十字葉(努力渡夏中)(成功開花了)

作者: Ison 發表于 2021-4-2 13:21:02
3851 37

Va-Bank 是舊年7月開始接觸的十字葉,渡過一年夏,由一盆變了兩盆,機緣之下多了盆Lucky Number ,希望今年再成功渡夏,如果成功的話,我會分享沒有長開冷氣下種植十字葉的方法,知道好多前輩都有失敗經歷,不見意沒有冷氣下種十字葉
chestnut007 發表於 2021-4-3 14:25:36 來自手機 |顯示全部樓層
有冷氣都很難種啊!Ison 挑戰超高難度,預祝成功。
回復

Ison 發表於 2021-4-3 15:06:07 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2021-4-3 14:25
有冷氣都很難種啊!Ison 挑戰超高難度,預祝成功。

不知道啊Va-bank 總算過了一夏季,希望今天也可以啦
回復

chestnut007 發表於 2021-4-5 10:12:52 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2021-4-3 15:06
不知道啊Va-bank 總算過了一夏季,希望今天也可以啦

真係好叻!我之前在發叔買咗一盤,已經C了。
回復

Ison 發表於 2021-4-6 22:38:15 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2021-4-5 10:12
真係好叻!我之前在發叔買咗一盤,已經C了。

希望我能夠掌握不用冷氣種法,lucky number 是我第二個實驗品,咁大家就可以安心渡夏了

加油!  發表於 2021-4-6 23:02
回復

PhoenixQQ 發表於 2021-4-7 09:23:16 |顯示全部樓層
依家有D冷氣風扇可以有冷風, 而D風又有濕氣, 應該可以一試.
回復

Ison 發表於 2021-4-7 11:32:24 來自手機 |顯示全部樓層
PhoenixQQ 發表於 2021-4-7 09:23
依家有D冷氣風扇可以有冷風, 而D風又有濕氣, 應該可以一試.

我種的地方不大,原本想過用噴霧器,但會整濕周邊地方,結果殘念⋯唔知噴濕風扇有幾濕呢?
回復

Ison 發表於 2021-5-1 10:30:23 來自手機 |顯示全部樓層

滿月了,種了一個月看看有沒有大到,第一張是初回來,第二張是今早影的,也同自己講加油啊!
回復

chuyat10 發表於 2021-5-1 10:40:20 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2021-5-1 10:30
滿月了,種了一個月看看有沒有大到,第一張是初回來,第二張是今早影的,也同自己講加油啊! ...

預祝成功,也一定成功。
回復

Ming36 發表於 2021-5-1 11:39:07 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2021-4-7 11:32
我種的地方不大,原本想過用噴霧器,但會整濕周邊地方,結果殘念⋯唔知噴濕風扇有幾濕呢? ...

依家有啲空氣清新機,有放霧(肉眼近乎看不到)加濕功能,只會令家居濕度提高,不會整濕地方。
回復

Ming36 發表於 2021-5-1 11:40:37 來自手機 |顯示全部樓層
滿月了,種了一個月看看有沒有大到,第一張是初回來,第二張是今早影的,也同自己講加油啊! ...

進展唔錯呀!加油
等你好消息
回復

Scar 發表於 2021-5-1 11:44:36 |顯示全部樓層
尋日同花友傾計~~佢建議我雪兩枝冰水~~出門前放係AV附近降下溫~~我覺得呢個建議非常好~~
回復

Scar 發表於 2021-5-1 11:45:40 |顯示全部樓層

好明顯大左喎~~~望中間D葉就感受到~~
回復

Ison 發表於 2021-5-1 14:35:32 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-5-1 11:40
進展唔錯呀!加油<span class="emoji emoji1f4aa"></span><span class="emoji emoji1f3fb"></span>
等你好消息

謝謝鼓勵,都要過到最熱的34-5度先再說,touch wood講暫時狀態還可以
回復

Ison 發表於 2021-5-1 14:37:24 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2021-5-1 11:44
尋日同花友傾計~~佢建議我雪兩枝冰水~~出門前放係AV附近降下溫~~我覺得呢個建議非常好~~ ...

但冰水頂不頂到好多個鐘頭喎?
回復

Scar 發表於 2021-5-1 14:54:02 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2021-5-1 14:37
但冰水頂不頂到好多個鐘頭喎?

我未試過~~係炎夏當然唔會捱得好耐~~但叫做好過無~~
回復

Ming36 發表於 2021-5-1 15:37:34 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2021-5-1 14:35
謝謝鼓勵,都要過到最熱的34-5度先再說,touch wood講暫時狀態還可以

呢兩日已經開始熱,我都有啲擔心,一陣趕返屋企令它們涼快一下
回復

Ison 發表於 2021-5-1 17:57:13 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-5-1 10:40
預祝成功,也一定成功。

努力中,一日未捱過34度、一日都唔敢講
回復

Ison 發表於 2021-5-12 11:07:08 來自手機 |顯示全部樓層
第一個酷熱天氣終於來臨了,我返工啦回來希望你們健健康康,等着我回來
回復

MC1204 發表於 2021-5-12 15:10:26 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2021-5-12 11:07
第一個酷熱天氣終於來臨了,我返工啦回來希望你們健健康康,等着我回來 ...

師兄,加油!加油。
回復

12下一頁