莞茜 種植 (故事經已完結,所有主角黯然離世)

作者: KKKK 發表于 2011-7-15 17:46:02
10545 53

我買了莞茜種子,播種在 保鮮紙 筒育苗,播種10粒,已經有8~9粒出來了,請問我在什麼時候轉用盆種會好啲呢?

仲想請問我要用咩泥土,就咁培養土可以嗎?定係要加啲小沙石會好嘅?會唔會係有咁多太陽得咁多太陽?

多謝指教﹗
cklife 發表於 2011-7-16 08:37:00 |顯示全部樓層
芫荽根弱...轉盆較易死...你轉盆小心D唔好傷到根....

另外..芫荽唔係秋天種咩....香港咁熱生唔生呀?

還是..你係外國?

甘如果係室內開冷氣既窗邊種, 會唔會好d?  發表於 2011-7-23 01:23
回復

purplelove 發表於 2011-7-16 09:03:25 |顯示全部樓層
依家應該都係太熱了~~

我6月種, 種到出了真葉就瓜晒喇.....
估計係太熱太焗......

我諗住9/10月先再黎~

同埋我唔諗住幫佢換盆架, 直種~
因為試過一換就枯左~~
回復

孖吉 發表於 2011-7-16 11:12:21 |顯示全部樓層
重要佢喜陰,冬天種都要遮陰~
回復

lowb_kayee 發表於 2011-7-16 11:14:12 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-7-16 11:12

原來莞茜咁唔粗生架.....估佢唔到
回復

KKKK 發表於 2011-7-16 19:33:49 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-7-16 08:37
芫荽根弱...轉盆較易死...你轉盆小心D唔好傷到根....

另外..芫荽唔係秋天種咩....香港咁熱生唔生呀?

哦.... 我換咗先見到依個 post..... 我都係想試試... 本來仲想比佢晒太陽添....依家我知要放佢係屋企邊度喇﹗我會比佢通風... 請問水份要唔要好多?如果最後真係唔成功,只好過兩個月再試過....

佢地好勁... 一日之間又 1cm 長到1寸多啲...

我係香港.... 哈哈... 我會想方法同佢降下溫... 睇吓佢做化喇﹗其實同之前百里香一樣,我都係試一試... 如果唔成功,我仲有種子秋天再種﹗
回復

KKKK 發表於 2011-7-16 19:34:26 |顯示全部樓層

知道喇﹗我會唔比佢直接見到太陽喇﹗
回復

chinglam68 發表於 2011-7-18 10:07:26 |顯示全部樓層
你就好啦,我都買左種子,佢發都唔發下
回復

KKKK 發表於 2011-7-18 10:31:05 |顯示全部樓層
chinglam68 發表於 2011-7-18 10:07
你就好啦,我都買左種子,佢發都唔發下

我落種10 粒,有8粒成功...

我做法係...一粒核有兩粒種子,先除核殼把雨粒種子取出,用一點手指力壓一壓那個殼就可以了,之後泡水一個晚上才播種。大約兩三天就發芽成功﹗

我家試種的 迷迭香及牛至到現在都沒反應.. 我也知天氣不太對... 都是想試試看﹗
回復

KKKK 發表於 2011-7-18 10:34:13 |顯示全部樓層

依家啲芽已經長到兩寸半高﹗我發現佢地追光... 請問遮蔭是沒有直照陽光,或只給反光,還是盡量沒光?

遮蔭...我做是要有散射光...即太陽不能直射葉片上...但大太陽的日子....散射光依然明亮...好似你係太陽底...擔住一把喱士遮咁....  發表於 2011-7-23 06:25
回復

chinglam68 發表於 2011-7-18 10:58:55 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-7-18 10:31
我落種10 粒,有8粒成功...

我做法係...一粒核有兩粒種子,先除核殼把雨粒種子取出,用一點手指力壓一壓 ...

我都有分開2粒種子,再泡水,只係無將個殼除去,唔通就係呢個原因,泡水泡左成個星期都無返應
回復

孖吉 發表於 2011-7-18 11:09:11 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-7-18 10:34
依家啲芽已經長到兩寸半高﹗我發現佢地追光... 請問遮蔭是沒有直照陽光,或只給反光,還是盡量沒光? ...

芫茜怕熱,通常在秋天才播種。夏天種植應遮光避免陽光直照,可以種在樹蔭下的陰涼地方,但遮光太多亦可能會不夠光,但呢個係夏天種植要面對的問題。
回復

KKKK 發表於 2011-7-18 11:10:20 |顯示全部樓層
chinglam68 發表於 2011-7-18 10:58
我都有分開2粒種子,再泡水,只係無將個殼除去,唔通就係呢個原因,泡水泡左成個星期都無返應 ...

我其實係新手... 只係睇人地點做就試試跟住做... 啲種子係係殼取出... 泡一水之後就落泥,之後仲要種子面壓上薄薄一層泥﹗之後每日灑水﹗但我又無灑到好濕...

第一次種... 見佢新出嚟真係幾開心嘅﹗
回復

KKKK 發表於 2011-7-18 11:12:33 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-7-18 11:09
芫茜怕熱,通常在秋天才播種。夏天種植應遮光避免陽光直照,可以種在樹蔭下的陰涼地方,但遮光太多亦可能 ...

好呀﹗咁我放係無直接太陽光嘅地方就得... 我覺得無理由一點光都唔比佢﹗哈哈﹗

我依家每日都有一啲時間比佢吹風扇... 因為我唔一定會開冷氣﹗

係呀...佢都要光架....  發表於 2011-7-18 12:34
回復

貓尾 發表於 2011-7-19 13:31:47 |顯示全部樓層
原來芫茜係怕熱架? 好意外。頭先我先至羅左D芫茜頭來試下種, 唔知得唔得。
回復

KKKK 發表於 2011-7-21 11:50:16 |顯示全部樓層
係兩小盆種,其中一盆細啲嘅... 4棵好似只得 1~2棵仲成長... 其他嘅...好似謝咗...
另外一盆大盆啲嘅4棵都好似唔錯﹗
回復

KKKK 發表於 2011-7-23 00:19:38 |顯示全部樓層
可能太熱... 又謝咗幾株.. 要換個地方嚟種先得﹗

加油呀!! 我死淨1 paul咋 (其實係因為唔小心跌左去莧菜個盆度)  發表於 2011-7-23 00:50
回復

jessicayip31 發表於 2011-7-23 01:27:55 |顯示全部樓層
今日大暑啊!
回復

KKKK 發表於 2011-7-23 21:46:47 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-7-23 00:19
可能太熱... 又謝咗幾株.. 要換個地方嚟種先得﹗

purplelove  加油呀!! 我死淨1 paul咋 (其實係因為唔小心跌左去莧菜個盆度)  發表於 20 小時前

我播咗10粒種子﹗8粒發芽... 依家有4株乾咗,但可以話死剩3.5株...
回復

KKKK 發表於 2011-7-23 21:49:22 |顯示全部樓層
jessicayip31 發表於 2011-7-23 01:27
今日大暑啊!

係咩?我都唔知添... 不過我今日下午放左一個冷凍塊係兩盆莞茜嘅後邊降溫﹗
回復

123下一頁