無啦啦死咗會影響心情{ ...

好呀多謝你嘅忠告!
Lis 發表於 2021-5-25 17:59:35 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2021-5-25 16:47
種植應該係開心嘅,知道有咩地雷下次唔好再買就好,有時真係唔係錢的問題,好地地買返嚟無啦啦死咗會影響心情{ ...

好呀多謝你嘅忠告!
Lis 發表於 2021-5-25 18:01:41 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-5-25 17:40
品種係:吹雪之松錦
馬齒莧科、回歡草屬

哦~明白曬!!