敢愛敢種非洲堇

作者: Polly888 發表于 2021-4-6 16:52:30
1716 8
這是我第一次由小苗種到開花嘅非洲紫羅蘭,歷時十個月 。就好像懷胎十月 ,終於生咗咁興奮 ,好心急想睇下寶寶嘅可愛樣。 現在記錄下寶寶誕生嘅過程
Polly888 發表於 2021-4-6 16:54:34 來自手機 |顯示全部樓層
4月2日,開了3朵
回復

小雷子 發表於 2021-4-6 16:55:03 來自手機 |顯示全部樓層
越種越愛,一失足成千盆花!

係呀真係越跌越深, 難自拔.·´¯`(>▂<)´¯`·.  發表於 2021-4-6 17:05
回復

rwgplant 發表於 2021-4-6 16:58:48 來自手機 |顯示全部樓層
好可愛,幫佢修下葉就更加標剔符
回復

Polly888 發表於 2021-4-6 17:01:33 來自手機 |顯示全部樓層
4月4日,開了5朵。
花朵初開時是綠色 ,慢慢會變成白色 ,最後變成白中帶紫 , 全部都好靚, 我好喜歡 ,大家睇睇
回復

Polly888 發表於 2021-4-6 17:12:08 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-4-6 16:58
好可愛,幫佢修下葉就更加標剔符<span class="emoji emoji1f601"></span>

我係好手 ,請多多指教
未修過葉 ,請問怎樣修葉,是否不要底層 嘅葉 ?需要留下幾多層葉呀?thanks
回復

rwgplant 發表於 2021-4-6 18:12:04 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-4-6 17:12
我係好手 ,請多多指教<span class="emoji emoji1f64f"></span>
未修過葉 <span class="emoji emoji1f62c"></span>,請問怎樣修葉<span class="emoji emoji1f914[ ...

Hi好手,我是壞手,幸會!
修葉可以先從生長點開始數,一圈一圈,然後從最外圍,先剔走多餘老葉,根據每盆株形情況,逐步修整造型,以你認為最好看方向改造,有時都需要人為矯形,慢慢去試,放膽去做
回復

winnieling 發表於 2021-4-6 18:46:15 來自手機 |顯示全部樓層
種得好靚呀

多謝師姐。◕‿◕。  發表於 2021-4-6 22:54
回復

Polly888 發表於 2021-4-6 22:53:27 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-4-6 18:12
Hi好手,我是壞手,幸會!
修葉可以先從生長點開始數,一圈一圈,然後從最外圍,先剔走多餘老葉,根據每盆 ...

Hi 好幫手, 係我衰多手將新手 寫成好手 。好多謝你嘅解答 。 你實在係好幫得手嘅高手 。 感謝你

哈哈,新手好,舊手都好,不如和我握握手[emoji]1f601[/emoji]  發表於 2021-4-6 23:06
回復