仙人波波 #66 兜b布紋 新入白球

作者: zoka 發表于 2021-2-6 15:08:40
4303 101

新一年開返個新post~
第一次種到仙肉開花,真係太開心,感謝大家無私分享不厭其煩教我呀

花照:
我媽話牛年生牛角嘅嘉文丸XD
其實之前想入佛頭嘉文,點知錯手入左隻姣花小雞雞XD
放唔倒片只能出解像度勁低嘅gif(看post 尾)

小白星今日都開喇~爭啲瞓過籠影唔倒開花片XD
(看post 尾)
好清純可愛嘅小粉花

2020 6月播小苗:

2020 8月播小苗,其他生得唔太靚,主要影9月播生到愛恩斯坦咁嘅白雲高砂XD

之前種被放養嘅火龍果肥左好多:

仲有曬到變左粉紅色嘅大㦸科肥布:

希望快啲爆花啦~~~

評分

查看全部評分

chuyat10 發表於 2021-2-6 15:32:45 來自手機 |顯示全部樓層
開花有回報啦,春暖花開陸續有來。
回復

zoka 發表於 2021-2-6 16:16:57 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-2-6 15:32
開花有回報啦,春暖花開陸續有來。<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>

要努力啲好似十大大棵玉翁咁就正喇( ´ ▽ ` )
回復

lamkaicheung 發表於 2021-2-6 16:38:32 來自手機 |顯示全部樓層

你粒嘉文丸確實幾姣喎,姣噔噔粉紅色好靚呀!
我的開白花,所以唔夠省鏡!
回復

小雷子 發表於 2021-2-6 17:25:21 來自手機 |顯示全部樓層
好鐘意睇你的拍片,好有現塲感!
回復

zoka 發表於 2021-2-6 18:33:48 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-2-6 16:38
你粒嘉文丸確實幾姣喎,姣噔噔粉紅色好靚呀!<span class="emoji emoji1f60d"></span>
我的開白花,所以唔夠省鏡!<span class="emoji emoji1f605 ...

啟大,你呢粒個花同身形好靚呀~~仲要全黃刺
我粒太姣un un啦不過勝在新年有氣氛啲囉
回復

zoka 發表於 2021-2-6 18:36:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-2-6 17:25
好鐘意睇你的拍片,好有現塲感!

謝謝雷大
今日爭啲瞓過籠影唔切小白星初花彈起身即刻望下有無太陽同花開未,好彩呢兩隻仙肉花同我一樣咁懶咁晏先起身
回復

小雷子 發表於 2021-2-7 21:01:44 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-2-6 18:36
謝謝雷大<span class="emoji emoji1f618"></span>
今日爭啲瞓過籠影唔切小白星初花<span class="emoji emoji1f602"></span>彈起身即刻望下有無 ...

影左幾多個鐘先由未開到全開?
回復

jun9999 發表於 2021-2-7 22:18:03 |顯示全部樓層
好花!單頭圓碌碌既嘉汶好靚!
回復

freddywongdy 發表於 2021-2-7 23:06:19 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-2-6 15:32
開花有回報啦,春暖花開陸續有來。

勁!屋企都種到開花!
ps. 你好得閒呀!玩慢攝!
回復

zoka 發表於 2021-2-8 12:25:35 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-2-7 21:01
影左幾多個鐘先由未開到全開?

我十點幾影到差唔多兩點,開始開得快係12點零太陽曬入屋,可惜太陽未落山佢就收工
雷大,白星花花有好淡香味,你棵有無冧
回復

zoka 發表於 2021-2-8 12:29:36 來自手機 |顯示全部樓層
jun9999 發表於 2021-2-7 22:18
好花!單頭圓碌碌既嘉汶好靚!

啟大嗰棵真係圓碌碌真係正,我棵個身好似徒徒地,但個頭又大
回復

zoka 發表於 2021-2-8 12:31:02 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-2-7 23:06
勁!屋企都種到開花!
ps. 你好得閒呀!玩慢攝!

我都無諗過會種到開花呀
wfh 福利嚟可惜我唔係日日wfh/-\ 放工返去又收晒/-\
回復

jun9999 發表於 2021-2-8 12:32:06 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-2-8 12:29
啟大嗰棵真係圓碌碌真係正,我棵個身好似徒徒地,但個頭又大 ...

我個棵都開緊花, 不過未有空拍照上黎
回復

小雷子 發表於 2021-2-8 12:37:30 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-2-8 12:25
我十點幾影到差唔多兩點,開始開得快係12點零太陽曬入屋,可惜太陽未落山佢就收工<span class="emoji emoji1f602"></span>
...

我棵冇見有花冧,其實洗唔洗施肥架?我未落过!
原來花花有香好正呀!
回復

zoka 發表於 2021-2-8 12:42:25 來自手機 |顯示全部樓層
jun9999 發表於 2021-2-8 12:32
我個棵都開緊花, 不過未有空拍照上黎

jun 大你嗰群開花一定好壯觀xd
有空影嚟睇啦
回復

zoka 發表於 2021-2-8 12:51:16 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-2-8 12:37
我棵冇見有花冧,其實洗唔洗施肥架?我未落过!
原來花花有香好正呀!

平時好久唔久一次薄肥咋~~
係呢排見佢生幾個冧,先隔次俾水先落超淡開花肥,仲要水量極少無諗到咁刻薄都爆冧,數過仲有10個冧未開,希望頭頂帶花環就好喇~~

唔知我做法啱唔啱,抄考仙肉爆花達人jun大同十大大做法好啲

回復

小雷子 發表於 2021-2-8 12:55:54 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-2-8 12:51
平時好久唔久一次薄肥咋~~
係呢排見佢生幾個冧,先隔次俾水先落超淡開花肥,仲要水量極少<span class="emoji emoji1f648[ ...

仙人掌我少爬文!好懶呀!
回復

jun9999 發表於 2021-2-8 13:52:21 來自手機 |顯示全部樓層

嘉汶丸,純白色的花
回復

MasterTT 發表於 2021-2-8 14:36:31 |顯示全部樓層
jun9999 發表於 2021-2-8 13:52
嘉汶丸,純白色的花

咩料
回復