植物名稱一問

作者: Foenis 發表于 2021-5-9 09:30:14
964 8

各位師兄師姐大家好,想請問吓呢種植物叫咩名?感謝。

補充一吓,佢最初喺垂直生長嘅。最初啲葉嘅末端有啲好似有幾粒綠色嘅圓形小葉,啲小葉容易脫落,脫落後會生根。
Foenis 發表於 2021-5-10 07:02:34 來自手機 |顯示全部樓層
加咗兩張相,如果大家知道叫咩名麻煩講一講我知,唔該曬!

葉片末端有凸出,舊葉較深色,新葉較淺色。
回復

B17 發表於 2021-5-10 12:42:45 |顯示全部樓層
Foenis 發表於 2021-5-10 07:02
加咗兩張相,如果大家知道叫咩名麻煩講一講我知,唔該曬!

葉片末端有凸出,舊葉較深色,新葉較淺色。 ...

跟據一樓描述加二樓相片應該是錦蝶
https://taconet.pixnet.net/blog/post/33747761
回復

Foenis 發表於 2021-5-11 07:23:18 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-5-10 12:42
跟據一樓描述加二樓相片應該是錦蝶
https://taconet.pixnet.net/blog/post/33747761

似啦似啦,真喺唔該曬師兄。呢棵野對我嚟講好有特別意義,但幾年來都唔知佢名。而家終於知道,真喺感謝師兄。
回復

B17 發表於 2021-5-11 14:28:29 來自手機 |顯示全部樓層
Foenis 發表於 2021-5-11 07:23
似啦似啦,真喺唔該曬師兄。呢棵野對我嚟講好有特別意義,但幾年來都唔知佢名。而家終於知道,真喺感謝師 ...

呢隻越曬越快樂,冇陽光會幼弱,長不出原來形態
回復

Foenis 發表於 2021-5-12 07:43:00 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-5-11 14:28
呢隻越曬越快樂,冇陽光會幼弱,長不出原來形態

原來喺咁,唔該曬師兄。

呢隻正名喺叫洋吊鐘。

同埋我喺旺角花墟都唔見有,師兄知唔知邊喥有得買?
回復

B17 發表於 2021-5-12 11:38:09 |顯示全部樓層
Foenis 發表於 2021-5-12 07:43
原來喺咁,唔該曬師兄。

呢隻正名喺叫洋吊鐘。

叫錦蝶優雅得多

花墟有就最好,唔使四圍搵,園藝館可能有人有,試下徵求
繁殖力強,有一棵就冇需要花錢買
回復

Foenis 發表於 2021-5-13 21:08:59 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-5-12 11:38
叫錦蝶優雅得多  

花墟有就最好,唔使四圍搵,園藝館可能有人有,試下徵求

我前幾日行過花墟唔見有。

另外請問葉插喺咪就咁將佢一條甩咗嘅葉插喺泥就得?
回復

B17 發表於 2021-5-14 00:22:56 來自手機 |顯示全部樓層
Foenis 發表於 2021-5-13 21:08
我前幾日行過花墟唔見有。

另外請問葉插喺咪就咁將佢一條甩咗嘅葉插喺泥就得? ...

未試過插葉,答唔到,不過你嗰棵徙長,葉唔壯,倒不如放去有陽光嘅地方,等佢出葉芽,又或者三節剪成一段,插落泥,等生根發芽
回復