文心蘭假球莖

作者: tw1 發表于 2021-3-4 06:47:33
1461 6
文心蘭假球莖頂的頂尖無曬葉,是否這棵假球莖已bye bye? 會出番葉嗎?
請指教。
tw1 發表於 2021-4-2 18:33:28 |顯示全部樓層
近排發現文心蘭的球莖位置出葉。請問這樣是否正常?有冇需要特別照顧?
Untitled picture.jpeg
回復

Brev 發表於 2021-4-3 08:13:34 來自手機 |顯示全部樓層
正常,慢慢俾多啲太陽,陽光唔夠,新芽長唔大的,陽光夠,肥料有,佢生得壯就等開花
回復

tw1 發表於 2021-4-5 13:07:48 來自手機 |顯示全部樓層
Brev 大大,收到!謝!
回復

Ming36 發表於 2021-4-5 15:40:51 來自手機 |顯示全部樓層
Brev 發表於 2021-4-3 08:13
正常,慢慢俾多啲太陽,陽光唔夠,新芽長唔大的,陽光夠,肥料有,佢生得壯就等開花<span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

Brev 大大,這與劍葉文心比較,那一品種比較需要多陽光?
我現在把它們全部放在一起。
以前種過迷你文心,葉片較薄,受不住強光

其實兩種都要光,有次去鄉郊,見人將黃花文2心半露天種,啲花多到呢~  發表於 2021-4-5 17:17
回復

W88 發表於 2021-4-5 16:56:54 來自手機 |顯示全部樓層
Brev大咁棒葉文心,老鼠尾,軍刀文心又點種呀,晒唔晒得㗎,平日要點打理㗎,要唔要施肥㗎,幾多日淋一次水好呀?

W大啲花有W神庇佑,唔駛光同水都種到㗎啦 XDD  發表於 2021-4-5 17:18
回復

Brev 發表於 2021-4-5 17:20:52 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2021-4-5 16:56
Brev大咁棒葉文心,老鼠尾,軍刀文心又點種呀,晒唔晒得㗎,平日要點打理㗎,要唔要施肥㗎,幾多日淋一次水 ...

等我都學吓W大式攝影先~
回復