新手二問 - 泥土有小昆蟲

作者: Parsley 发表于 2021-2-24 14:15:13
1455 12
泥土有小昆蟲, 有小如螞蟻(但應該不是因為比螞蟻還要小的)
大概十二月來到我家, 那時候已經有小飛飛間中飛出來~。~
前幾天天氣回暖結果有體積大過之前的飛飛飛出來 (什麼來的?!)

一直不敢亂動因為她有新葉和花莖長出來
但根部一直長的是超級短而且發黑就完了
來的時候本來有一條氣根更是愈長愈奇怪=。=

奇怪的氣根,之前不知道為什麼弄成這樣的葉,新出很短的根

奇怪的氣根,之前不知道為什麼弄成這樣的葉,新出很短的根

花莖,繼續超級短的根,長得不錯的新葉

花莖,繼續超級短的根,長得不錯的新葉

現在什麼辦才好,有勞大家指教!!!
freddywongdy 發表於 2021-2-24 14:23:01 |顯示全部樓層
蝴蝶蘭係附生蘭,
唔好用泥種,改用彬皮加小小水苔就會生得好好!
又唔會有太多小昆蟲滋生,
見d根有長勢,而家換植料最好時間呢!
Parsley 發表於 2021-2-24 14:23:35 來自手機 |顯示全部樓層
還有一塊葉有點怪 20210224_142238.jpg
Parsley 發表於 2021-2-24 14:25:59 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-2-24 14:23
蝴蝶蘭係附生蘭,
唔好用泥種,改用彬皮加小小水苔就會生得好好!
又唔會有太多小昆蟲滋生,

但我又好擔心如果而家換但花莖又生緊會唔會有負面影響?.?
freddywongdy 發表於 2021-2-24 15:31:48 |顯示全部樓層
Parsley 發表於 2021-2-24 14:25
但我又好擔心如果而家換但花莖又生緊會唔會有負面影響?.?

而係喎!睇漏左!
開完花換晒佢啦!
用泥種好易嗡爛根,
好在你用紅陶盆,
小心比水同通風就得!
Ming36 發表於 2021-2-24 16:13:10 來自手機 |顯示全部樓層

趁住佢仲有些靚根,花後快手起咗佢出嚟,剪走(鉸剪要消毒)爛根(黑色、空心)換晒啲植料。可以簡單消毒、殺菌,室內種植保平安。
Parsley 發表於 2021-3-15 17:37:49 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-2-24 16:13
趁住佢仲有些靚根,花後快手起咗佢出嚟,剪走(鉸剪要消毒)爛根(黑色、空心)換晒啲植料。可以簡單消毒、 ...

話說小飛飛真係好煩結果一星期後我忍唔住起左泥換水苔。。。
本來佢仲有少少小肥綠根。。。

一起見到佢的根先知佢咁慘情。。。
前面個段霉左但佢仲想生存好努力後面出新根。。。
但真係霉到爛哂好慘

而家換左水苔後一星期。。。我估佢仲生存緊(?)
頭先講緊小肥根變左色(為什麼??!!不喜歡水苔?!)
但花莖還在長(表示還在生存中對吧?!)
不過葉子不堅挺而且超級軟又是什麼狀況?!

拜託大家拯救一下這棵努力想活的角落生物。。。感謝!!!
Ming36 發表於 2021-3-15 21:26:51 來自手機 |顯示全部樓層
Parsley 發表於 2021-3-15 17:37
話說小飛飛真係好煩結果一星期後我忍唔住起左泥換水苔。。。
本來佢仲有少少小肥綠根。。。

好開心,你最後決定救植株
「留得植株在,哪怕冇花開呢?」之前啲前輩同我講過。
這蝴蝶蘭仍生存,請放心!
新根尖是話俾你聽,它生存有望,氣生根追水方向,吸空氣中的濕氣。
底層的葉皺縮是之前根已爛被剪掉了,不用擔心,有新根就會有新葉長出,整株蘭花會煥然一新。
現時回南天,一至兩個禮拜先再淋水也可以,看你家的通風情況。水苔可以輕輕壓實一點,以免積水。
祝福它
Parsley 發表於 2021-3-16 13:43:00 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-3-15 21:26
好開心,你最後決定救植株
「留得植株在,哪怕冇花開呢?」之前啲前輩同我講過。
這蝴蝶蘭 ...

多謝你!!!
換個時好驚做錯~__~
我擺窗台度,朝早有時有太陽
不過如果水苔面少少乾但個底個洞摸仲有濕度
淋唔淋水好?

第一次用水苔種之前全部用泥

多謝你的祝福呀,
開花我唔敢奢求只係想佢健康成長T.T
Ming36 發表於 2021-3-16 13:54:24 來自手機 |顯示全部樓層
Parsley 發表於 2021-3-16 13:43
多謝你!!!
換個時好驚做錯~__~
我擺窗台度,朝早有時有太陽

等多陣,待八九成乾先再淋透,即淋到有水在盆底流出來。
或是如果只有一兩盆,又有時間,可以浸盆,讓水苔慢慢吸夠水。
情願乾都唔好太濕
Parsley 發表於 2021-3-26 11:42:49 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-3-16 13:54
等多陣,待八九成乾先再淋透,即淋到有水在盆底流出來。
或是如果只有一兩盆,又有時間,可以浸盆,讓水 ...

又係我呀
希望你唔好覺得我煩啦
好似黎覆診睇醫生咁
花莖個度還好還在長
不過葉個度最底個塊(年紀最大?)黃哂
洗唔洗又起盤剪左佢?
同埋除左新個塊葉 全部葉都皺哂皮冇力
我有壓水苔但係咪唔夠?

謝謝
Ming36 發表於 2021-3-26 17:42:16 來自手機 |顯示全部樓層
Parsley 發表於 2021-3-26 11:42
又係我呀
希望你唔好覺得我煩啦
好似黎覆診睇醫生咁

不用客氣,大家分享吓,交流吓啫!
不用剪走黃葉,它會乾枯後自己脫離。
其他葉也不用動,待新葉長出。
植株好似置低了一點,一般我見出面的會輕輕高少少,水苔可壓實一點,避免積水爛根
Parsley 發表於 2021-4-6 15:43:49 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-3-26 17:42
不用客氣,大家分享吓,交流吓啫!
不用剪走黃葉,它會乾枯後自己脫離。
其他葉也不用動,待新葉長出。

我覺得佢就快gg.....
已經自動脫離左2塊黃葉
應該就快成棵解體gg....
除左黃葉仲有2顆花蕾消左
圖中係第2顆0.0”
有一朵花想開,但睇到佢顏色個度營養不良==”
氣根全白,應該冇氣gg

其實佢真係好多花蕾但咁樣我都係打定輸數好了
so sad實驗失敗