請問...有咩方法可以防治蚜虫???

作者: 嘉程 發表于 2011-7-15 23:55:52
4374 16
我已經好多棵植身死起佢地手上,真係令我受到嚴重打擊,究竟有冇方法防治呢??
loyuensau 發表於 2011-7-16 10:56:23 |顯示全部樓層
我試過用稀釋火酒抺. 都work.
回復

孖吉 發表於 2011-7-16 11:00:39 |顯示全部樓層
咁你有冇噴過任何藥先?
回復

嘉程 發表於 2011-7-17 02:11:58 |顯示全部樓層
我噴過一d針對花草ge殺虫劑,但好似好傷,同埋冇乜效用
回復

孖吉 發表於 2011-7-17 08:12:32 |顯示全部樓層
嘉程 發表於 2011-7-17 02:11
我噴過一d針對花草ge殺虫劑,但好似好傷,同埋冇乜效用

OK,好多殺蟲水都好傷咖,用苦楝油啦,有機咖,冇咁毒,對蚜蟲都幾有效。

頭 3 次每隔 3 日噴一次,之後 每星期 1 次。以防蚜蟲第 2、3、4 ... 梯隊作惡。

另外如果有螞蟻要消滅,因為有啲螞蟻會放養蚜蟲,會搬蚜蟲蛋去你的植物上面。
回復

小夜 發表於 2011-7-17 08:31:20 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-7-17 08:12
OK,好多殺蟲水都好傷咖,用苦楝油啦,有機咖,冇咁毒,對蚜蟲都幾有效。

頭 3 次每隔 3 日噴一次,之後 ...

啲螞蟻咁賤?

我露台最近都發現有螞蟻,有咩方法驅走佢又唔洗由我大開殺戒?
回復

孖吉 發表於 2011-7-17 13:34:59 |顯示全部樓層
小夜 發表於 2011-7-17 08:31
啲螞蟻咁賤?

我露台最近都發現有螞蟻,有咩方法驅走佢又唔洗由我大開殺戒? ...

我地養牛榨牛奶,啲螞蟻養蚜蟲食蜜 吖嘛~

好以話 蒜頭水 可以驅蟻,不過我未試過
回復

貓尾 發表於 2011-7-18 13:13:28 |顯示全部樓層
租田比我個莊主教落:   

1. 可以在田的中間放少少石灰粉, 唔好太多, 四邊唔好落, 要比D 蟻有路走, 之後第二個禮拜見無乜蟻就圍住田四邊落, 唔准佢地再入黎。

2. 可以大灑茶籽粉, 大大包都係幾十蚊, 好香, 之後佢會轉化成泥土WO。

我試過1個月, 真係少左, 但不能絕對無, 因為我塊田都幾有營養, 而且花生麩特別惹味, D蟻當然係知道有好野食, 所以入左黎啦~!
回復

flowerPP 發表於 2011-7-18 13:49:49 |顯示全部樓層

我都覺得苦楝油好有效.
回復

KKKK 發表於 2011-7-18 14:44:36 |顯示全部樓層
請問苦楝油可以在那裏買到?我在家種的植物 .. 我都已經用新嘅 "花寶"棓植土同種子起種... 都見到有好細嘅小蟲在泥上邊行,都唔知佢地係邊度嚟嘅.....

我試過用辣椒水.. 又殺唔死佢地..
回復

chanpyhilda 發表於 2011-7-18 14:54:04 |顯示全部樓層
我噚晚用辣椒水跟住條蟻路嚟噴, 滅佢條路, 又可防虫.  每次見有蟻都係咁做. 我花園都冇咩蟻.
每次飲完奶都加水入個盒度, 用嚟淋花槽. touch wood 未見過有芽虫.
回復

KKKK 發表於 2011-7-18 16:24:16 |顯示全部樓層
chanpyhilda 發表於 2011-7-18 14:54
我噚晚用辣椒水跟住條蟻路嚟噴, 滅佢條路, 又可防虫.  每次見有蟻都係咁做. 我花園都冇咩蟻.
每次飲完奶都 ...

奶加水可以防芽蟲?

好多網上資料都係咁講, d奶可以封佢地嘅呼吸系統  發表於 2011-7-18 16:31
回復

KKKK 發表於 2011-7-18 16:34:30 |顯示全部樓層
真的嗎?等我搵一棵試試先﹗不過我其實唔肯定係泥土啲行嘅係唔係芽蟲...
回復

孖吉 發表於 2011-7-18 21:21:09 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-7-18 14:44
請問苦楝油可以在那裏買到?我在家種的植物 .. 我都已經用新嘅 "花寶"棓植土同種子起種... 都見到有好細嘅 ...

苦楝油好多地方都可以買到咖,菜種行最平,大間啲的花店都有,花墟木木木記都有。

另外泥裏面的蚊滋只要有潮濕就會有,如果家裏種食用種物肥有機肥則會更多,除咗噴啲毒性更高的殺蟲水外,係冇乜辦法完全解决。可以做的是:施肥要埋好,不能用液肥,和 "習慣" 佢地存在。(放一小碟蘋果醋引佢地自投羅網都有小小幫助)
回復

嘉程 發表於 2011-7-19 01:43:00 |顯示全部樓層

咩係苦練油??點樣整??去邊D類型 GE 商鋪買到?
回復

嘉程 發表於 2011-7-19 01:43:50 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-7-18 21:21
苦楝油好多地方都可以買到咖,菜種行最平,大間啲的花店都有,花墟木木木記都有。

另外泥裏面的蚊滋只要 ...

係咪入花店直接問佢有冇苦練油賣就得啦?

係,有盆栽賣的花店好多都會有  發表於 2011-7-19 08:54
回復

KKKK 發表於 2011-7-19 08:39:57 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-7-18 21:21

另外泥裏面的蚊滋只要 ...

有機會找找看﹗只係我比較小出旺角,我依區又應該無咩菜種行.. (我未見過)...

蚊滋以前有.. 依在已經唔多覺,可能係之前我問過街市花舖,有蚊滋點好... 老闆娘就話可以係泥面放小石... 因為小石會快啲乾,而石底的泥還濕,蚊滋也不易發覺及進去﹗於是我換過泥後試了一段時間,真的沒有了蚊滋...

我今早在家發現紫蘇有 蜘蛛網 , 發現有不小的小紅點在網上邊走動... 其實之前已見過有網... 但後來沒有只細看﹗...我估計應該是你們是的紅蜘蛛應該沒錯吧... 真不辛... 我在家中也中了....
昨天不知什麼時候,網上看過一些資料,說奶只對紅蜘蛛有用.. 我就把心一橫... 噴依棵紫蘇... 葉及泥土都噴... 今晚返屋企睇吓點...希望有用...
回復