害羞的小姑娘

作者: Polly888 发表于 2021-5-8 00:01:01
1780 11
它是我上年11月買的, 花朵是一串串的 ,帶著很清香的氣味。 買回來第一次淋水後 ,花就開始謝 , 葉尖都開始枯,於是拆植料睇過究竟。 原來好多根都爛晒, 最後幫佢剪根、換盆、換植料, 經過咗嚴冬嘅休養生息 。前天淋水的時候,竟然發現佢有花  …… 不過只有一朵
Polly888 發表於 2021-5-8 00:20:13 來自手機 |顯示全部樓層
佢服盆啦,我好開心。 佢又開花又長芽,證明佢有長到根呀。
它的唯一一朵花,我覺得好似個含羞答答的小姑娘,躲在一角,偷望着她的心上人
不過身上的花香出賣了她,雖然只有一朵花 ,但香氣四溢 ,整個露台都聞到呀
B17 發表於 2021-5-8 11:54:13 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-5-8 00:20
佢服盆啦,我好開心。 佢又開花又長芽,證明佢有長到根呀。
它的唯一一朵花,我覺得好似個含羞答答的小姑娘 ...

整個露台都香咁好,什麼名字?可惜我家太熱,無緣!
Polly888 發表於 2021-5-8 13:21:07 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-5-8 11:54
整個露台都香咁好,什麼名字?可惜我家太熱,無緣!

賣花的人說是中國小花蕙蘭 。
試下種, 今年第一次渡夏, 心情都是戰戰兢兢的
聽人家說,渡夏不太難,但要種到開花就難了
B17 發表於 2021-5-8 15:09:28 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-5-8 13:21
賣花的人說是中國小花蕙蘭 。
試下種, 今年第一次渡夏, 心情都是戰戰兢兢的
聽人家說,渡夏不太難,但 ...

https://m.xuite.net/blog/lavenderliju/green/41629318

唔通係佢?
Polly888 發表於 2021-5-8 15:37:38 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-5-8 15:09
https://m.xuite.net/blog/lavenderliju/green/41629318

唔通係佢?

好似係呀,大師您好利害,咁都畀您上網搵到
Polly888 發表於 2021-5-8 15:40:11 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-5-8 15:09

唔通係佢?

好多謝大師的資料 thanks
Polly888 發表於 2021-5-19 12:40:18 來自手機 |顯示全部樓層
請過來看看她開心的樣子
coffee513 發表於 2021-5-19 14:50:23 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-5-19 12:40
請過來看看她開心的樣子

睇嚟花好襟開,花式又嬌艷,可否分享多一兩個角度嘅相。
另外,請盤葉高多少?
Polly888 發表於 2021-5-19 18:03:40 來自手機 |顯示全部樓層
coffee513 發表於 2021-5-19 14:50
睇嚟花好襟開,花式又嬌艷,可否分享多一兩個角度嘅相。
另外,請盤葉高多少? ...

這個角度已是最好的了, 佢生得好低 ,換個角度啲葉就會遮住啦。
正常情況下,應該會生出一支好長嘅花莖,花莖上面會有一串串的花朵 。佢係意外的收穫。冇諗過佢會開花,所以佢冇咩花莖,就開咗朵花。
成熟的葉子有40至50 cm長
coffee513 發表於 2021-5-19 20:23:52 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-5-19 18:03
這個角度已是最好的了, 佢生得好低 ,換個角度啲葉就會遮住啦。
正常情況下,應該會生出一支好長嘅花莖 ...

果然係夠怕羞。
有半米高,對於我嚟講,是巨無霸了。
唔該晒Polly大。
Polly888 發表於 2021-7-5 13:46:02 來自手機 |顯示全部樓層
落咗幾日雨的結果