金琥(?)要換盆嗎?

作者: 己己另 发表于 2021-1-7 19:17:17
2854 28
家中有一盆小小仙人掌(金琥?),係啊女舊年係花墟一時睇唔開買左,然後就留落到我手上。平時有照燈同每星期淋一次水。最近覺得佢拉長左,我怕係盆大細令佢變形。

盆大約3cm闊,平時唔係放呢個位。

因無多肉經驗,爬文後有以下問題:

1. 呢盆小小仙人掌係咪應該換盆呢? 係的話應該現在換定等天氣回暖?

2. 用5cm直徑的盆合適嗎?

3. 手上無仙人掌泥,可以用泥炭土和顆粒(手上有淡水沙、珪土粒、赤玉土同珍珠岩)配出來嗎? 怕買左專用泥唔知幾時先用完。

謝謝。
lamkaicheung 發表於 2021-1-8 09:27:59 來自手機 |顯示全部樓層

另大大,你呢粒應該唔係金琥,我自己種咗粒金琥bb拍咗張相俾你對比一下,金琥剌比較疏落剌長而硬!
仙人掌用咩泥我都冇咩講究,只要係植料疏水加泥炭土就ok,仙人掌要視乎品種嘅特性環境判斷去照顧, 只要掌握得好自然就得心應手啦!
Dtwfung 發表於 2021-1-8 10:53:56 來自手機 |顯示全部樓層

20210108_104757.jpg 20210108_104805.jpg 20210108_104832.jpg
我估我有佢d兄弟,但我唔肯定佢个名!
植料我用泥炭土溝赤玉土(主要夠梳水便可)
之前d C 兄提議待春天回暖才换盆! 我都計劃到時將佢分胴 (一分為五)!
己己另 發表於 2021-1-8 22:11:50 來自手機 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2021-1-8 10:53
我估我有佢d兄弟,但我唔肯定佢个名!
植料我用泥炭土溝赤玉土(主要夠梳水便可)
之前d C 兄提 ...

多謝fung大。我都有棵要斬頭重來

己己另 發表於 2021-1-8 22:14:11 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-1-8 09:27
另大大,你呢粒應該唔係金琥,我自己種咗粒金琥bb拍咗張相俾你對比一下,金琥剌比較疏落剌長而硬!

多謝啟大。四樓個棵會唔會係金琥?
11223300 發表於 2021-1-8 23:56:24 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2021-1-8 22:11

真係好樣衰啊

每個人都有佢嘅過去。。。  發表於 2021-1-12 18:41
數字大,搞到我唔爭氣笑左xd  發表於 2021-1-12 11:02
yunge0 發表於 2021-1-9 08:19:59 來自手機 |顯示全部樓層
仙人球喜高溫乾燥環境,要求陽光充足,但不能受夏季烈日暴曬。

據說低於十度不利根部生長,所以我會待春天天氣回暖時才換盆。

用土方面,仙人球要求排水良好土壤。用泥炭土和顆粒是可以的。花盤比球體寬一厘米左右,略有縫隙為宜。

我家的仙人球用普通泥土混合粗沙,盤底鋪了一層碎石或粗顆粒透氣。沒有特地買仙人球專用土啊!
yunge0 發表於 2021-1-9 08:27:02 來自手機 |顯示全部樓層

這棵長期唔夠光,不長剌,徒了。
lamkaicheung 發表於 2021-1-9 09:09:41 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2021-1-8 22:14
多謝啟大。四樓個棵會唔會係金琥?

四樓張相從底望似係金琥喇,想種翻圓轆轆一粒,辦法只有少水多曬先會矮翻,唔一定要斬頭從種!
另大,要努力加油俾多耐性同心機,一定能種翻靚!
Dtwfung 發表於 2021-1-9 15:03:31 來自手機 |顯示全部樓層

Ha ha...午後斬首吧!
chuyat10 發表於 2021-1-9 15:54:48 來自手機 |顯示全部樓層
唔好斬首,金虎想種成咁好難架。
己己另 發表於 2021-1-9 16:29:13 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-1-9 15:54
唔好斬首,金虎想種成咁好難架。<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>

我都知會俾人笑 平時用一排快勞遮住佢

哈哈!  發表於 2021-1-12 11:39
己己另 發表於 2021-1-9 16:34:12 來自手機 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2021-1-9 15:03
Ha ha...午後斬首吧!

係我要斬首呢
zoka 發表於 2021-1-12 11:07:45 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2021-1-9 16:34
係我要斬首呢

棵仙肉係咪俾fatty 大加持過
另大大加油呀,一定可以化腐朽為神奇,瘦虎養返做肥波虎^ - ^
chuyat10 發表於 2021-1-12 11:38:46 來自手機 |顯示全部樓層
種左廿十年有多的金琥。
己己另 發表於 2021-1-12 18:43:22 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-1-12 11:07
棵仙肉係咪俾fatty 大加持過
另大大加油呀,一定可以化腐朽為神奇,瘦虎養返做肥波虎^ - ^ ...

俾fatty 大加持過一定似佢咁好肉地啦,點會變成咁。。。

fatty大,專種啲特別口味仙肉嘛XD  發表於 2021-1-13 09:47
己己另 發表於 2021-1-12 18:47:45 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-1-12 11:38
種左廿十年有多的金琥。

其實我個棵種左十幾年,一同經歷過黑暗日子,但日子變好時佢就突然變左形,真係唔知點整好。
Ming36 發表於 2021-1-12 19:22:46 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-1-12 11:38
種左廿十年有多的金琥。

咁靚的金琥,真係價值連城
少啲耐性都唔得呀!
Ming36 發表於 2021-1-12 19:27:29 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2021-1-12 18:47
其實我個棵種左十幾年,一同經歷過黑暗日子,但日子變好時佢就突然變左形,真係唔知點整好。 ...

己大大,這是否因為唔夠光,佢光先搞成咁?
chuyat10 發表於 2021-1-12 20:56:53 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-1-12 19:22
咁靚的金琥,真係價值連城<span class="emoji emoji1f44d"></span>
少啲耐性都唔得呀!

佢好粗生,初時得鷄蛋咁大,放有陽光位,記得佢就淋D水,唔記得就由得佢,宜家退休唔洗做野先會多D關照,所以色澤靚左好多,前後換左四次盆,宜家又生到盆邊。
12下一頁