Staycation賞紅葉

作者: 小雷子 發表于 2020-12-28 12:19:38
3650 53
小雷子 發表於 2020-12-28 14:48:15 來自手機 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2020-12-28 14:27
上兩星期也去了大棠 再加千島湖,已是星期五,千島湖打卡位也要企尾排! 上山路本應不難行,如星期六/日/ ...

可能個個都諗假期一定多人,所以唔去!
選擇其他日子,原來星期五都唔少人喎!不過今次見到個個都帶口罩,比之前好好多! (^▽^)
回復

小雷子 發表於 2020-12-28 14:49:20 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-12-28 14:31
紅葉專車的車頭很華麗啊!令人興奮。

喜出望外的服務!
回復

小雷子 發表於 2020-12-28 14:50:24 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-12-28 14:37
係呀. 好多報導都話郊區比彌敦道還多人. 加上我細嗰個小朋友真係細, 難控制佢唔周圍摸…  ...

小朋友難控制,要定時消毒雙手!
回復

Ming36 發表於 2020-12-28 15:00:52 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-12-28 13:31
明白嘅!唯有小心啲!
長期困家都好影響身心,揾啲近家嘅公園行下都好架! ...

睇見妳咁有活力,我都蠢蠢欲動,諗住平日去,應該冇紅葉專車接送了!
決定跑返步,趁着寒流襲港,整裝待發出去戴罩跑步,人少啲
回復

Ming36 發表於 2020-12-28 15:09:41 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-12-28 14:26
病毒傳播力强,若不是要上班和買飯,真的不願冒險落街。
我連行山都唔考慮,因為街坊話,日日都有許多人 ...

我都好擔心,少咗出街好多。
就算出,都係快閃、睇時間避開啲人群,寫低晒要做、要買嘅嘢,返到屋企又要大清洗大消毒。
往年秋冬天,最鍾意就係郊外活動
回復

小雷子 發表於 2020-12-28 15:29:50 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-12-28 15:00
睇見妳咁有活力,我都蠢蠢欲動,諗住平日去,應該冇紅葉專車接送了!
決定跑返步,趁着寒流襲港,整裝待 ...

睇返架紅葉專車服務昨天已經完結!再去的話1月1日還有一班巴士!
疫情期間少左出去,身體真係差左好多,我都想出去散步!
回復

taxitang 發表於 2020-12-28 15:41:51 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-12-28 12:26
紅葉好靚,尤其是黃昏時段,斜陽漸掛,紅葉加上陽光直射,閃閃發光非常美麗! ...

師姐拍得很美,不時在適當時機出外,舒暢一吓,心情確是會好好多。
回復

zoka 發表於 2020-12-28 15:53:47 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-12-28 13:07
我都係第一次去,冇諗過有專車接送服務!假期去真人頭湧湧,住得山洞太耐,見到咁多人真係好開心架!
你 ...

我怕逼人呀去左啲少啲人嘅地方影~~
啱啱個假期去左大埔影花,不過唔多/-\

等一月可以入西貢睇落羽松同梅花(о´∀`о)
回復

小雷子 發表於 2020-12-28 15:55:16 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-12-28 15:41
師姐拍得很美,不時在適當時機出外,舒暢一吓,心情確是會好好多。

影相我都鐘意,換左個新電話,相機效果很出色!
近日陽光充足,出去行走一下,身心舒服!
回復

zoka 發表於 2020-12-28 15:55:48 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-12-28 14:33
很明顯是因為去賞葉的人實在太多,巴士公司要開專車接送。巴士服務提升真係抵讚。<span class="emoji emoji1f44d"></span>
...

加埋最近「x巴仔」成日出嚟宣傳去呢度去嗰度,仲更加多人去打卡
回復

小雷子 發表於 2020-12-28 16:04:35 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-12-28 15:53
我怕逼人呀<span class="emoji emoji1f602"></span>去左啲少啲人嘅地方影~~

落羽松好靚,我都未睇過!咩時間去最正呢?
回復

小雷子 發表於 2020-12-28 16:09:51 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-12-28 15:55
加埋最近「x巴仔」成日出嚟宣傳去呢度去嗰度,仲更加多人去打卡<span class="emoji emoji1f602"></span>
...

新聞報告一出,更加有宣傳效果!
香港人聖誕假期係出外旅遊旺季,今日只可以眼晴去旅行,冇辨法唔出去打打卡呢!
回復

zoka 發表於 2020-12-28 16:12:52 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-12-28 16:04
落羽松好靚,我都未睇過!咩時間去最正呢?

我之前係一月中尾去睇,嗰度都有少少紅葉( ´ ▽ ` )
不過唔知疫情有無封到/-\

落羽松
白梅
回復

yunge0 發表於 2020-12-28 17:51:32 來自手機 |顯示全部樓層
我怕逼人呀<span class="emoji emoji1f602"></span>去左啲少啲人嘅地方影~~

紫色花,仲有無靚相可分享?
回復

yunge0 發表於 2020-12-28 17:52:25 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-12-28 16:12
我之前係一月中尾去睇,嗰度都有少少紅葉( ´ ▽ ` )
不過唔知疫情有無封到/-\

拍得好靚。
回復

zoka 發表於 2020-12-28 19:25:33 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-12-28 17:51
紫色花<span class="emoji emoji1f60d"></span>,仲有無靚相可分享?

謝謝yun大賞圖

嗰邊個海濱公園唔同季節有唔同花睇,今年去左集郵有時間可以去行下
3-4月:繡球花,櫻花
7-8月:粉紅/白色風雨蘭
10月:紅毛草(糖蜜草)
四季都開嘅:大紅花、龍船花、日日櫻
回復

Ming36 發表於 2020-12-28 19:30:40 來自手機 |顯示全部樓層

Zoka 大大,西貢邊度有落羽松啊?
回復

zoka 發表於 2020-12-28 20:09:59 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-12-28 19:30
Zoka 大大,西貢邊度有落羽松啊?

ming大,幾年前喺獅子會影架
園內啲樹蔭路完全唔似喺香港

回復

小雷子 發表於 2020-12-28 20:55:08 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-12-28 19:25
謝謝yun大賞圖<span class="emoji emoji263a"></span>️

嗰邊個海濱公園唔同季節有唔同花睇,今年去左集郵<span class="emoji emoji1f602[/em ...

嘩!好靚呀!
香港有好多靚嘅地方,都未去過!
回復

Ming36 發表於 2020-12-28 21:37:03 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-12-28 20:09
ming大,幾年前喺獅子會影架<span class="emoji emoji263a"></span>️
園內啲樹蔭路完全唔似喺香港

嘩!真係要靜靜雞去吓!
否則,好快就會變人山人海
回復