至愛龜甲龍

作者: babyjon 发表于 2021-4-21 10:53:30
634 14

自從上次JJ MARKET買了一舊龜甲龍之後,跟着日子出去也找不到了,幸運地昨天又在同一檔口看到三舊,就不用諗太多,還下價就全買走吧!有時喜歡是沒有原因的 20210429_110828.jpg

2F694677-77CA-44D3-9BD9-045F07C6511F.jpeg F6910EC1-0260-457E-85AD-599FDCBC1098.jpeg 5F074B34-6FF7-4CC8-A4DD-60CC73C60A99.jpeg

上一篇:請教多肉品種
下一篇:多謝前輩分享
babyjon 發表於 2021-5-16 13:36:27 來自手機 |顯示全部樓層
16/5/3021 CCDE8D96-159B-4334-8A75-66CEAE694C9F.jpeg C939085B-63AA-455E-9D32-B0D0D4820A4C.jpeg 龜甲龍在泰國可能不用休眠吧
babyjon 發表於 2021-9-17 22:24:32 來自手機 |顯示全部樓層
12/9/2021
四隻龜甲龍終於更換了盒,才不夠一星期又生長了 ! AFF4A46E-BE72-4A73-933B-242B08E99639.jpeg 5588A5EF-BA69-4BDB-AFD2-9E452BB595F0.jpeg EECFBC91-AFBB-4CF0-A9F2-A0D0F5D34678.jpeg 346D038B-D157-4D4D-B2E8-4F388312F338.jpeg
yunge0 發表於 2021-9-18 16:43:07 來自手機 |顯示全部樓層
比想像中長得快,幾好!
chuyat10 發表於 2021-9-18 19:30:41 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2021-9-17 22:24
12/9/2021
四隻龜甲龍終於更換了盒,才不夠一星期又生長了 !

龜都算易養,籐蔓要整支撐架,太多就比較麻煩,我宜家墨龜,南非龜,山龜三盆爬籐,同品種再多就唔想了。
babyjon 發表於 2021-9-18 21:49:14 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2021-9-18 16:43
比想像中長得快,幾好!

佢哋之前夠日子菜子變黃,就換盆,真的長得很快
babyjon 發表於 2021-9-18 21:54:58 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-9-18 19:30
龜都算易養,籐蔓要整支撐架,太多就比較麻煩,我宜家墨龜,南非龜,山龜三盆爬籐,同品種再多就唔想了。 ...

其實龜甲龍不易養的,以往在香港養也很容易軟了及收縮啊!山烏龜我大的一舊也養不到,收縮了!嗰頭近
chuyat10 發表於 2021-9-19 09:54:45 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2021-9-18 21:54
其實龜甲龍不易養的,以往在香港養也很容易軟了及收縮啊!山烏龜我大的一舊也養不到,收縮了!嗰頭近<span class="emoji emoji1 ...

冇積水至緊要,夏天積水一曬就麻煩。我早晚見下太陽,其餘時間入屋嘆冷氣,宜家多左好多塊根都冇事,新買左粒龜甲蘿摩一個禮拜,退化左一塊葉就已停止惡化了,之前白皮都係退化三枝葉,宜家生四枝新葉穩定左。
babyjon 發表於 2021-9-19 12:43:05 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-9-19 09:54
冇積水至緊要,夏天積水一曬就麻煩。我早晚見下太陽,其餘時間入屋嘆冷氣,宜家多左好多塊根都冇事,新買 ...

系呀,應該是水多了,外面又太熱受不了。架子就換給龜甲龍用吧
babyjon 發表於 2021-9-19 14:37:47 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-9-19 09:54
冇積水至緊要,夏天積水一曬就麻煩。我早晚見下太陽,其餘時間入屋嘆冷氣,宜家多左好多塊根都冇事,新買 ...

十兄越玩越精
chuyat10 發表於 2021-9-19 19:39:44 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2021-9-19 14:37
十兄越玩越精

玩塊根唔夠實力,太貴啦,淨係買D小苗過下癮咋。
Amber_Ng 發表於 2021-9-19 21:48:21 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-9-18 19:30
龜都算易養,籐蔓要整支撐架,太多就比較麻煩,我宜家墨龜,南非龜,山龜三盆爬籐,同品種再多就唔想了。 ...

龜可以玩突然死亡嫁
babyjon 發表於 2021-9-24 16:29:12 來自手機 |顯示全部樓層
4隻龜甲龍又努力爬了 B447A125-93D4-4162-8368-5D2B8417F45C.jpeg 63E46452-49FB-4CE0-9579-AB5235F94A53.jpeg
chuyat10 發表於 2021-9-24 21:15:26 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2021-9-24 16:29
4隻龜甲龍又努力爬了

缺點係龜裂紋唔夠,慢慢來啦。
babyjon 發表於 2021-9-24 23:06:52 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-9-24 21:15
缺點係龜裂紋唔夠,慢慢來啦。

裂紋來日方長,最重要健健康康,養不死