好橙的獨角斛仔

作者: Ming36 发表于 2021-5-17 12:53:59
1933 42

尋尋覓覓,終於比我搵到這橙仔獨角,越睇越鍾意,希望來年努力,令它在綻放鮮橙光芒。
水、陽光、風、愛心、毅力,決一不可

Update
#31 帶花入宅,兩個月後又再來花,花梗上生根,點解嘅?
#36, #37 阿二開花了
W88 發表於 2021-5-17 13:21:50 來自手機 |顯示全部樓層
點解得朶花?
影吓D新芽,D舊莖,咁!
可以多D嘢睇!
Ming36 發表於 2021-5-17 13:40:09 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2021-5-17 13:21
點解得朶花?
影吓D新芽,D舊莖,咁!
可以多D嘢睇!

W大大,你擁有的獨角仔更靚啦!又有海量舊莖、又有健康肥美新芽。
我的暫時相形見絀呀!
今朝早已經變成咁
W88 發表於 2021-5-17 14:08:37 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-5-17 13:40
W大大,你擁有的獨角仔更靚啦!又有海量舊莖、又有健康肥美新芽。
我的暫時,相形見絀呀!
今朝早已經變 ...

種咗成年啦!
買個時生得麻麻,所以無貼!

Ming36 發表於 2021-5-17 14:23:49 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2021-5-17 14:08
種咗成年啦!
買個時生得麻麻,所以無貼!

我啱啱有緣買到的分株咋!就係見到你嗰棵,花色又靚、又嬌小迷你;登登登櫈嗰啲,我真係唔敢入手
W88 發表於 2021-5-17 15:24:42 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-5-17 14:23
我啱啱有緣買到的分株咋!就係見到你嗰棵,色又靚又嬌小迷你

原來Ming 大有留意禾貼個D花!
真係好開心呀!
freddywongdy 發表於 2021-5-18 07:03:45 |顯示全部樓層
你屋企咁好陽光,好快就生到一大叢啦!
有高芽留個比我呀 Ming大!
Ming36 發表於 2021-5-18 13:02:00 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2021-5-17 15:24
原來Ming 大有留意禾貼個D花!
真係好開心呀!

好多花友,都有留意W大大的靚花㗎!
W大大栽種的,一年到晚都有花睇,真係好羨慕
Ming36 發表於 2021-5-18 13:05:04 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-5-18 07:03
你屋企咁好陽光,好快就生到一大叢啦!
有高芽留個比我呀 Ming大!  ...

去年有盆加仔葉比秋老虎曬燶,今年一開季,蝴蝶蘭苗就當災,對這個東方紅太陽真係又愛又恨!要諗吓辦法先。
希望橙仔能夠生到一大叢,可分享出去啦!
W88 發表於 2021-5-18 16:09:46 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-5-18 13:05
去年有盆加仔葉比秋老虎曬燶,今年一開季,蝴蝶蘭苗就當災,對這個東方紅太陽真係又愛又恨!要諗吓辦法先 ...

呢隻真係好易種,出芽又快,好快開枝散葉!
Ming36 發表於 2021-5-18 18:23:59 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2021-5-18 16:09
呢隻真係好易種,出芽又快,好快開枝散葉!

W大大承您貴言,開完花之後,我會即刻催谷佢出芽
唔出芽,就唔俾飽飯佢食
Ming36 發表於 2021-7-7 19:54:27 來自手機 |顯示全部樓層
5/6/2021 花凋謝,變深橙色,花期大約三星期,滿意呀!
Ming36 發表於 2021-7-7 19:55:48 來自手機 |顯示全部樓層
一路留意住,以為是高芽,竟然獨角又再乍現
Polly888 發表於 2021-7-7 20:13:16 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-7-7 19:55

恭喜Ming大
請問佢係一朵一朵咁開的?
W88 發表於 2021-7-7 20:16:33 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-7-7 19:55

嘻嘻! 不如影D新芽同D新根睇下啦!
Ming36 發表於 2021-7-7 20:35:26 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2021-7-7 20:16
嘻嘻! 不如影D新芽同D新根睇下啦!

W大大,如果有,我一早影出嚟炫耀啦
我以為呢隻係高芽,點知又是花芽!
購入差不多個半月,暫時仲未有任何新根及新芽,有冇催芽催根大法呀?
Ming36 發表於 2021-7-7 20:38:45 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-7-7 20:13
恭喜Ming大
請問佢係一朵一朵咁開的?

我都唔知呀!我仲係新手,摸索緊這橙仔的生長特性。
記得有一隻好似佢咁嘅樣的,有荔枝,就會有花(有荔枝食就係花期)
這些石斛同一般nobile 應有少少不同,花期在夏天。
W88 發表於 2021-7-8 09:17:20 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-7-7 20:35
W大大,如果有,我一早影出嚟炫耀啦
我以為呢隻係高芽,點知又是花芽!
購入差不多個半月,暫時仲未有 ...

關於石斛蘭禾了解唔多,不過唔發芽的可能有以下因素!

有機會係植料唔適應,石斛蘭比較適宜生長起疏鬆透氣、富含腐殖質植料中,如果栽培時候植料通透性唔好,就會影響根系的生長,不利於石斛蘭發芽。

另一個因素可能係缺少水分, 石斛蘭很喜歡濕潤空氣流通環境,特別係發芽時期,需要的水分會比較多,如果水分缺少了或者空氣過於乾燥,就會不利石斛蘭吸收所需元素,一樣不利於石斛蘭發芽。

温度不適應都可能係原因,因為石斛蘭生長期需要適宜的温度,如果温度太高或過底,就會影響生長,很難萌發新芽。這是數十年來見証!
(搬字過紙 3.0)
Ming36 發表於 2021-7-8 12:06:36 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2021-7-8 09:17
關於石斛蘭禾了解唔多,不過唔發芽的可能有以下因素!

有機會係植料唔適應,石斛蘭比較適宜生長起疏鬆透 ...

非常感謝經過10年見證的3.0
我把它上樹皮加水苔,吊出窗花外,近排光照就夠,之前落咁多雨又悶熱,減少左淋水,應該在這個方向調教一下先
W88 發表於 2021-7-8 18:05:53 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-7-8 12:06
非常感謝經過10年見證的3.0
我把它上樹皮加水苔,吊出窗花外,近排光照就夠,之前落咁多雨又 ...

Ming 大種植方式好特別, 有穿洞膠杯!

今年生得好過舊年!

123下一頁