返回列表 發新帖

電光寶石蘭(2022年4月14日更新,重新出發)

作者: taxitang 發表于 2021-3-21 22:08:05
4092 39
B17 發表於 2021-3-22 21:57:58 |顯示全部樓層
W88 發表於 2021-3-22 10:40
呢隻唔難種㗎!
好多好多年前種過,用少少技巧好快就發到一大盆!

kk大嘅悶養大法?
https://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=796280&pid=3095175&fromuid=66917
回復

taxitang 發表於 2021-3-22 22:11:48 |顯示全部樓層

查過資料,通風保濕最重要,一早預備玻璃瓶來保濕,但還未找到更高身更合適,因不打算密封悶養,信心不夠,留有上方開口,瓶身高較保濕,唯有慢慢找。
多謝提供資料。

祝你成功  發表於 2021-3-22 22:27
回復

Polly888 發表於 2021-3-22 22:19:21 來自手機 |顯示全部樓層
上網查過了 ,原來寶石蘭即係珠寶蘭也是石蠶, 我的也是珠寶蘭的一種
回復

B17 發表於 2021-3-22 22:29:07 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-3-22 22:19
上網查過了 ,原來寶石蘭即係珠寶蘭也是石蠶, 我的也是珠寶蘭的一種

石蠶粗生得多,只要唔曬佢,唔係咁易C,春天開花冇難度

多謝大師指點  發表於 2021-3-22 22:38
回復

kkkwan0828 發表於 2021-3-22 23:40:34 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-3-22 21:57
kk大嘅悶養大法?
https://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=796280&pid=3095175 ...

未必每ㄧ種都得嫁
回復

W88 發表於 2021-3-23 10:05:23 來自手機 |顯示全部樓層
kkkwan0828 發表於 2021-3-22 23:40
未必每ㄧ種都得嫁

當然!
珠寶蘭只係一個統稱,有好多唔同屬!
有熱得有唔熱得,有D品種可以乾少少,有D要濕些少,有D品種水苔種就ok, 有D就用混合植料種比較好!

回復

kkkwan0828 發表於 2021-3-23 13:28:06 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2021-3-23 10:05
當然!
有熱得有唔熱得,有D品種可以乾少少,有D要濕些少,有D品種 ...

我用活水苔種炸之前挖ㄧ棵出黎果時重發現條根重長過莖
回復

W88 發表於 2021-3-23 17:40:08 來自手機 |顯示全部樓層
kkkwan0828 發表於 2021-3-23 13:28
我用活水苔種炸之前挖ㄧ棵出黎果時重發現條根重長過莖 ...

活水苔咁開心!
禾都係用現種科學泥,再加多減少!
起禾本蘭花書揾咗幾種較常見珠寶蘭品種!
( 唔同屬)!

多謝W大嘅分享  發表於 2021-3-23 18:36
回復

Polly888 發表於 2021-3-23 18:34:27 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2021-3-23 10:05
當然!
有熱得有唔熱得,有D品種可以乾少少,有D要濕些少,有D品種 ...

聽君一席話 ,勝讀十年書。多謝 W大嘅講解
回復

taxitang 發表於 2021-3-23 20:28:41 |顯示全部樓層
今日收工後,去十二蚊店找玻璃瓶,高身闊瓶,找了一隻,連蓋一體全透明,應該合心水,瓶內底層用魚缸水草泥,上層是水苔,現在只考慮密唔密封,先觀察吓情況先,遲些才作決定。

回復

W88 發表於 2021-3-23 21:27:13 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-3-23 18:34
聽君一席話 ,勝讀十年書。多謝 W大嘅講解

邊有咁誇張呀!
地生蘭向來比較少種,只係有基本認識咋!

。◕‿◕。  發表於 2021-3-23 22:46
回復

Polly888 發表於 2021-3-23 22:55:09 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2021-3-23 20:28
今日收工後,去十二蚊店找玻璃瓶,高身闊瓶,找了一隻,連蓋一體全透明,應該合心水,瓶內底層用魚缸水草泥 ...

Taxi大大,經你悉心打扮後的小苗特別可愛
回復

taxitang 發表於 2021-3-24 08:13:17 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-3-23 22:55
Taxi大大,經你悉心打扮後的小苗特別可愛

謝謝,往日在花場,隨便將石蠶放在沒太陽直曬的一邊,就可以生長得非常之好,但這寶石蘭是初養,看看能否養活。

多謝大大嘅分享  發表於 2021-3-26 19:20
回復

taxitang 發表於 2022-4-15 19:53:07 |顯示全部樓層
之前的寶石蘭不幸西去,2021年11月20日,買小魚仔,看見魚店有電光寶石蘭出售,太吸引,再接再勵,再養,不經不覺差不多五個月了,底葉枯了,但驚喜發現莖部有新芽長出,真開心,怕熱的傢伙,看看今次能否度夏!

五個月前上盆照,

五個月前上盆照,

今日照,水苔長青苔

今日照,水苔長青苔

不時用放大鏡尋驚喜,終於有發現

不時用放大鏡尋驚喜,終於有發現

同場加張魚缸照

同場加張魚缸照
回復

B17 發表於 2022-4-15 22:06:38 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2021-3-24 08:13
謝謝,往日在花場,隨便將石蠶放在沒太陽直曬的一邊,就可以生長得非常之好,但這寶石蘭是初養,看看能否 ...

葉紋好靚
回復

taxitang 發表於 2022-4-15 22:38:06 |顯示全部樓層

謝謝!看看今次能否度夏。
回復

Polly888 發表於 2022-4-16 13:23:49 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2022-4-15 19:53
之前的寶石蘭不幸西去,2021年11月20日,買小魚仔,看見魚店有電光寶石蘭出售,太吸引,再接再勵,再養,不 ...

好靚
好夢幻
請問要幾$?
回復

taxitang 發表於 2022-4-16 16:21:59 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2022-4-16 13:23
好靚
好夢幻
請問要幾$?

記得當時店舖賣的時候有分大細株,大的約120左右、細的100左右。

謝謝  發表於 2022-4-16 20:06
回復

kenwong 發表於 2022-4-18 20:39:35 |顯示全部樓層

https://canadianorchidcongress.c ... R_SPECIAL_ISSUE.pdf

以前隻Macodes petola 磨了幾年最後都係斷了種
溫度合適係好快一大叢.....只係爛起上黎死仲快條老莖爛唔停

其實我印象中Dossnia 要比Macodes/金線耐操
回復

taxitang 發表於 2022-4-19 07:49:53 |顯示全部樓層
kenwong 發表於 2022-4-18 20:39
https://canadianorchidcongress.ca/wp-content/uploads/2021/07/COC2021_SUMMER_SPECIAL_ISSUE.pdf

以前 ...

早晨,多謝提供連結,可惜不懂英文,但看圖片都知好詳盡,謝謝!
認知中,品種怕熱,希望順利度夏,我這棵老葉消退快過新葉生長,所以底部無葉,現在有側芽長,如能收復美觀就好。
回復