新人求教(我嘅金琥好似禿咗少少)

作者: DoremiJ 發表于 2021-1-29 18:27:23
1364 3
  大家好,小弟近排先聽人介紹呢個論壇,睇咗好多前輩分享,覺得好佩服,今日算係正式加入,請多多指教。
  上年六月底行街嗰陣見到有賣盆栽,朋友話啲仙人掌脹卜卜、肥嘟嘟好得意,我又覺得幾有趣,但係唔知買邊個品種比較好;店長話佢哋啲金琥唔錯,好堅強,可以粗生粗養。我驚如果買咗比較脆弱嘅植物,一個唔覺意養死咗,佢悲慘、我傷心,咁就唔好了,於是買咗呢盆堅強嘅金琥。原本個兜太細,佢啲根莖從個底鑽咗出來,然後我就搵咗啲資料睇下,照住指示換咗一個大啲嘅盆,用咗商場有得買嘅普通仙人掌土、陶粒、粗砂同少少緩釋肥,成團塞返落去(唔夠膽修剪根部),大概兩個星期淋一次水,出太陽嘅日子就擺喺窗邊,除此之外冇咩理佢。
  今日突然間發現佢貼近土壤嘅部分好似禿咗,成個刺座甩咗落來,好似唔打算再生返啲刺咁,唔知咩原因,特此開post,請各位前輩不吝賜教!

全貌

全貌

種歪咗

種歪咗

頭頂

頭頂

局部脫落

局部脫落
jun9999 發表於 2021-1-29 18:55:48 |顯示全部樓層
結左巴了, 似係舊傷口??睇落去好健康. 記得有幾多太陽就見幾多, 唔係好難圓碌碌的.

回復

DoremiJ 發表於 2021-1-29 18:58:33 |顯示全部樓層
啱啱搵返張上年九月初嘅相,原來嗰時已經甩咗一個刺座

少年早禿

少年早禿
回復

DoremiJ 發表於 2021-1-29 18:59:58 |顯示全部樓層
jun9999 發表於 2021-1-29 18:55
結左巴了, 似係舊傷口??睇落去好健康. 記得有幾多太陽就見幾多, 唔係好難圓碌碌的.

...

OK!!!感謝你
回復