2021-AV Club(updated #40,#68,#82)

作者: rwgplant 發表于 2021-4-5 15:52:55
2907 81
chuyat10 發表於 2021-4-8 14:19:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-8 14:17
帶埋十郎嫂去,拍吓拖!

太貴就唔好帶佢啦。
回復

rwgplant 發表於 2021-4-8 14:19:41 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-8 14:16
你約十郎一齊去,大家可以互相交流!<span class="emoji emoji1f609"></span>

我同你一樣,都未去過
回復

小雷子 發表於 2021-4-8 14:25:28 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-4-8 14:19
我同你一樣,都未去過

我都好想去見識下!以前都有幻想過,自己可以開間小店,可以買下植物,邊旁有埋小小 cafe一邊可以比客人嘆下咖啡,另一邊可以畫下油畫!你話係咪好寫意呢!
回復

rwgplant 發表於 2021-4-8 14:30:30 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-8 14:25
我都好想去見識下!以前都有幻想過,自己可以開間小店,可以買下植物,邊旁有埋小小 cafe一邊可以比客人 ...

你快D開番間,我好想試下你沖嘅coffee,睇你一邊沖咖啡一邊畫畫
回復

小雷子 發表於 2021-4-8 14:34:33 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-4-8 14:30
你快D開番間,我好想試下你沖嘅coffee,睇你一邊沖咖啡一邊畫畫<span class="emoji emoji1f601"></span> ...

我唔識做生意的,淨識玩!
回復

rwgplant 發表於 2021-4-8 14:41:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-8 14:34
我唔識做生意的,淨識玩!

有理想,做人先有目標,個個富豪都係玩出嚟,越識玩越易發達
回復

小雷子 發表於 2021-4-8 14:46:11 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-4-8 14:41
有理想,做人先有目標,個個富豪都係玩出嚟,越識玩越易發達

希望有日會成功!
回復

rwgplant 發表於 2021-4-9 11:05:19 來自手機 |顯示全部樓層

早晨各位,特意獻給雷大的
初花未完全正色,少少跑咗,收住貨先雷大
回復

Ming36 發表於 2021-4-9 20:23:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-8 14:25
我都好想去見識下!以前都有幻想過,自己可以開間小店,可以買下植物,邊旁有埋小小 cafe一邊可以比客人 ...

快啲開返間啦!我實帶隊幫襯妳,有花、有畫、有咖啡奶茶、有蛋糕西餅,賣乜、整乜任妳決定
回復

Ming36 發表於 2021-4-9 20:25:59 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-4-9 11:05
初花未完全正色,少少跑咗,收住貨先雷大 ...

才子醫師可以負責花的部份,擺喺小雷子店舖賣喎!冇花,就叫佢買靚花;有花,就幫佢醫花,變靚啲、變大啲、變多啲
變咗富豪都冇人知
回復

小雷子 發表於 2021-4-9 23:23:30 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-4-9 20:23
快啲開返間啦!我實帶隊幫襯妳,有花、有畫、有咖啡奶茶、有蛋糕西餅,賣乜、整乜任妳決定<span class="emoji emoji1f44d[/ ...

幻想一下,都幾開心!
回復

小雷子 發表於 2021-4-9 23:27:11 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-4-9 11:05
初花未完全正色,少少跑咗,收住貨先雷大 ...

好靚呀!少少跑色唔緊要,對版先重要!其實佢係咪同我棵同名唔同品種?
回復

Ming36 發表於 2021-4-10 00:04:24 來自手機 |顯示全部樓層
才子醫師,請問它們是同出一品種的分株,為什麼漸漸長大後,葉片的外觀分別這麼大?
附上它們童年合照一張,以供參考。
謝謝把脈
回復

chuyat10 發表於 2021-4-10 07:50:07 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-4-9 20:25
才子醫師可以負責花的部份,擺喺小雷子店舖賣喎!冇花,就叫佢買靚花;有花,就幫佢醫花,變靚啲、變大啲 ...

ming大意思叫兩位合伙開花店?真係成功就好囉,又係一段佳話。
回復

Ming36 發表於 2021-4-10 09:01:32 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-4-10 07:50
ming大意思叫兩位合伙開花店?真係成功就好囉,又係一段佳話。<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span> ...

十郎兄有冇興趣加入呀?可以考慮以英式high tea 花架擺設作招徠,提供魔法露台出產的養生花草茶、十郎牌花必靚基泥混合土,我也可以幫手提供咖啡渣
回復

rwgplant 發表於 2021-4-10 11:14:31 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-4-10 00:04
才子醫師,請問它們是同出一品種的分株,為什麼漸漸長大後,葉片的外觀分別這麼大?
附上它們童年合照一張 ...

Ming大,你肯定係出自同一母株?
從幼株照片睇,已經分得出左邊是普通葉,右邊係少女葉,會唔會一開始就搞錯咗,其實係分別出自兩個母株。但係又唔係無出自同一母株嘅可能性,我試過黃蜂花之類就由匙羹葉變普通葉,好似你咁嘅情況,相信要其他資深花友解答,我認才疏,答唔到你,Sorry。
回復

小雷子 發表於 2021-4-10 12:23:46 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-4-10 11:14
從幼株照片睇,已經分得出左邊是普通葉,右邊係少女葉,會唔會一開始就 ...

感覺似去醫院生BB,比姑娘調亂咗!
快啲拎去驗DNA!
回復

Ming36 發表於 2021-4-10 12:51:14 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-4-10 11:14
從幼株照片睇,已經分得出左邊是普通葉,右邊係少女葉,會唔會一開始就 ...

謝謝醫師
我都覺得搞錯咗,會盡快進行滴血認親
回復

Ming36 發表於 2021-4-10 12:53:24 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-10 12:23
感覺似去醫院生BB,比姑娘調亂咗!
快啲拎去驗DNA!

應該係啦!可能名牌都插錯埋,佢哋越大我覺得越唔對路,唯有厚顏問吓
回復

小雷子 發表於 2021-4-10 13:44:32 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-4-10 12:53
應該係啦!可能名牌都插錯埋,佢哋越大我覺得越唔對路,唯有厚顏問吓  ...

我淘左名牌子,唔知效果如何,到货再報告!
回復