春暖花開之AV新手紀錄

作者: endless_summer 發表于 2021-5-24 11:38:49
1696 7
玩咗AV一年幾,今年春天終於有花睇鳥~
新手有好多嘢唔識,如果各位大大見到有咩地方做錯咗,請不吝指正

Ness’ Satin Rose
呢隻花真係好靚,星星形狀,仲有漸變效果

Kentucky Gooseberries
我種得唔好,比較少花,懷疑係公司office唔夠光…左右兩邊花,一邊有墨水,另一邊墨水不夠

Rob’s Vanilla Trail
呢棵我都種得唔好,葉大花小,不過莖越嚟越長,如果以後莖太長唔知可唔可以斬頭重練呢?懸垂系列可能要打斜浸根?

反而趁冬天攞番屋企曬太陽嘅兩棵NOID就爆花,尤其是白色重瓣,開到成個花球咁,好生性~

endless_summer 發表於 2021-5-24 11:44:27 來自手機 |顯示全部樓層
EK-Goluboglazaia Rossiia
感謝栗子大大分享嘅小苗~
經過一輪休養生息,狀態好好,遲啲同佢換個細啲嘅盤

回復

endless_summer 發表於 2021-5-24 11:50:03 來自手機 |顯示全部樓層
N. Adam
感謝A. leung大大分享修葉~
可惜另外兩塊Heart Aflutter修葉變黑陣亡了

回復

endless_summer 發表於 2021-5-24 12:15:25 來自手機 |顯示全部樓層
Hargow
之前行灣仔一間AV花店,貪平買咗棵舉晒手嘅蝦餃小苗,後來上網睇相先知蝦餃無咁深色,又見佢啲葉一撻撻深淺不一,好奇怪,究竟係太光所以深色,定係光線不足所以舉手呢?

59C2CA2C-2B7F-42FA-B4DC-9744D8822F11.jpeg 666A2E5E-6E63-473B-90AF-A7F1372B4285.jpeg
回復

Felixsiu 發表於 2021-5-24 13:07:49 來自手機 |顯示全部樓層
endless_summer 發表於 2021-5-24 12:15
Hargow
之前行灣仔一間AV花店,貪平買咗棵舉晒手嘅蝦餃小苗,後來上網睇相先知蝦餃無咁深色,又見佢啲葉一 ...

葉後都紅晒,會唔會陽光太多?
我之前買咗一盆幼苗都係咁,我放照散光,新出嗰啲葉變番淺綠色
回復

Ison 發表於 2021-5-24 15:06:04 來自手機 |顯示全部樓層
endless_summer 發表於 2021-5-24 12:15
Hargow
之前行灣仔一間AV花店,貪平買咗棵舉晒手嘅蝦餃小苗,後來上網睇相先知蝦餃無咁深色,又見佢啲葉一 ...

蝦餃太紅了,要減光啊,正常葉柄是青色的加油!
回復

endless_summer 發表於 2021-5-25 10:10:04 來自手機 |顯示全部樓層
Felixsiu 發表於 2021-5-24 13:07
葉後都紅晒,會唔會陽光太多?
我之前買咗一盆幼苗都係咁,我放照散光,新出嗰啲葉變番淺綠色<span class="emoji emoji1f91 ...

有可能~
可能店主一開始俾太多陽光,之後為咗補救就擺番小苗喺無乜光嘅地方
我暫時都放散光等佢休養下先
回復

endless_summer 發表於 2021-5-25 10:12:45 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2021-5-24 15:06
蝦餃太紅了,要減光啊,正常葉柄是青色的加油!

Ison大大種啲蝦餃好靚好大粒呀
睇嚟我棵小苗要減番一年半載嘅光先得了~
回復