心急想見你一面~~

作者: Scar 發表于 2021-4-1 21:24:38
3975 80

大年初七將家裡所有植物換盆換泥重種~~
當中好幾個大薯仔及小薯仔陣亡~~
亦有一些乖豬怒結花冧~~
薯仔一大堆~要等佢地開花先可以認明正身~~
先記它的成長~遲些才補返個靚名比佢~
重種後一個月發現一樣好可愛的花冧~ 20210322_203333.jpg

第40日~發現佢多左4個冧~

第42日~明顯長大左好多~

B17 發表於 2021-4-1 22:08:56 |顯示全部樓層
我啲都葉仔細細就見冧
回復

Scar 發表於 2021-4-1 23:12:17 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-4-1 22:08
我啲都葉仔細細就見冧

中間標孖冧~肥嘟嘟~真係好可愛呀~~
回復

Ming36 發表於 2021-4-1 23:38:26 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-4-1 22:08
我啲都葉仔細細就見冧

今年它早開咗花,B大,你認得艾菲爾嗎?
回復

B17 發表於 2021-4-2 00:07:50 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-4-1 23:38
今年它早開咗花,B大,你認得艾菲爾嗎?

是的,石仔-艾菲爾,我的有兩片小葉,離開花還遠,賞花靠你啦
回復

Ming36 發表於 2021-4-2 11:04:32 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-4-2 00:07
是的,石仔-艾菲爾,我的有兩片小葉,離開花還遠,賞花靠你啦

我忽略了它一排,差點忘記了,突然間見它有三個花冧,即刻將佢擺喺靚光位,待遇升級
回復

Scar 發表於 2021-4-7 22:07:53 來自手機 |顯示全部樓層
轉眼就變成了長茄子~按顏色黎睇~佢應該係偏紅的無名紫~

回復

Scar 發表於 2021-4-14 19:54:03 |顯示全部樓層

第49天~開花了~顏色比無名紫紅好多~偏向scarlet這種色~

回復

Scar 發表於 2021-4-14 20:00:24 來自手機 |顯示全部樓層
第54天~~估計明天就會開多一對~

睇住佢地慢慢變色~~也是一種樂趣~

期待小型爆花啊~

評分

查看全部評分

回復

B17 發表於 2021-4-14 20:11:30 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2021-4-14 20:00
第54天~~估計明天就會開多一對~

無名紫偏紅?咁就唔係無名紫啦!
回復

Scar 發表於 2021-4-14 20:12:58 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-4-14 20:11
無名紫偏紅?咁就唔係無名紫啦!

係呀, 開左咁多次都唔係紫色~所以叫左佢做無名scarlett<--似Magenta個色多D~即係桃紅色~
真係唔知佢係邊度黎~但又種左好多年~
回復

B17 發表於 2021-4-14 20:18:19 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2021-4-14 20:12
係呀, 開左咁多次都唔係紫色~所以叫左佢做無名scarlett
真係唔知佢係邊度黎~但又種左好多年~{:emoji_027: ...

雖然唔知名稱,不過色澤形態都靚,如果爆埋花就一流。

多謝B大賞分~~  發表於 2021-4-14 20:30
回復

Scar 發表於 2021-4-14 20:23:35 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-4-14 20:18
雖然唔知名稱,不過色澤形態都靚,如果爆埋花就一流。

比起各位大大果D迷岩~佢肯定係醜小鴨~
回復

Scar 發表於 2021-4-18 17:57:57 來自手機 |顯示全部樓層
見到d冧就開心
回復

Scar 發表於 2021-4-23 18:41:59 來自手機 |顯示全部樓層

第二位老朋友就快可以重聚了~~
見到佢地有少少分别~~應該係唔一樣的~~

今日變成明顯的茄子~~
回復

Scar 發表於 2021-4-25 09:45:43 |顯示全部樓層
昨天開花了~~這位老朋友是Sinn. Liu's Purple Gentle~~
高貴的深紫色 ~~可惜影出黎變左偏紅色~~

回復

Scar 發表於 2021-4-25 10:02:36 |顯示全部樓層
呢兩位朋友都好快可以相認~~唔知有無我掛念的Lime & Berry, Country Prayer, Nora's Moonlight 同 Pirate's Stormy Night 呢?

回復

B17 發表於 2021-4-26 10:16:52 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2021-4-25 10:02
呢兩位朋友都好快可以相認~~唔知有無我掛念的Lime & Berry, Country Prayer, Nora's Moonlight 同 Pirate's ...

開花後加標籤,以後唔使玩認親
回復

Polly888 發表於 2021-4-26 13:36:04 來自手機 |顯示全部樓層
嘩,Scar大大你有好多花等着開啊
回復

Scar 發表於 2021-4-26 15:42:36 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-4-26 10:16
開花後加標籤,以後唔使玩認親

一定要啦!!早排全部重種~~一堆薯仔都攪唔清楚邊個打邊個
回復

12345下一頁